1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Parti başkanları Anastasiadis'e eşlik edecek
Parti başkanları Anastasiadis'e eşlik edecek

Parti başkanları Anastasiadis'e eşlik edecek

Kıbrıslı Rum siyasi parti başkanları, 28 Haziran’da Crans Montana’da başlayacak Kıbrıs konferansında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’e eşlik edecek.

A+A-


Kıbrıslı Rum siyasi parti başkanları, 28 Haziran’da Crans Montana’da başlayacak Kıbrıs konferansında Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’e eşlik edecek.

Kıbrıs Rum radyosuna göre, siyasi parti başkanlarının, Nikos Anastasiadis’in bu sabah başlayıp öğle saatlerine kadar devam eden Ulusal Konsey toplantısında yaptığı daveti kabul ettiklerini, Sözcü Vekili Victoras Papadulos açıkladı.

Victoras Papadopulos toplantı sonrasında yaptığı açıklamada Anastasiadis’in son gelişmelerle ilgili bilgilendirme yaptığını, siyasi parti başkanlarının da görüş ve tezlerini ortaya koyduğunu söyledi.

Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis’in daha önce yaptığı “Anastasiadis’in, sondajların şirketlerin meselesi olduğunu söylediği” yolundaki açıklamasını yalanlayan Papadopulos, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin enerji programı, son noktasına kadar programa uygun olarak uygulanacak” dedi. Papadopulos DİKO, EDEK ve Dayanışma Hareketi’nin “çözümün uygulanmaya başlamasından önce garantilerin tamamen kaldırılmasını ve Türk askerinin tamamının çekilmesini” öngören ortak önerisiyle ilgili soruya karşılık, Anastasiadis’in siyasi partilerin tezlerini dinleyip dikkate aldığını söyledi.

Toplantının ardından Rum Başkanlık Sarayı’ndan çıkışında konuşan DİSİ Başkan Averof Neofitu, “Güvenlik ve Garantiler başlığında ilerleme olmadan Kıbrıs sorunu çözülemez. Bizim taraf İsviçre’ye kararlı gidecek. İlerleme, Türkiye nihayet Güvenlik sistemiyle ilgili modası geçmiş anlayışlarını terk etmesi gerektiğini anlaması halinde olacak” dedi. “Herhangi üçüncü bir tarafa tek taraflı müdahale hakkı veren modası geçmiş sistemin tartışması bile yapılmaz” iddiasında bulunan Neofitu Türk askerinin çekilmesi gerektiğini öne sürdü.

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu İsviçre’de yapılacak Kıbrıs’la ilgili yeni konferansın en belirleyici konferans olacağını belirterek, Rum tarafının konferansa yeterli hazırlıkla gitmesi gerektiğine dikkat çekti. Kiprianu “Siyasi liderliğe ateşkesin korunmasını ve İsviçre’deki konferans devam ettiği müddetçe açıklama yapılmamasını önerdim ancak bazı siyasi parti başkanları bu şekilde çalışamayacağını söyleyerek tepki gösterdi” dedi ve “AKEL’in Türkiye’nin müdahale hakkını kabul etmesi söz konusu değildir” diye ekledi.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos EDEK ve Dayanışma Hareketi ile ortak belgesinin Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e garantilerin kaldırılması ve Türk askerinin tamamen çekilmesiyle ilgili öneri olduğunu söyledi.

Üç siyasi parti Anastasiadis’in ortak belgelerini kabul etmesini ve Crans Montana’da, Kıbrıs Rum tarafının önerisi olarak masaya koymasını istiyor. Üç partinin ortak önerisi yarın Nikolas Papadopulos tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla açıklanacak. 

Bu haber toplam 2506 defa okunmuştur