1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. ”Ortalama gelir dağılımında yükselme var”
 ”Ortalama gelir dağılımında yükselme var”

”Ortalama gelir dağılımında yükselme var”

GAÜ Girne Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Veçhi açıklamalarda bulundu

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi’ne (GAÜ) bağlı olan araştırma kurumu Girne Araştırma Enstitüsü’nün (GAE) açıklamış olduğu “Yıllık Beklenti Anketi”’nin ardından, GAE Yönetim Kurlu Üyesi Erhan Veçhi katıldığı Tv programında sonuçları değerlendirdi.

Veçhi yapmış olduğu açıklamasında yıllık beklenti anketinin bu yıl 3.sünü gerçekleştirdiklerini belirterek şunları söyledi;
“GAÜ bünyesinde kurulan GAE’nin amacı, Kıbrıs Türk halkının, ekonomik, sosyal, kültürel ve politik konularını irdeleyen ve bu konular ile ilgili seminerler, paneller düzenleyen  bir araştırma enstitüsü. Son yapılan anket çalışmasını 3.kez yapıyoruz. Burada halkımızın genel beklentisini çözmeye çalıştık. 3. Yıl olduğu için elimizde bir veri birkimi olduğu için, karşılaştırmalı değerlendirme yapma şansımız oldu.

Anket çalışmasını 941 denek üzerinde, 78 anketör ve 15 kontrolör ile yaptık. Ankötörlerimiz iyi bir eğitim ardından 5 ilçeye dağılarak yüz yüze gerçekleştirildi.  5 demokrotif soru, 13 beklenti ve 17 tanede ek sorular olmak üzere toplamda 35 soruluk bir anket çalışması ortaya koyduk. Anket çalışmasını 18 yaş üzeri KKTC vatandaşları ile gerçekleştirdik.

Geçtiğimiz yıl ile karşılaştırma yaptığımız zaman, geçtiğimiz yıl mutlu azınlık 3.3 ileken bu rakam bu yıl 7.7 yükselmiş durumda. Bunuda 3000-4000 arası kazananların oranını 13.2 iken bu yıl 18.1’e yükselmiş olmasına bağlayabilriiz. Sonuç olarak baktığımızda, ortalama gelir dağılımında hafif bir yükselme söz konusudur.

Ülkenin en önemli sonu sorusunda 3 yıldır “Kıbrıs Sorunu” cevabı alıyoruz. Ancak bu yıl bu oranda ciddi bir artış olduğunu görüyoruz.

Kıbrıs halkının doldurduğu ankete göre ülkede çözülmesi gereken hususlar başlıca %14.7 ile sağlık ve sosyal güvenlik sonrasında %13.2 ile rüşvet ve yolsuzluk ve sırasıyla adalet sistemi , eğitim sistemi , demokratik hak ve özgürlük ve toplu taşıma gibi bir çok husus olduğunu söylüyor kıbrıs halkı. Kıbrıs halkı bu sene kıbrıs sorununun çözülmesini daha çok istiyor gibi bir görünüm var.

 

Bu haber toplam 1634 defa okunmuştur