1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hastanelerde temizlik hizmet durdu, bakan 'çözeceğiz' dedi
Hastanelerde temizlik hizmet durdu, bakan 'çözeceğiz' dedi

Hastanelerde temizlik hizmet durdu, bakan 'çözeceğiz' dedi

Hastaneler de dahil devletin tüm birimlerinde, özel sektörden hizmet alınan temizlik işlerinin, ‘hükümetin soruna çare bulamaması’ nedeniyle durulduğu açıklandı, Sağlık Bakanı Ali Pilli ise çözüm için görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

A+A-

Hastaneler de dahil devletin tüm birimlerinde, özel sektörden hizmet alınan temizlik işlerinin, ‘hükümetin soruna çare bulamaması’ nedeniyle durulduğu açıklandı, Sağlık Bakanı Ali Pilli ise çözüm için görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Çok uzun süredir ihalelerin yenilenmemesi ve ücretlerde yaşanan değişim sonrasında özel şirketlerde çalışan işçiler için devletin şirketlere ödediği rakam asgari ücretin de altında kaldı.
Şirketler, zararına iş yapamayacakları gerekçesiyle çalışmaları durdurdu.

Başta devlet hastaneleri, okullar olmak üzere devletin çeşitli kuruluşlarına yıllardır temizlik hizmeti veren şirketler, “Daha fazla zararına iş yapamayacaklarını” iletip, temizlik hizmetlerini mecburi olarak durdurma kararı aldı.

Bu kararın, bu sektörde hizmet veren yaklaşık 2 bin kişinin işsiz kalması anlamı taşıdığı belirtildi.

Açıklama üzerine YENİDÜZEN’e konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli sorunu doğruladı, çözüm için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, bugün içerisinde bu sıkıntıya bir çare bulunmasını beklediğini dile getirdi. Başbakan ve Maliye Bakanı’nın konuyla ilgili çağrı yaparak görüşme ayarladığını ve bu görüşmeler sonucunda sıkıntıya bir çözüm bulunacağına inandığını aktaran Pilli şöyle devam etti:  “Ben sorunun bugün çözüleceğine inanıyor. Bu hem hükümeti, hem Maliye’yi, hem de Sağlık Bakanlığı’nı ilgilendiren bir problemdir ve insanları mağdur etmemek için bir an önce çözülmesi gerekmektedir. Umarım bugün içinde halledeceğiz”.

 

Sorun nedir?

Devlet 2019 yılından bu yana temizlik ihalelerinin büyük bir çoğunluğunu açabilmiş değil. 2020 yılının Mart ayında pandeminin başlamasıyla birlikte ihaleler bir türlü gerçekleşemedi. Temizlik firmaları devletin ilgili kurumunda çalıştıracağı kişi sayısına göre fiyat ihalesine girip, en düşük teklifi veren firmaya temizlik ihalesini bırakıyordu. 2020 yılında pandemi engeliyle ihaleler açılamazken, 2021 yılında açılan ihalelerin büyük çoğunluğu da itirazlar nedeniyle ertelendi ve bir sonuca ulaşamadı. Firmalar da sözleşmeleri bitmiş olmasına rağmen, yeni fiyatlarla sözleşmeler hazırlanmamış olmasına rağmen temizlik işlerinin aksamaması için bugüne kadar hizmet vermeye devam etti. 2 yıldır yeni ihale açılmadı ancak asgari ücret yüzde 122 oranında artış gösterdi. Şirketler bu artış oranını fiyatlarına tam yansıtamadığından kazançlar eridi, neredeyse tüm işlerde zarar başladı.

 

7 Ocak’ta uyarmışlardı

Devlete temizlik işi yapan şirketler 7 Ocak tarihinde hükümet yetkililerine uyarıda bulunmuştu. Ancak o tarihten bu yana bir gelişme olmadı.

Bu haber toplam 1571 defa okunmuştur