1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. PLAJA ALINMADIK!
PLAJA ALINMADIK!

PLAJA ALINMADIK!

'Plaj açıldı' duyurusu yapıldı, plajı görüntülemek isteyen YENİDÜZEN ve BRT ekibi içeriye alınmadı, asker “size izin yok” dedi

A+A-

Maraş bölgesinde, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı kullanımında olan Derinya Plajı “halka” açıldı, plajı görüntülemek isteyen YENİDÜZEN ve BRT ekipleri ‘önceden izin alınmadığı’ gerekçesiyle içeriye alınmadı. Plaja sadece TC ve KKTC vatandaşları alındı, yabancılar ve Kıbrıslı Rumların girişine izin verilmedi.

 

Fehime ALASYA

Mağusa Belediyesi’nin Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile imzaladığı Protokol kapsamında Derinya Plajı, halkın kullanımına açıldı.

Plajda yapılan düzenleme çalışmalarının tamamlanmasının ardından halka dün açılan plaja sadece Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye Cumhuriyeti (TC) vatandaşları, kimlik ibraz ederek giriş yapabildi.

Plajın açılışının duyurulmasına karşın, basın içeri alınmadı. Kapıda uzun süre giriş izni için bekleyen basın mensupları, ilgili askeri makamdan gelen ‘basın giremez’ talimatına karşın, plaja alınmayarak geri çevrildi.

Plaj açılışının yapıldığını duyuran Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter ise konuya ilişkin “Önceden bilgilendirme olsaydı girişte sorun yaşanmazdı diye düşünüyorum” dedi.

Arter, önceden izin alınması halinde sorun yaşanmayacağına değindi.

YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Arter, yapılan protokolle ve plajla ilgili bilgi aktardı. Bu protokolün her yıl yenilenebilen bir protokol olduğuna değinen Arter, bu yaz sezonu için geç kalınmasına karşın, bunun ileriki yıllara yönelik bir çalışma olduğunu belirtti.

Arter şunları söyledi: “Girişlerle ilgili, söz konusu protokolün ilgili bir maddesinde sadece KKTC ve TC vatandaşlarının girebileceğine yönelik bir madde vardır. 2003 yılında kapanan bir plajdı bu, onun öncesinde de kullanılırken girişler bu yöndeydi. Orada askeri birliklerin olmasından dolayı bir hassasiyet var. Plaja ulaşmadaki güzergahla ilgilidir bir sanırım… Ama ilerleyen yıllarda tekrar değerlendirile bilinir. Bu yıl için böyle. Eskiden olduğu gibi her şahsın kimliği sorulacak ve girilecek.

der3.jpg

Basının içeri alınmadığını şimdi öğrendim. İçeriye girişler kontrollü olduğu için, basının da oraya girmesi ani oldu, sanırım o yüzden sorun yaşandı, önceden bir izinlendirme gerekiyordu. Önceden bilgilendirme olsaydı girişte sorun yaşanmazdı diye düşünüyorum. Zaten biz belediye olarak da orada bir haber yapacağız.” 

Plaj açılışının yapıldığını duyuran Mağusa Belediyesi’nin Başkanı İsmail Arter ise konuya ilişkin “Basın için önceden bilgilendirme olsaydı girişte sorun yaşanmazdı diye düşünüyorum” dedi.

Mavi giriş kartı ile plaja giriş

Halkın hizmetine sunulan plaja girişte her şahıs kimliğini kapıdaki askeri görevlilere bırakıp, kimlik kartına karşın verilen mavi giriş kartı ile plaja inebiliyor.

Plaja giden asfalt yol boyunca bulunan kırık dökük yapılar, kullanıma kapalı, çürümeye yüz tutmuş evler, her yanda yer alan ‘fotoğraf çekilmez’ tabelaları arasında plaja gidilmesinin yanı sıra, plaja girişteki askeri bariyerler, denize giderken vatandaşı karşılayan ilk manzara arasında yer alıyor.

der1.jpg

Plaj 29 Ekim'e dek açık

29Ekim’e dek plajın açık olacağını dile getiren Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, saat 08.00 ile 22.00 saatleri arasında plaja girilebilineceğini ifade etti.

Yapılan yazılı açıklamada Derinya Halk Plajı’nın Mağusa Belediyesi tarafından işletileceği bildirildi. 

YENİDÜZEN’in “Plaja kimler girecek” sosuna cevaben ise Arter şunları söyledi: “Girişlerle ilgili, söz konusu protokolün ilgili bir maddesinde sadece KKTC ve TC vatandaşlarının girebileceğine yönelik bir madde vardır. 2003 yılında kapanan bir plajdı bu, onun öncesinde de kullanılırken girişler bu yöndeydi. Orada askeri birliklerin olmasından dolayı bir hassasiyet var. Plaja ulaşmadaki güzergahla ilgilidir bir sanırım… Ama ilerleyen yıllarda tekrar değerlendirilebilinir. Bu yıl için böyle”

Vatandaş plajdan memnun ama…

Plajın halka açılması konusunda memnuniyetlerini belirten Maraş Bölgesi sakinleri, bu memnuniyete karşın, bölgeye de daha çok yatırım yapılması gerektiğinden yana hemfikir.

Özellikle Derinya Geçiş Noktası’na yakın bölge ve civarına daha fazla yatırım ve proje yapılması gerektiğini anlatan vatandaşlar, bulundukları noktadan örnekler gösterdiler.

der2.jpg

Maraş ‘unutulmuş bölge’ diyen bazı bölge sakinleri, bölgeye daha yeni yatırım yapılması gerektiğini ifade etti.

Vatandaşlar, plajın, özellikle Maraş bölgesi sakinlerinin tercihi arasında yer alacağından yana görüş sundu. Bölgenin faydasına olacak en önemli adımın ise Derinya Geçiş Noktası’nın açılması olacağını belirten bazı vatandaşlar, ancak bu şekilde bölgen canlılık kazanacağını düşünüyor.

VATANDAŞLAR NE DEDİ:

Erdinç Barsakçıoğlu “Tüm bu yatırımlar tabi ki halkın faydasına olur”

Taşkın Gümüştaş “Plaj açmak yerine önce bölgeye yatırım yapsalardı, sonra plaj açarlardı”

Sevim Hundal “Derinya kapısını açmaları, bölgenin faydasına olacak en önemli adımdır diye düşünüyorum”

Mine Sadiye “Evet bölgemiz için de güzel bir yatırım fakat daha acil projeler de yapılabilinirdi diye düşünüyorum”

Feyzi Balcı “Vatandaş günü birlik oraya gidip gelecek, çok da büyük bir artısı olacak mı bilemiyorum…”

Şöhret Sertbay: “Üstelik plaja giriş çıkışlardan sadece KKTC ve TC vatandaşları yararlanabilecekmiş, buna da anlam vermekte zorlandım. Kimliğini gösteren girebilmeli, biraz daha evrensel düşünebilmeliyiz sanırım”

 

Yurttaşın beklentisi: YATIRIM VE KAPININ AÇILMASI

Bölge halkı ne düşünüyor?

 

Erdinç Barsakçıoğlu:
“Tüm bu yatırımlar tabi ki halkın faydasına olur”

Tüm bu yatırımlar tabi ki halkın faydasına olur. Bir dönem orası yine açıktı fakat sonraları kapandı, şimdi yeniden açıldı. Hem halk için hem de bizim için iyi olduğunu düşünüyorum. Sadece Derinya değil, tüm Maraş açılsın. Hiç taviz vermeyelim…

Taşkın Gümüştaş:
“Plaj açmak yerine önce bölgeye yatırım yapsalardı, sonra plaj açarlardı”

Bölgemize kazandırılan güzel bir plaj, tabi ki açılması iyi oldu fakat bölgeli olarak Maraş’a yapılması gereken daha önemli ve acil projeler var… Plajın açılması tabi ki iyi oldu ama zaten bölgemizde pek çok plaj var. Bu bölgede oyun parkı yok… Yıllardır çalmadığımız kapı kalmadı, bir küçük oyun alanı yaptıramadık. Sadece söz veriyorlar, ilgilenmiyorlar. Bu bölgeye yatırım yapılmıyor. Maraş unutulmuş bir bölge… Plaj açmak yerine önce bölgeye yatırım yapsalardı, sonra plaj açarlardı. Mahalle çocukları hurdalığın içinde oynuyor. 

Sevim Hundal:
“Derinya kapısını açmaları, bölgenin faydasına olacak en önemli adımdır diye düşünüyorum”

Bölgemizde olduğu ve yakın olduğu için halk oraya gidecek diye düşünüyoruz. Tabi ki bölgemize bu plajın açılması iyi oldu, yakın olduğu için vatandaş burayı tercih edecek. Bölgeye mutlaka hareketlilik gelecek. Bu bölgeye faydalı olmaları için aslen Derinya kapısını geçişlere açmaları gerekiyor. Esas o zaman faydaları olacak. Derinya kapısını açmaları, bölgenin faydasına olacak en önemli adımdır diye düşünüyorum. Üstelik bu bölgenin de ilgiye ihtiyacı var. Mahallemizde çocuk oyun parkı yok, torunlarım geliyor, oyun oynayacak yerleri yok. Evimizin karşısında bir harabe, hangi kapıyı çalsak yapılmadı… 

Mine Sadiye:
“Evet bölgemiz için de güzel bir yatırım fakat daha acil projeler de yapılabilinirdi diye düşünüyorum”

Plajın bölgeye canlılık getireceğini düşünmüyorum. Bölge için daha farklı bir yatırım yapılabilinirdi. Genel olarak Mağusa bölgesi için bir kazançtır, evet bölgemiz için de güzel bir yatırım fakat daha acil projeler de yapılabilinirdi diye düşünüyorum.

İlk zamanlar herkes merak edip gelebilir, fakat ardından ilgi azalacak ve bölgede çok fazla canlılık olmayacak diye düşünüyorum.

Feyzi Balcı:
“Vatandaş günü birlik oraya gidip gelecek, çok da büyük bir artısı olacak mı bilemiyorum…”

Bana göre tüm plajlar halka açık olmalı. Her yer kapalı, nereye kadar… Plajın bölgeye veya genel olarak Mağusa’ya bir artısı olur inşallah. Vatandaş günü birlik oraya gidip gelecek, çok da büyük bir artısı olacak mı bilemiyorum…

Bu sınırların olması zor… Keşke anlaşma olsaydı da bunlar yaşanmasaydı. Bunu siyasi açıdan şu an için imkânsız görüyorum…

Şöhret Sertbay:
“Biraz daha evrensel düşünebilmeliyiz sanırım…”

Plajın bölgeye bir faydası olacağını düşünmüyorum. Bu bölge için daha güzel bir yatırım yapılabilinirdi. Örneğin çocuk parkı veya gençler için eğlence alanı gibi aktivite yerleri… Üstelik plaja giriş çıkışlardan sadece KKTC ve TC vatandaşları yararlanabilecekmiş, buna da anlam vermekte zorlandım. Kimliğini gösteren girebilmeli, biraz daha evrensel düşünebilmeliyiz sanırım…

 

 

 

Bu haber toplam 16309 defa okunmuştur
Etiketler : ,