1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. ‘Maraş seçim sandığında’
‘Maraş seçim sandığında’

‘Maraş seçim sandığında’

Maraş’ın kıyı ve sahil bölümünün yarın açılacağına dair haberler, bugün güneyde yayın yapan gazetelerinin manşetlerinde yer aldı

A+A-

Fileleftheros: “Kıyıdan Başlangıç Yaptı- Maraş’ta Yeni Oldubittilerin Uygulanmasının İlk Adımı”

Alithia: “Hızlı ve Kötü Gelişmeler- Maraş Erdoğan’dan Tatar’a Seçim Hediyesi- Maraş’ın Sahil Şeridinin Açılacağını İlan Ettiler.”

Haravgi: “Oldubittilerin Önlenmesi İçin Diyaloğa Geri Dönüş- Ortak Açıklama: Türkiye BM Güvenlik Konseyi Kararlarına Uysun”

Politis: “Maraş da Seçim Sandığında- Erdoğan ile Tatar’ın Hamlesi Tepkilere Neden Oluyor ve Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelere Mayın Döşüyor- Erdoğan, Maraş Aracılığıyla Tatar’a Prim Kazandırmaya Çalışıyor- Özersay’ın Partisi Hükümetten Ayrılıyor- Kıbrıslı Rum liderliği Müzakerelere Bağlı”


Asker kontrolündeki Maraş’a (Varosha) yönelik adım adanın güneyinde tepkiye neden oldu, Kıbrıslı Rum liderliği yeniden BM Güvenlik Konseyi’ne başvurma kararı aldı.

Maraş sahilinde bir caddenin halkın ziyaretine açılması Kıbrıs’ın güneyinde gazetelerin manşetlerine yansıdı.

Fileleftheros gazetesi gelişmeyi “Kıyıdan Başlangıç Yaptı- Maraş’ta Yeni Oldubittilerin Uygulanmasının İlk Adımı- Haraketlilik Erdoğan’ı Durdurmadı” başlıklarıyla manşetten verdi.

Gazete, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği mesajlar ve açıklamanın, bölgede yapılacak çalışmaların sadece Ersin Tatar’ın desteklenmesiyle ilgili bir seçim öncesi izlenim yaratma hareketi olmadığını iddia etti.

Öte yandan, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in dün sabahtan başlayarak bir dizi telefon görüşmesi yaptığını yazan gazete, listesinin ilk sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bulunduğunu, bunu AB kurumlarının başkanlarının takip ettiğini ve Anastasiadis’in son olarak BM Genel Sekreteri’yle telefonda görüştüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler ayakta

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararından vazgeçmesi ve Maraş’ın sahil şeridini açmaması için, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin yoğun bir hareketlilik içine girdiğini de yazan gazete, ne Merkel, ne de İngilizler ile Amerikalıların müdahalelerinin olumsuz olguları tersine çevirme konusunda yeterli olmadığına işaret etti.

Müdahalelerin boşluğa düşmesiyle birlikte, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin  Maraş konusunda yeniden BM Güvenlik Konseyi’ne başvurduğunu kaydeden gazete, Kıbrıslı Rumların BM’deki Daimi Temsilcisi Andreas Mavroyannis’in BM Güvenlik Konseyi başkanıyla görüştüğünü ve BM Güvenlik Konseyi’nin Maraş konusuyla ilgilenmesini istediğini iletti. Gazete, konunun kapalı istişareler süreci içerisinde ele alınmasının beklendiğini ifade etti.

Öte yandan, BM Genel Sekreteri’nin Maraş konusunda bir açıklamada bulunarak, “tek taraflı faaliyetlerinden kaçınılmasını istediğini ve BM’nin tezini anımsattığını” yazan gazete, Kıbrıs Ulusal Konseyi’nin ise  Anastasiadis başkanlığında toplandığını ve güncel gelişmeleri ele aldığını belirtti.

Ulusal Konsey toplantısının ardından yapılan ortak açıklamada, Türkiye’nin faaliyetlerinin kınandığı ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerelere dönmeye hazır olduğunun belirtildiği ifade edildi.

‘Kınadılar’

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasidis ise gelişmeler konusunda kamuoyu önünde yaptığı ilk açıklamada, Türkiye’nin faaliyetini kabul edilemez olarak niteledi, Kıbrıs (Rum) Ulusal Konseyi’nin durumu oybirliğiyle kınadığını belirtti.

Hükümet Sözcüsü Kiriakos Kusios, toplantının ardından ortak açıklamayı okudu, açıklamada, Türkiye’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarını ve özellikle de 550 ve 789 sayılı kararları ihlal eden faaliyetlerini kınayarak, bu kararlara uyma çağrısında bulundu.

Ulusal Konsey ortak açıklamasında, Kıbrıs Rum tarafının “BM ve Güvenlik Konseyi kararlarının yanı sıra Kıbrıs Cumhuriyeti’nin üyesi olduğu AB’nin ilke ve değerleri tarafından belirlenen çerçeve temelinde, tehditlerden ve oldubittilerden uzak bir şekilde, Kıbrıs sorununun çözümü için verimli bir diyaloğa katılmaya hazır olduğunu” da yineledi.



“Erdoğan’dan Tatar’a seçim hediyesi”

Alithia gazetesi Maraş’a dair gelişmeyi “Hızlı ve Kötü Gelişmeler- Maraş Erdoğan’dan Tatar’a Seçim Hediyesi- Maraş’ın Sahil Şeridinin Açılacağını İlan Ettiler” başlıklarıyla manşetten duyurdu.

Gazete şu ifadeleri kullandı:

“Kıbrıs Cumhuriyeti BM Güvenlik Konseyi’ne Başvuruyor- Guterres ve AB Kınıyor- Erdoğan’ın Tatar’a Yönelik Seçim Hediyeleri Birçok Tepkiye Neden Oldu.”

Haravgi ise gelişmeler için “Oldubittilerin Önlenmesi İçin Diyaloğa Geri Dönüş- Ortak Açıklama: Türkiye BM Güvenlik Konseyi Kararlarına Uysun- BM Güvenlik Konseyinin Maraş’la İlgili Güçlü Tepkide Bulunulmasına İlişkin Talep” başlığı kullanıldı.

Haber, Politis gazetesinde “Maraş da Seçim Sandığında- Erdoğan ile Tatar’ın Hamlesi Tepkilere Neden Oluyor ve Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelere Mayın Döşüyor- Erdoğan, Maraş Aracılığıyla Tatar’a Prim Kazandırmaya Çalışıyor- Özersay’ın Partisi Hükümetten Ayrılıyor- Kıbrıslı Rum liderliği Müzakerelere Bağlı” başlığıyla yer aldı.

 

Bu haber toplam 3888 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler