1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Meclis içtüzüğü için ad-hoc komite
Meclis içtüzüğü için ad-hoc komite

Meclis içtüzüğü için ad-hoc komite

“Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisinin Komitede İvedilikle Görüşülmesine İlişkin Tezkeresi” oy birliğiyle onaylandı.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda bugün ilk olarak bilgiye ve onaya sunuşlar bölümünde Halkın Partisi (HP) adına İskele Milletvekili Mesut Genç’in sunduğu Hukuk Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi gündemindeki “Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü (Değişiklik) Karar Önerisinin Komitede İvedilikle Görüşülmesine İlişkin Tezkeresi” oy birliğiyle onaylandı.

İç tüzük değişikliklerini görüşmek üzere Meclis’te bir ad-hoc komite kurulması bekleniyor.

BEROVA: DAYATMAYA KARŞIYIZ

UBP Milletvekili Özdemir Berova, daha önce iç tüzüğün değişmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyleyerek, partiler arası mutabakat ile geçtiğimiz dönemde de bazı değişiklikler yapıldığını kaydetti.

Berova, iç tüzükteki sıkıntıların aşılması için Danışma Kurulu’nda toplantılar yapılabileceğini, “zorlama şekilde dayatma olarak yapılmasına” karşı olduklarını ve olumsuz oy vereceklerini ifade etti.

Berova, önerinin geri çekilmesini talep etti.

NİSAP SORUNU

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da nisap sorununa değinerek, çoğunlukla nisap konusunda iktidara yardımcı olduklarını, görevlerinin Meclis’in çalışmasına katkı koymak olduğunu dile getirdi.

Arıklı, Anayasa’nın değiştirilerek Meclis’in üçte bir çoğunlukla toplanmasını sağlamanın en doğrusu olduğunu ancak bunun geçtiğimiz dönemde yapılamadığını, değişikliğin reddedildiğini belirtti.

Arıklı öneriye olumlu oy vereceklerini söyledi. 

DENKTAŞ: MECLİSİ ÇALIŞTIRMAK HEPİMİZİN SORUMLULUĞU

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, önerinin iyi niyetle yapıldığını, muhalefetin öneriye yönelik tavrını anlayamadığını ifade etti.

İç tüzükte yapılması gereken değişikliklerden bazılarının bugün gündeme geldiğini söyleyen Denktaş, siyasi partilerin iktidar ve muhalefetteki yerlerinin değişken olduğunu belirtti.

Denktaş, yasayı geçirmek yürütmenin sorumluğunda olduğunu söyleyerek, “Ancak Meclis’i çalıştırmak hepimizin sorumluluğudur” dedi.

DP olarak öneriye destek vereceklerini belirten Denktaş, Meclis’in açılmasına katkı koymamanın bir bedeli olması gerektiğini, bu şekilde halkın Meclis’e güveninin sağlanmasına katkı konabileceğini kaydetti. 

AD-HOC KOMİTE KURULSUN ÖNERİSİ

Daha sonra söz alan Başbakan Tufan Erhürman da Meclis çalışmalarının düzenli ve kurallı yürütülmesinin herkesin isteği olduğunu belirtti.

Erhürman, ad-hoc komite kurulması önerisinin de değerlendirilebileceğini söyleyerek, komite kurulması sayesinde grubu bulunmayan partilerin de görüşlerini sunabileceğini kaydetti.

İSTİSMARIN ENGELLENMESİ

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, nisap ve benzeri durumlarda verilen hakkın istismar edilebildiğini söyleyerek, önerinin bunların engellenmesi bağlamında sunulduğunu belirtti.
Özersay, konunun bir ad-hoc komitede görüşülerek, ortak konsensüse varılması noktasına olumlu baktıklarını ifade etti.
Siyaseten istismarın önüne geçilmesini istediklerini söyleyen Özersay, farklı önerilere ve ad-hoc komitede görüşülmesine açık olduklarını belirtti. 

OĞUZ: OLUMLU OY VERECEĞİZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz, ad-hoc komite kurulması kararı üzerine ivediliğe olumlu oy vereceklerini açıkladı.
Daha sonra oylamaya geçilerek, öneri oy birliğiyle onaylandı.

Bu haber toplam 1591 defa okunmuştur
Etiketler : ,