'Motorlu Araçlar'da SÜRESİZ GREV KAPIDA
KTAMS ile Kamu-İş bugün, Lefkoşa Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nde uyarı grevi yaptı
Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) ile Kamu İşçileri Sendikası’nın (Kamu-İş) bugün Lefkoşa Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nde yaptığı 4 saatlik uyarı grevinin, önümüzdeki hafta süresiz greve dönüşebileceği açıklandı.
KTAMS ve Kamu-İş’in “mukayyitlikte idari açıdan yetki kargaşası yaşandığı, Mukayyitlik binasının çalışmaya elverişsiz olduğu, personel sayısının yetersiz olduğu ve teşkilat yasasının hazırlanmaması” gerekçesiyle yaptığı uyarı grevi, bu sabah saat 08.00’de başladı ve 12.00’de sona erdi.
Mukayyitlik önünde grevle ilgili ortak basın açıklaması yapan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Kamu-İş Başkanı Sami Dilek ve Kıbrıs Türk Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Genel Başkanı Yakup Latifoğlu, hükümetin icraatlarını eleştirerek, buradaki personelin yeni bir binaya yerleştirilmesini istedi.
Basın açıklamasında Büro, Banka ve Ticaret Çalışanları Sendikası (Büro-İş) Başkanı Hüseyin Akyön ve sendikaların yetkilileri de hazır bulundu.
Binanın girişine ve yan tarafına “Bu iş yerinde grev var” pankartı asıldı. Birçok vatandaşın daireye gelip işlem yapılmadığını görünce hayal kırıklığına uğradığı gözlemlendi.
“BU DAİRE HANGİ BAKANLIĞA BAĞLIDIR, KİMİN YETKİSİNDEDİR BELLİ DEĞİL”
Ortak basın toplantısında ilk sözü alan KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, hükümetin trafikle ilgili birimlerin Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı çatısı altına toplanması kararına işaret ederek, bu kararı “hayal” olarak niteledi.
Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nin Maliye Bakanlığı’na mı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na mı bağlı olduğunun belirsiz olduğunu söyleyen Kaptan, daire girişindeki ve bahçesindeki iki farklı tabelayı göstererek, “Bu daire hangi bakanlığa bağlıdır, kimin yetkisindedir belli değil. Memurlar da ne yapacağını şaşırdı...” dedi.
“ÇALIŞAN ÜLKEMİZİN DİĞER İNSANLARI GİBİ ALLAH’A EMANET...”
Mukayyitlik’teki personelin yetersiz olduğunu öne süren Kaptan, çalışanların güvenliğinin sağlanmadığını da savunarak, “Burada her gün yaklaşık 400 bin TL para toplanıyor ama dairede ne kamera, ne de güvenlik personeli var. Çalışan ülkemizin diğer insanları gibi Allah’a emanettir…” dedi.
“MEMURLAR TEMİZLİK YAPMAYA MECBUR BIRAKILIYOR...”
Lefkoşa Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nin çevresinin ve dairenin içinin hijyenik olmadığını ileri süren Ahmet Kaptan, mukayyitliğin temizlik görevlisinin izne çıktığını, yerine kimsenin görevlendirilmediğini, memurların temizlik yapmaya mecbur bırakıldığını iddia etti.
SÜRESİZ GREV KAPIDA...
Buradaki personele yeni binaya taşınılacağına dair sözler verildiğini savunan Kaptan, “Çalışanların refaha, mutluluğa, hijyene, kendilerini ilgilendiren yasaya kavuşması için bir mücadele başlattık. Bugünkü 4 saatlik uyarı grevimizin sesini duymayanlar önümüzdeki haftadan sonra süresiz greve gideceğimizi bilsin” dedi.
Hükümetin grev yasağı kararı almak için değil çare üretmek için adım atması gerektiğini vurgulayan Kaptan, “Kimlerle dövüştüğünüzü bilin. Ya bu sorunu çözeceksiniz, ya da orada oturmayacaksanız” dedi.
DİLEK: “BU GİBİ KURUMLARIN DAHA KALİTELİ VE HUZURLU BİR ORTAMI OLMASI GEREKİYOR...”
Kamu-İş Başkanı Sami Dilek de açıklamasında, gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin aynı zihniyetle hareket ettiğini iddia ederek, kamu sektöründe çirkin bir tablo yaratıldığını öne sürdü.
Lefkoşa Motorlu Araçlar Mukayyitliği’nde de “çok çirkin bir görüntü” olduğunu iddia eden Dilek, çalışanların artık buna dayanamadığını söyledi.
Siyasilerin devlet dairelerinde yetkili sendikalarla istişare içinde olmadığını savunan Dilek, personelin teşkilat yasalarının eksikliği nedeniyle huzursuz olduğunu, bunun da çalışanların verimliliğine yansıdığını anlattı.
Ekonomiye kaynak sağlayan, bütçenin yüzde 30’unu, 50’sini sağlayan ve ülkenin dört bir yanından vatandaşın geldiği böyle bir birimin daha kaliteli ve huzurlu ortamı olması gerektiğini söyleyen Sami Dilek, hükümetin bu çağrılara kulak vermesini istedi.
LATİFOĞLU: “ÜLKEDEKİ İNSANLAR ARTIK GÖREVLERİNİ TEDİRGİNLİKLE YAPIYOR. BURADA GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI GEREK”
Hür-İş Genel Başkanı Yakup Latifoğlu ise açıklamasında Çalışma Bakanlığı’nın İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nı yürütmekle yükümlü olduğunu söyleyerek, bakanlığın özel sektörü denetlediğini ifade ettiğini ancak kamuda bunun yapılmadığını savundu.
Latifoğlu, belediyelerin devlet dairelerindeki hijyeni denetlemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi, yetkilileri göreve davet etti.
Yakup Latifoğlu, binanın yokluk zamanlarında inşa edilen asbestli bir bina olduğunu da iddia ederek burasının güvenlikten de yoksun olduğunu ileri sürdü, “Ülkedeki insanlar artık görevlerini tedirginlikle yapıyor. Burada gerekli önlemlerin alınması gerek...” dedi.
Latifoğlu, “Temennimiz insanlara sağlıklı ve süratli hizmet verilmesini, çalışanların da güvenli ve sağlıklı ortamda bulunmasını sağlamaktır” ifadesine yer verdi.
(tak)