1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kuzeydeki fiyatlara 'Euro' etiketi
Kuzeydeki fiyatlara 'Euro' etiketi

Kuzeydeki fiyatlara 'Euro' etiketi

Kuzeyde manav reyonları, güneyde ise kasap reyonları tüketiciyi cezp ediyor...

A+A-

KUZEY: En büyük fiyat değişikliği asma yaprağı ve brokolide görüldü. Geçtiğimiz hafta 7,50 TL olan brokoli, bu hafta 12,50 TL’ye alıcı bulurken, 120 TL ile piyasaya giren asma yaprağı, 96 TL’ye geriledi.   

GÜNEY: Meyve sebze fiyatlarındaki bazı küçük düşüşler, dövizin yükselişiyle birlikte tüketicinin cebine indirim olarak yansımaya yetmedi. Salatalık 10 TL’den 20 TL’ye, domates 7 TL’den 15 TL’ye, biber 24 TL’den 26 TL’ye, kivi ise 12 TL’den 18 TL’ye yükseldi. 

Fehime ALASYA

Güneydeki sebze meyve fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra TÜRK Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi, kuzeydeki manav reyonlarına olumlu yansıdı.
Talep doğrultusunda bir süredir güneydeki bazı marketlerin kasap bölümünde Türkçe konuşan personel görev yaparken, kuzeyde de bazı marketlerdeki ürün etiketlerinde Euro fiyatlar yer almaya başladı. Bazı market sahipleri, talep doğrultusunda bu uygulamaya gidildiğini kaydetti.
Kıbrıs’ın güneyindeki bazı meyve sebze fiyatlarındaki düşüşler ise dövizin yükselişiyle birlikte tüketicinin cebine indirim olarak yansımaya yetmedi.
Güneyde indirime giren ürünler en fazla 2 TL oranında gerilerken, fiyatı çıkan ürünlerde 10 TL’ye varan artışlar yaşandı. Buna göre; güneyde geçtiğimiz hafta 10 TL dolaylarında seyreden salatalığın kilosu bu hafta 20 TL’yi aştı. Domates ise 7 TL’den 15 TL’ye çıktı.
Kuzeydeki fiyatlarda kimi ürünlerde gerileme yaşandı, kimilerinde ise fiyatlar tırmandı. En büyük fiyat değişikliği asma yaprağı ve brokolide görüldü. Geçtiğimiz hafta 7,50 TL olan brokoli, bu hafta 12,50 TL’ye alıcı bulurken, 120 TL ile piyasaya giren asma yaprağı, 96 TL’ye geriledi.   
İki bölgeden de yapılan alışveriş analizlerinde bu hafta yine iki aradaki fiyat farkı göz aldı.
Kuzey ile güney arasında birçok üründe iki katı fiyat farkları görülürken, mevsim meyvelerinden çileğin paketi kuzeyde 4,95 TL iken, güneyde 12,28 TL’ye etiketlendi.

Marketler güneydeki talepten memnun, tüccardan dertli…

Bu hafta Kıbrıs’ın kuzeyindeki bazı marketlerin manav reyonlarında Türk Lirası yanında Euro etiketlerin de olduğu görüldü.
Euro etiket uygulamasını, gelen talep üzerine hazırladıklarını ifade eden market sahipleri, dövizin de yükselmeye başlamasıyla Kıbrıslı Rumların kuzeydeki marketlerden daha fazla alışveriş yapmaya başladığını kaydetti.
Kuzeyde düşük olan meyve sebze fiyatlarının daha da gerilere çekilebilineceğini belirten bazı market sahipleri, ‘tüccarlardan’ dert yandı.
Üreticilerin de sıklıkla dile getirdiği ‘tüccarların kar payı’ bu sefer de market sahiplerinin diline dolandı.

Fiyatlardaki gerileme dövizle başa çıkamadı

Kıbrıs’ın güneyinde ise yükselen döviz kurlarıyla birlikte çok az ürünün fiyatında düşüş oldu.
Meyve sebze fiyatlarındaki bazı küçük düşüşler, dövizin yükselişiyle birlikte tüketicinin cebine indirim olarak yansımaya yetmedi.
Güneyde indirime giren ürünler arasında sadece muz, limon, taze bakla ve pancar yer aldı. İndirime geçen ürünler, en fazla 2 TL oranında geriledi.
Güneyde fiyatı yükselen ürünler arasında ise salatalık, domates, biber, kivi, soğan, havuç, avokado, kolakas ve kereviz yer aldı.
Salatalık 10 TL’den 20 TL’ye, domates 7 TL’den 15 TL’ye, biber 24 TL’den 26 TL’ye, kivi ise 12 TL’den 18 TL’ye yükseldi. 

Kuzeyde brokoli ve asma yaprağı fiyatları hareketlendi

Kıbrıs’ın kuzeyindeki fiyat seyrinde en büyük düşüşü 24 TL’lik gerileme ile asma yaprağı gösterdi. Piyasaya 120 TL fiyat ile giren taze yaprağın kilosu 96 TL’ye geriledi.
Kuzeyde fiyatı geri çekilen ürünler arasında patates, enginar, kivi, avokado da yer aldı. Buna karşın fiyatı yükselen ürünler arasında ise salatalık, brokoli, domates, biber ve kabak yer aldı.
Kuzeyde en hızlı yükselişi gösteren ürün ise brokoli oldu. Geçen hafta 7,50 TL olan brokoli, bu hafta 12,50 TL’ye alıcı buldu.

Çilek kuzeyde 4,95, güneyde 12,28!

Piyasaya yeni giren ürünler arasında yer alan çilek ve Ayşe Kadın fasulyede iki bölge arasında büyük fiyat farkı görüldü.
Çileğin paketi kuzeyde 4,95 TL iken, güneyde 12,28 TL’ye fiyat buldu. Ayşe Kadın fasulye ise kuzeyde 15,95 TL iken güneyde 23,62 TL’ye fiyat buldu.
İki bölge arasındaki fiyat farkları en fazla turp, taze fasulye, çiçek lahanası, pırasa, havuç, avokado, kivi, taze bakla, mandalina, portakal, domates, salatalık ve kabakta yaşandı.

hh-070.jpg

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190405102544.jpg

    

 

Bu haber toplam 2157 defa okunmuştur
Etiketler : , ,