1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. “Mayıs ayı bundan sonrasını belirleyecek”
“Mayıs ayı bundan sonrasını belirleyecek”

“Mayıs ayı bundan sonrasını belirleyecek”

Kıbrıs Rum basınında müzakerelerle ilgili haberler…

A+A-

Kıbrıs Rum basınında dün yer alan bir haberde, “Kıbrıs müzakere sürecinde ilerleme olup olamayacağının, önümüzdeki üç görüşmede ortaya çıkacağı” öne sürüldü.
Fileleftheros gazetesi “Mayıs Ayı Bundan Sonrasını Belirleyecek… İlerleme Olup Olamayacağı Önümüzdeki Üç Görüşmede Ortaya Çıkacak” başlıklı haberinde, “müzakereler aracılığıyla ilerleme yaşanmasına dair umutların, Mayıs ayında yapılacak üç görüşmeye bağlandığı” yorumunda bulundu.
Liderler arasında geçtiğimiz Perşembe günü yapılan ilk görüşmenin, “işlerin oldukça zor olduğunu gösterdiğini ve hiçbir şeyin, iki tarafın şu an görüşülmekte olan konularda anlaşmaya varmayı başarabileceğini göstermediğini” iddia eden gazete, “durumun, Kıbrıslı Türklerin lideri yerine, Kıbrıs’taki Türk politikasının temsilcisi olarak görünmeyi tercih eden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın tutumu yüzünden, daha da zor hale geldiğini” öne sürdü.
Gazete, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in “Kıbrıs’ın deniz bölgesindeki Türk tahriklerini gündeme getirdiğinde”, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın ise “Rum hükümetine sorumluluk yükleyerek, Navteks yayımlanmasını tam anlamıyla haklı göstermeye çalıştığını” da ileri sürdü.
Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak ise, geçtiğimiz Perşembe günü yapılan görüşmede liderlerin tezlerini ortaya koydukları ve bunun ötesinde bir şey olmadığının, her iki tarafça ortak bir şekilde kabul edildiğini de yazan gazete, devamla Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in açıklamasına yer verdi.
Gazeteye göre Hristodulidis, “tezler açısından herhangi yeni bir şey işitilmedi, ancak görüşme önemliydi ve tezlerin netleşmesine yardımcı oldu” ifadelerini kullandı.
Gazete, haberinin devamında Kıbrıslı Türk lider Akıncı’nın görüşmenin ardından yaptığı açıklamaya da yer verdi.

Hristodulidis: “Etkin katılım konusu neredeyse bütün diğer başlıkları etkiledi”

Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Kıbrıslu Türk Lider Mustafa Akıncı’nın “Kıbrıslı Türklerin federal devletin karar alma organlarına etkin katılımına” ilişkin ifadelerine yanıt verdiğini de yazan gazete, Hristodulidis’in yaptığı açıklamada “etkin katılım konusunun yalnızca yönetim başlığını değil, neredeyse bütün diğer başlıkları etkilediğini” söylediğini iletti.
Gazete haberini şu ifadelerle sürdürdü; “Örneğin, Merkez Bankası Yönetim Kurulu konusu, Ekonomi konuları arasındadır. Dolayısıyla, etkin katılım konusunun bu başlığa bir etkisi vardır.
Dört özgürlük konusunda ise, Kıbrıs Türk tarafının herkes tarafından bilinen görüşü ortaya kondu. Başkan Anastasiadis’in tepkisi ise, bu konunun müzakere masasında olmadığı şeklindeydi. Bu Kıbrıs sorununun çözümü amaçlayan müzakereleri değil, AB-Türkiye ilişkilerini ilgilendiren bir konudur.
Rum Ulusal Konseyi’nin önümüzdeki Pazartesi günü yapacağı toplantı ise, bu Kıbrıs sorunundaki gelişmelere ve Sayın Akıncı’nın müzakerelere geri dönme kararının akabinde, müzakerelerin yeniden başlamasına odaklanacaktır. Bunun da ötesinde, hem Türkiye’nin faaliyetleri, hem de Türkiye’deki referandumun sonuçları ele alınacaktır.”
 

“Akıncı mekik diplomasisi tercih ediyor”

Haravgi gazetesi ise “Akıncı Mekik Diplomasisi Tercih Ediyor” başlıklı haberinde, Mustafa Akıncı’nın geçtiğimiz Perşembe günü yapılan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “müzakerelerin özlü bir şekilde ilerlemesi için, metodolojinin değişmesi gerektiğine atıfta bulunduğunu” öne sürdü.
Gazeteye göre dün “Astra’ya” konuşan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, “Kıbrıs sorununun bütün başlıklarında, belirsizlik bulunan bütün konuların zor olduğunu, ancak diğer tarafla anlaşmaya varmak ve bunlara çözüm yolları bulmaktan başka bir yol olmadığını” söyledi.
Gazeteye göre, Akıncı’nın “sürecin bugün gerçekleştiği şekilde sürmesi halinde, Temmuz ayına kadar çözüme ulaşamayacağız” ifadesini de yorumlayan Hristodulidis “Türk vatandaşlarıyla ilgili dört özgürlük konusu gibi, ikinci bir seçenek olmayan konular var. Bundan ötürü, Türk tarafı bu konuda geri çekilmezse, o zaman bu konuda bir sonuca varılamayacak” ifadelerini kullandı. İleri sürülen Türk tahrikleri konusunda ise Hristodulidis, Anastasiadis’in “Ankara’nın faaliyetlerinin, Yunan faaliyetlerine tepki olduğuna dair beklenen yanıtı almak için, konuyu Akıncı’nın gündemine getirdiğini” öne sürdü. Partilerin konuyla ilgili tepkilerini de yorumlayan Hristodulidis, ortaya çıkacak herhangi bir sonucun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” egemenlik haklarını güvenceye alması için, hassas icraatlarda bulunulması gerektiğini söyledi. Kamuoyunda açıklamalarda bulunanlara, dikkatli olmaları yönünde telkinde de bulunan sözcü, Kıbrıs Rum hükümetinin konuyu yakından takip ettiğini ve gerekli faaliyetlerde bulunacağını da sözlerine ekledi.

“Yabancı diplomatlar endişeli… Eide Kıbrıs’a Geliyor”
Politis gazetesi ise “Yabancılar Resmi Olmayan Çıkmaz Görüyor- Herkes Kendi İçinde Sıkışmış” başlıklı haberinde, yabancı diplomatlara dayanarak, müzakere sürecinin kesin bir çıkmazın eşiğinde bulunduğunu iddia etti.
Gazete var olan değerlendirmenin “iki liderin kendi (görüşlerine) yapışıp kaldıkları ve çıkış yolunu birlikte aramaya istekli görünmedikleri” şeklinde olduğunu da öne sürdü.
Haberine iç sayfadan ise “Kendi İçlerinde Sıkıştılar- Yabancı Diplomatlar Müzakerelerdeki Güçlüklerden Endişeli” başlıklarıyla yer veren gazete, Kıbrıs Rum tarafının ayrıntılarda ısrar ederek zaman harcadığını, Kıbrıs Türk tarafının ise pozisyonunu değiştirmediğini ve bunun sonucunda ise geçtiğimiz günkü görüşmede ilerleme olmadığını öne sürdü.
 

Bu haber toplam 2350 defa okunmuştur