1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Okul ‘velilerin eylemi’ ile açıldı
Okul ‘velilerin eylemi’ ile açıldı

Okul ‘velilerin eylemi’ ile açıldı

Çayönü-İncirli Okul Aile Birliği ile Güvercinlik RRD İlkokulu Okul Aile Birliği, iki okulun birleştirilmesini eylemle protesto etti.

A+A-

Çayönü-İncirli Okul Aile Birliği ile Güvercinlik RRD İlkokulu Okul Aile Birliği, iki okulun birleştirilmesini eylemle protesto etti.

Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos tarihinde yerel koşulları değerlendirmeden her iki okulun birleştirilmesi ile ilgili merkezi bir karar aldığını belirterek, bu kararın her üç köyde de tepki yarattığını ifade eden KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş, birliklerin eylemine destek verdi.

 

Maviş: “Eğitim Bakanlığı katılımcı demokrasi yolunu yine izlemedi”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş, Çayönü-İncirli Okul Aile Birliği ve Güvercinlik RRD İlkokulu Okul Aile Birliği’nin düzenlediği eyleme destek vererek, konuya dair açıklamalarda bulundu.

Maviş, Bakanlar Kurulu’nun 29 Ağustos tarihinde yerel koşulları değerlendirmeden her iki okulun birleştirilmesi ile ilgili merkezi bir karar aldığını belirterek, bu kararın her üç köyde de tepki yarattığını ifade etti.

Maviş okulun ilk günü ailelerin eylem yapmasına neden olan kararın katılımcı demokrasiden yoksun olarak alındığını belirterek, Bakanlığın ortaya koyduğu gerekçelerin aileler ve eğitim paydaşları ile paylaşılmadığını ifade etti.

 

“Bakanlık birleştirme ile ilgili gerekçelerini bilimsel verilere dayandırmalı”

Bakanlığın her iki okulda öğrenci sayılarının az olduğu iddiasına karşı, Çayönü-İncirli İlkokulu’nda geçen yıl 73, Güvercinlik İlkokulu’nda ise 62 öğrenci bulunduğunu ve bu sayıların köy ilkokulları için ideal olduğunu belirten Maviş, yine Bakanlığın eğitim ve eğitimin verimli olması ifadesinin de anlaşılır olmadığını söyledi. Maviş, Bakanlığa “Akademik bir sıkıntı var mı? Sorusunu sorarak, denetmenlerin bu yönde bir raporu varsa toplumla paylaşmaları ve bir istişare ortamı yaratmalarını vurguladı. Maviş, Bakanlığın birleştirme ile ilgili gerekçelerini de bilimsel verilere dayanarak açıklamasının yararı olduğuna işaret etti.

Bakanlığın “Ben yaparım olur” mantığı ile hareket ettiğini söyleyen Maviş, bu tavrın anti-demokratik olduğunu ve Bakanlığın kadrolarının her üç köye de ziyarette bulunup ön çalışma yapması ve eğitimin tüm paydaşları ile istişare etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Maviş, yol güvenliğinin tartışıldığı bir bölgede küçük yaştaki çocukların taşınmasının aileleri endişelendirdiğini belirterek, İncirli’den yola çıkan 4 yaşındaki bir çocuğun bu kararla günde 30 km yol gideceğini söyledi.

 

“Eğitim/öğretim hizmetinin verimliliği yerine öğretmen tasarrufu”

 Maviş, okul aile birlikleri tarafından kararın mahkemeye taşındığını belirterek, tarihte ender karşılaştıkları bir dava süreci olduğunu söyledi. Maviş, kararın ardından okullarda yapılan uygulamaya baktığımızda eğitim/öğretim hizmetinin verimliliğinden çok, okulların öğretmen kadrolarından tasarruf edilme gayreti ve taşımacılığı finanse etme çabası olduğunu gözlemlediklerini belirtti.

Maviş, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi‘nin “Devlet, mahkemeler, yasalar çocukları ilgilendiren faaliyetlerde çocuğun yararını temel alır.” maddesine atıfta bulunarak Eğitim Bakanlığının her durumda öncelikle çocuğun yararı düşünerek, kararı yeniden değerlendirmesi veya bir ara çözüm önermesi gerektiğini belirtti.

Maviş, ailelerin okullarına ve çocuklarına sahip çıktığını belirterek, ortaya koydukları kaygıların dikkate alınması, Eğitim Bakanlığı’nın katılımcı demokrasi ilkesi çerçevesinde konuyu yeniden düşünmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Maviş, okulun ilk gününde ailelerin eylem yapacağının bilinmesine rağmen, Bakanlığın köylere gelmediğini ve Lefkoşa’dan direktifler vererek ortamı daha da gerdiğini belirtti.

Uzaktan direktifle öğretmenlerin zorda bırakıldığını söyleyen Maviş, bu tavrın devam etmesi halinde sendika olarak olaya müdahil olacaklarını ifade etti.


Çayönü-İncirli İlkokulu Okul Aile Birliği:

“Alınan kararın geri çekilmesi için gerekli hukuki süreç başlatılmıştır”

Bakanlar Kurulu’nun Çayönü-İncirli İlkokulu ile Rauf Raif Denktaş Güvercinlik İlkokulu’nu birleştirme kararını protesto etmek amacıyla, her iki okulun okul aile birlikleri bugün kendi bünyelerinde eylem gerçekleştirdi.

Çayönü-İncirli İlkokulu Okul Aile Birliği’nin bugünkü eyleme ilişkin açıklamasında, böyle bir fikrin gündeme geldiği günden itibaren okul aile birlikleri ve veliler olarak, kararı engellemek için her türlü girişimde bulundukları ancak Milli Eğitim Bakanı ile görüşme fırsatı bulamadıkları öne sürülerek, okulların açılmasına 2 haftadan az bir süre kala kararın geçtiği kaydedildi.

 Açıklamada, alınan kararın geri çekilmesi için gerekli hukuki sürecin başlatıldığı duyuruldu.

 

"Öğrenciler gidiş-dönüş 32 km yol kat edecek”

 "Alınan kararda, eğitimin bu yolla daha düzgün hale geleceği iddia edilmektedir. Bu gerekçenin içi boştur” ifadeleri kullanılan açıklamada, birleşme  sonucunda İncirli’den gelecek öğrencilerin gidiş-dönüş 32 km yol kat ederek okula erişim sağlayacaklarına vurgu yapıldı. 

Açıklamada, son 5 yıl içerisinde Milli Eğitim Bakanlığından kimsenin okulu ziyaret etmediği ve yerinde inceleme yapmadığı öne sürülürken, “yerinde inceleme yapılmış olsaydı bu kararın alınmayacağı” ifade edildi.

Okul Aile Birliği olarak, okulun tüm eksikliklerini tamamlamak için çalıştıkları ve tüm sorunların bölge halkının katkılarıyla çözüldüğü de aktarılan açıklamada, yine bölge halkının katkıları sonucunda okula  spor salonu yapıldığı ve bu yıl da akıllı tahta sistemi projesinin hayata geçirileceği kaydedildi.
(TAK)

ktos-eylem-1.jpg

ktos-eylem-8.jpg

ktos-eylem-15.jpg

Bu haber toplam 2095 defa okunmuştur