1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Özersay ile Mavroyannis bir araya geldi
Özersay ile Mavroyannis bir araya geldi

Özersay ile Mavroyannis bir araya geldi

Özersay, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya geldiği Kıbrıslı Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

Özersay, Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bir araya geldiği Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile görüşmesi sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına değerlendirmelerde bulundu. Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, “Federal yürütmenin seçimi” ve “Federal yetkiler”in yanı sıra “mülkiyet”le ilgili temel beklenti ve önerilerin ortaya konulduğu bugünkü görüşmede “toprak” konusunun da genel anlamda ele alındığını ancak Kıbrıs Türk tarafının bu aşamada “harita” ve “rakamı” müzakere etmesinin sözkonusu olmadığını söyledi.
Konuların özüyle ilgili çok derinlemesine bir tartışma yaşandığını ve tarafların bazı konularda birbirini daha iyi anladığını düşündüğünü söyleyen Özersay, “Amaç federal bir ortaklıksa, çıkış yolu bulunmaması için neden yok” dedi. Kudret Özersay, dünkü görüşmede liderlerin ay sonuna doğru bir toplantı yapması konusunda bir ilke anlaşmasına vardıklarını söyledi.
Özersay ayrıca müzakerecilerin bir sonraki toplantısının gelecek hafta Salı günü saat 11.00’de yapılacağını belirtti.

“Resim biraz daha belirginleşmeye başladı”

Müzakere heyetleri ve uzmanların da katıldığı 3 saatlik toplantı sonunda resmin ortaya çıkmaya başladığını söyleyen Özersay, “ Önemli olan her iki tarafın çizdiği resimle, ortak bir resim ortaya çıkarabilecek miyiz? Kolay bir süreç olmayacak ama tarafların genel anlamda nasıl bir çözüm öngördüğüne ilişkin resim daha da belirginleşmeye başladı” dedi.
Tarafların genel anlamda nasıl bir çözüm öngördüklerine ilişkin resmin biraz daha belirginleşmeye başladığını belirten Özersay, şöyle devam etti:
“Özellikle Rum tarafının pozisyonu açısından çünkü Kıbrıs Türk tarafında bir lider değişikliği sözkonusu değil. Rum tarafı, yeni lider bağlamında özellikle yönetim ve güç paylaşımı ve mülkiyetle ilgili birtakım unsurları bizimle paylaşmış oldu. Biz de kendi görüşlerimizi paylaştık.”

“3 temel konu detaylı bir şekilde tartışıldı”

Kıbrıs Türk Müzakerecisi Özersay, bugünkü görüşmede “Federal yürütmenin seçimi”, “Federal yetkiler” ve “Mülkiyet” gibi 3 temel konunun detaylı bir şekilde tartışıldığını söyledi. Özersay, “Federal yürütmenin ne şekilde seçileceği, nasıl bir kompozisyona sahip olacağı, kararlarını nasıl alacağı gibi konularda Rum tarafının düşüncelerini dinledik. Kendi pozisyonumuzu hatırlattık” dedi.
Federal yetkiler konusunun da ele alındığını kaydeden Özersay, şöyle devam etti:
“Bu konuda bir yakınlaşma kağıdı zaten daha önceden vardı. O yetkilerin bazılarıyla ilgili olarak taraflar arasında bir uzlaşmazlık sözkonusuydu. Bugün Kıbrıs Rum tarafı bu yetkilere biraz daha farklı bir bakış açısıyla bir açıklama getirdi. Biz onu, bir sonraki toplantıda değerlendirip, kendi elimizdeki yetkiler listesi ve yakınlaşma kağıdıyla örtüştürebilir miyiz, değerlendireceğiz.”

“Mülkiyet ile ilgili temel beklentileri açıkladık”

Kudret Özersay, mülkiyet konusunu da ele aldıklarını belirterek, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyetle ilgili temel beklentilerini ve masadaki önerilerini açıklama imkanı bulduklarını söyledi.
Bir sonraki toplantıda bu konuya devam edeceklerini kaydeden Özersay, Kıbrıs Rum tarafının da mülkiyete ilişkin genel bazdaki düşüncelerini aktardığını belirtti.
Kudret Özersay, Kıbrıs Rum tarafının, mülkiyet konusuyla ilgili olarak duruşunu anlatırken, toprak konusuyla ilgili görüşlerini de paylaştığını kaydetti.  Özersay, “Kıbrıs Türk tarafı olarak toprak konusunun konuşulmasına karşı değiliz. O da 6 başlıktan bir tanesidir ama harita ve rakamı bu aşamada müzakere etmemiz sözkonusu olmadığı için biz de Kıbrıs Türk tarafı olarak toprakla ilgili kriterlerimizi genel anlamda paylaştık. Bir sonraki toplantıda bunu biraz daha detaylandıracağız” dedi.

“Bazı konularda birbirimizi daha iyi anladığımızı düşünüyorum”

Kudret Özersay, dün konuların özüyle ilgili olarak çok derinlemesine bir tartışma yaşandığını ve tarafların bazı konularda birbirini daha iyi anladığını düşündüğünü söyledi. Özersay, şöyle devam etti:
“Resim iyice netleşmeye başladı diyebilirim ama Kıbrıs Türk tarafı olarak şunun altını çizmek isterim. Her iki taraf da BM’nin bu kadar yıllık süreçte geliştirdiği ve tarafların vermiş olduğu kağıtlar temelinde gelişmiş olan BM parametrelerine uygun davranmak durumundadır. Bu, siyasi eşitlik için de geçerlidir, bu iki kesimlilik için de geçerlidir, bu iki toplumluluk için de geçerlidir. Bizim açımızdan ortak açıklama metni içinde de yer alan siyasi eşitlik, iki kesimlilik ve iki toplumluluk ilkeleri göz ardı edilemeyecek ve geçici olmayacak olan ilkelerdir. Bunlarla ilintiliydi bugün konuştuğumuz konular. Bunların netleşmesi, tarafların önerilerinin netleşmesi açısından son derece yararlı bir toplantı olduğunu düşünüyorum bu toplantının.” Kıbrıs Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, gazetecilerin bir sorusu üzerine, iki taraf arasında bazı konularda ilkesel farklılık olduğunu; bazı konularda ise taraflar arasında ilkesel ve anlayış açısından fark olmadığı halde sorunların çözümüyle ilgili farklı modeller düşündüklerini söyledi. Özersay, “Amaç birse, yaşayabilir, çalışan federal bir ortaklık oluşturmaksa, bir çıkış yolunun bulunmaması için bir neden yoktur” dedi.
Özersay, başka bir soruyu yanıtında, şunları söyledi:
“Kıbrıs Rum tarafı, Türk tarafı gibi pozisyonunu ortaya koydu. Dolayısıyla herkes de bu masada talep ettiklerini yüzde yüz alamayacağını bilerek masaya gelmek durumundadır. Bu şekilde yaklaşırsak konuya, bence çözüm bulmamız mümkündür.” TAK

Bu haber toplam 1855 defa okunmuştur