1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Maronitlerin dönüşü hakkında çalışmalar sürüyor
Maronitlerin dönüşü hakkında çalışmalar sürüyor

Maronitlerin dönüşü hakkında çalışmalar sürüyor

Maronitlerin Kuzey Kıbrıs'taki köylerine dönüşünü sağlayacak çalışmalar sürüyor.

A+A-

Maronitlerin Kuzey Kıbrıs'taki köylerine dönüşünü sağlayacak çalışmalar sürüyor. Dönüş çalışmalarını yürüten Kurul dün Cumhurbaşkanlığı’nda toplanıp, dönüş sürecinin hukuki, mali, teknik ve sosyal boyutlarını ele aldı. Toplantıda ayrıca Maronitlerin sürece katılımını sağlamak üzere bir de alt komite oluşturuldu.

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu başkanlığındaki toplantıda Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Kudret Akay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara, Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kemal Köprülü, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Müsteşarı Peyami Kalyoncu ve Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Sait Erkmen’in yanı sıra askeri yetkililer ile Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Danışmanı Halil Sadrazam, Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani, Cumhurbaşkanlığı Hukuk İşleri Özel Danışmanı Sülen Karabacak ve diğer Cumhurbaşkanlığı görevlileri yer aldı.

Kurulun dünkü toplantısında Maronitlerin dönüş sürecinin hukuki, mali, teknik ve sosyal boyutları bütün yönleriyle ele alındı. Bugüne kadar yapılan çalışmaların gözden geçirildiği toplantıda ayrıca bundan sonra yapılması gerekenler planlandı.

Toplantıda belirlenen program çerçevesinde, devletin ilgili birimleri gerekli çalışmaları yürütecek. Kurulun bir sonraki toplantısı ise 16 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

 

Maronitlerin sürece katılımı için komite

Dünkü toplantıda ayrıca Maronitlerin sürece katılımını sağlamak üzere bir de alt komite oluşturuldu.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Kudret Akay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Gürkan Kara ve Cumhurbaşkanlığı Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani’den oluşan alt komite, süreç boyunca Maronitlerle iletişim halinde olacak.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başkanlığında 26 Temmuz 2017’de Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirilen üst düzey toplantıda Maronitlere KKTC’deki köylerine dönme imkanı sağlanması yönünde siyasi karar üretilmiş ve dönüş çalışmalarını yürütmesi için kurul oluşturulmuştu.

Bu haber toplam 1875 defa okunmuştur
İlgili Haberler