1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Okul öncesinden lise sona dek ‘eğitim’e servet
Okul öncesinden lise sona dek ‘eğitim’e servet

Okul öncesinden lise sona dek ‘eğitim’e servet

Öğrencilerin 5’te biri özel okullarda… Aileler özel okullara bir senede en az 100 milyon TL ödeme yapıyor.

A+A-

2018-2019 eğitim -öğretim yılı verilerine göre devlet okullarında toplam 40 bin 904, özel okullarda ise 10 bin 809 öğrenci eğitim görüyor.  İlk ve orta dereceli okullardaki toplam öğrenci sayısı 51 bin 713…  Öğrencilerin 5’te biri özel okullarda… Aileler özel okullara bir senede en az 100 milyon TL ödeme yapıyor.
 

Fehime ALASYA


Türk Lirası’nın değer kaybı ile ekonomik daralmanın yaşandığı günümüzde, aileler, en fazla da eğitim ve sağlık gibi alanlara para harcıyor. Okul öncesi eğitimden lise sona dek, temel eğitim için özel okullara bir senede en az 100 milyon TL ödeme yapılıyor.
2018-2019 eğitim –öğretim yılı verilerine göre devlet okullarında toplam 40 bin 904, özel okullarda ise 10 bin 809 öğrenci olmak üzere ülkede toplam 51 bin 713 öğrenci eğitim görüyor.

Eğitim Bakanlığı resmi verileri, ülkede öğretim gören öğrencilerin 5’te birinin ‘özel okullarda’ olduğunu ortaya koydu.

Ülkede okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede eğitim gören ilköğretim öğrencilerinin önemli bir kısmı özel okulları tercih ediyor.

Kıbrıs’ın kuzeyindeki özel okullarda yapılan fiyat ve öğrenci sayısı araştırmasında ortaya çıkan rakamlar ise daha iyi bir eğitim için ailelerin cebinden uçup giden rakamları bir kez daha gözler önüne serdi.

Levent Koleji, Girne Amerikan Koleji, English School of Kyrenia, Yakın Doğu Koleji ve Doğa Koleji baz alınarak  yapılan araştırmada bu yıl okul harçlarına en az 101 Milyon 622 bin TL ödendiği görüldü.

Özel okullardaki öğrenciler, bu yılki eğitim için okullara ödenen serveti de ortaya koyuyor.

2018-2019 eğitim yılın kapanmasına sayılı günler kala, aileler yeni dönem okul harçlarını düşünmeye başladı.

Ana okulda 250 öğrenci, ilkokulda 780, ortaokul ve lise öğrenci toplamı 550 öğrenci ile eğitime devam eden Levent Koleji’nde, okula ödenen harçlar bir yılda bin 580 öğrenci için 26 Milyon 450 bin TL’ye ulaşıyor.

Girne Amerikan Koleji’nde 434 öğrencinin bir yıllık okul harçları hesaplanınca 1 Milyon 171 bin TL’nin ailelerin cebinden çıktığı görülüyor.

English School of Kyrenia’daki 951 öğrencinin okul harcı sabit kur ile 4 Milyon 279 bin Sterlin yani, en az 26 Milyon 957 bin TL olarak değer buluyor.

Yakın Doğu Kolej’indeki toplam 940 ortaokul ve lise öğrencisi için ise 30 Milyon 580 bin TL, Doğa Koleji Mağusa’daki bin 29 öğrenci için ödenen toplam rakam ortalama 16 Milyon 464 TL.

Özel okula giden öğrenciler için okul öncesinden, lise sona dek okul harçlarına milyonlar ödeniyor. Levent Koleji, Girne Amerikan Koleji, English School of Kyrenia, Yakın Doğu Kolejı ve Doğa Koleji'ne giden öğrencilerin bu yıl ödediği harçları hesaplandığında ortaya tam bir servet çıkıyor.  Ekonomik daralmanın konuşulduğu bir süreçte, çocukları özel okullarda eğitim alan veliler bu yıl okul harçlarına yaklaşık toplam 101 Milyon TL ödedi

Yeni dönem rakamları telaffuz edilmeye başlandı bile…

2018-2019 eğitim yılında özel okula giden bir öğrenci için okul öncesinden, lise sonuna dek okul harçları için milyonlar ödendi, gözler 2019-2020 yılı yeni eğitim döneminde…

Ailelerin cebinden “daha iyi bir eğitim” umudu ile çıkan paranın önümüzdeki dönem artacağı kaygısı hissedilirken, özel okullar, kur sabitlemesi veya harçlarda küçük oynamalar için harekete geçti.

Geride bırakmaya hazırlandığımız ders yılında kapasitesini dolduran okulların birçoğu, gelecek yıl için de kayıtlarda son aşamaya geldi.

Kuzey güney farkı taksitli ödemeler

Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan özel okulların yanı sıra güneydeki özel okullar için de binlerce Euro gözden çıkarılıyor.

Kuzeyde özel okul harçları 3 bin Euro’dan başlayıp 5 bin 350 Sterlin’e çıkarken, bu rakamlar güneyde 7 bin Euro’ya kadar yükseliyor.

Levent Koleji

Levent Koleji’nde okul harçları Euro üzerinden olmasına rağmen, 5 TL’ye sabitlendi.

İlkokul’da eğitim almak isteyen bir çocuk için bu yıl ödenmesi gereken okul ücreti, peşin ödemelerde 3 bin Euro iken,  bu fiyata yalnızca yemek ücreti dahil. Okula kayıtta kıyafet, kitap ve kayıt adı altında 300 Euro’luk ek ödeme de yapılması gerekiyor. Aileler, ulaşım için ise 650 Euro ödemek zorunda.

Levent Koleji, ortaokul öğrencilerden alınan yıllık ücret 3 bin 950 Euro iken bu rakam lise öğrencilerinde ise ortalama 4 bin 100 Euro civarında. Bu aradaki ödemelerde de yine 5 TL’lik sabit kur üzerinden hareket ediliyor.

Gelecek yıl için henüz fiyat belirlemesine gitmeyen okul, harçlarda herhangi bir artış öngörmüyor. Henüz netleşmeyen fakat mümkün görülen bir diğer konu ise yeniden kur sabitlemesine gidileceği yönünde.

Okul bünyesinde, ana okulda 250 öğrenci, ilkokulda 780, ortaokul ve lise öğrenci toplamı 550 öğrenci ile eğitime devam ediyor. Bu sayılar rakamlara vurulduğu zaman ise ortaya bir yılda bin 580 öğrenci için ödenen ortalama 26 Milyon 450 bin TL çıkıyor.

Necat British College

Necat British College’de ise bu yıl için kreş için yıllık 3 bin 500 Sterlin, 4 yaş için ise belirlenen okul harcı 3 bin 700 Sterlin olmuştu. İlkokul 1’den 3’üncü sınıfa kadar yıllık ödenecek okul harcı 4 bin Sterlin olarak belirlenirken, bu rakam 4’üncü sınıf ile 6’ıncı sınıfa kadar 4 bin 250 Sterlin olarak belirlenmişti. Okul, günlük döviz kurunu 6,50 TL’ye sabitlemişti. 

Okulun, önümüzdeki dönem için yeni bir yapılanmaya girdiği gerekçesiyle de okul harçlarının henüz belirlenmediği öğrenildi.

Girne Amerikan Koleji

Girne Amerikan Koleji’nde ise bu yıl yapılan okul kayıtlarında Euro olan harçlar, 5 TL’ye sabitlenirken, kolej bölümünde belirlenen yıllık okul harcı 5 bin 300 Euro yani 26 bin 500 TL oldu. Lise bölümlerinde ise bu rakam 27 bin 500 TL oldu.

Yeni dönem kayıtları için yine kur sabitlemesine gidilmesi düşünülen okulda, okul henüz yeni fiyatlar ise belirlenmedi.

Ortaokul ve lise bölümlerinde toplam 434 öğrenci ile eğitim veren okulun kapasitesinin ise bu kadar olduğu, önümüzdeki yıl için kontenjanlarının dolu olduğu öğrenildi.

434 öğrenci için bu yıl okula ödenen rakam ortalama olarak 1 Milyon 171 bin TL.

Üniforma, kırtasiye gibi ücretler ise ödenen bu rakamın dışında.

English School of Kyrenia

English School of Kyrenia (ESK)’ da okul ücretleri önümüzdeki yıl da Sterlin üzerinden ödenecek.

Bu yıl 2 yaştan itibaren öğrenci kabul etmeye başlayan okulda bu grup için belirlenen okul ücreti yıllık peşin 3 bin 990 Sterlin iken bu rakam önümüzdeki yıl için 4 bin 150 Sterlin olacak.

3 yaş, 4 yaş, 1. ve 2. sınıf öğrenciler için belirlenen okul harcı yıllık bu yıl 4 bin 890 Sterlin, gelecek yıl ise 5 bin 90 Sterlin olacak. 

Okulda eğitim görecek 4 ile 6’ıncı sınıf öğrencilerinin ailelerinin yıllık ödediği harç ise 5 bin 140 Sterlin’den 5 bin 350 Sterlin’e çıkacak.

2 yaş, 3 yaş ve 4 yaş sınıflarının okul ücretlerine öğle yemeği, ders kitapları ve süt molası dahil iken diğer sınıflarda da aynı uygulama geçerli. Okul üniformaları, verilen ücretin dışında.

English School of Kyrenia (ESK) okul harçlarında ise yeni eğitim yılına döneminde 160 ila 210 Sterlin arası yükselme olduğu görüldü.

Bin 152 öğrenci kontenjanı bulunan okul, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 951 öğrenci ile eğitime devam ediyor.

Bu bağlamda okula ödenen rakam ise ortalama 4 Milyon 279 bin Sterlin. Okulun sabitlediği Sterlin 6.30 TL’den hesapladığı zaman ise bu rakam, 26 Milyon 957 bin TL olarak değer buluyor.

Yakın Doğu Koleji

Yakın Doğu Kolej’inde ortaokul ve lise bölümündeki harçlar TL üzerinden.

Okulda eğitim görecek bir ilkokul öğrencisi yıllık peşin 14 bin TL öderken, orta ve lise öğrencileri yıllık 17 bin TL ödemek zorunda… Gelecek yıl için okul harçları ise henüz belirlenmedi.

Okul şu an bin 140 ortaokul ve lise öğrencisi, 800 de ilkokul öğrencisi ile eğitim yılına devam ederken, ailelerin bu eğitimlere ödediği toplam rakamlar 30 Milyon 580 bin TL’yi buluyor.

Doğa Koleji Mağusa

Mağusa’nın gözde okullarından Doğa Koleji Mağusa ise bu yıl 15 bin 750 TL olan kolej ücretleri önümüzdeki dönemde 18 bin 100 TL’ye, ilkokul ücretleri ise 15 bin TL’den 17 bin 100 TL’ye yükseliyor.

Okul bünyesindeki anaokul, ilkokul, ortaokul ve lisede toplam bin 29 öğrenci bulunuyor.

Bu yılki kapasitesi dolu olan okul, önümüzdeki yıl da bu kontenjanın üzerine çıkmayacak.

Doğa Koleji Mağusa’da eğitimde bin 29 öğrenci için ödenen toplam rakam ortalama 16 Milyon 464 Bin TL.

 

KUZEY GÜNEY ÖZEL OKUL FARKI: Kıbrıs’ın kuzeyinde yer alan özel okulların yanı sıra güneydeki özel okullar için de binlerce Euro gözden çıkarılıyor. Kuzey ile güney arasındaki okul harcı ödemlerinde kardeş indirimi, kayıt ücreti gibi benzer harçların olduğu görülse de buna karşın güneyde taksitli ödemlerde peşin fiyatına uygulanan rakamlar yükselmiyor.

 

Güneydeki özel okullarda durum ne?

Kıbrıs’ın güneyindeki harçlar, 3 bin Euro’dan başlayıp 7 bin Euro’ya çıkıyor

Kıbrıs’ın güneyinde yer alan ve Kıbrıslı Türk öğrencilerin de talep gösterdiği okul olan American Academy Nicosia’daki okul harçlarında da küçük yükselme görüldü.

Bu yıl American Academy Nicosia’daki ilkokul birinci sınıf öğrenci için yıllık okul harcı 4 bin 760 Euro iken bu rakam önümüzdeki yıl 4 bin 855 Euro olarak belirlendi.

Güneyde yer alan American Academy Nicosia’da yıllık olarak verilen okul harç miktarları ödenecek olan rakamlar peşin ödemelerdeki yüzde 5 indirimin dışında, taksitli olsa dahi aynı olarak kalıyor. Aileler, 4 bin 760 Euro olan okul harcını, ya üç taksite bölerek ya da 10 aya bölerek iki ödeme şeklinden birini seçebiliyor.

American Academy Nicosia’da 3 bin 130 Euro’dan başlayan okul harçları sınıflar yükseldikçe artarak 6 bin 670 Euro’ya kadar çıkıyor.

Ayrıca okulda kardeş indirimi gibi benzer şartlarda yüzde 10 indirim de uygulanıyor.

Ecole Franco Chypriote

Lefkoşa’nın güneyinde olan ve yine Kıbrısşı Türklerin yoğun ilgi gösterdiği Fransız Okulu olan Ecole Franco Chypriote’taki kayıt ücretleri ise 3 bin 540 Euro’dan başlayıp 5 bin 650 Euro’ya kadar çıkıyor.  500 Euro kayıt ücreti yanında, üç taksitte ödenebiliyor. Taksitli olsa dahi aynı olarak kalan harçlar, burada da sınıflar yükseldikçe artıyor. Kardeş indirimi gibi benzer şartlar, bu okulda da uygulanıyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190424142611.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 6946 defa okunmuştur
Etiketler : ,