1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. KTAMS'ın yoksulluk araştırması
KTAMS'ın yoksulluk araştırması

KTAMS'ın yoksulluk araştırması

Net asgari ücretin 2.175 TL olduğu ülkemizde, 4 kişilik bir ailenin ‘açık sınırı’nda dahi yaşaması için 1.944 TL harcama yapması gerekiyor.

A+A-

Net asgari ücretin 2.175 TL olduğu ülkemizde, 4 kişilik bir ailenin ‘açık sınırı’nda dahi yaşaması için 1.944 TL harcama yapması gerekiyor.
4 kişilik bir aile için sağlıklı bir beslenme ve insanca bir yaşam için hesaplanan aylık rakam ise 10.485 TL.

Gıda ve alkolsüz içecekler, ulaştırma, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar ile eğlence-kültür üzerinden yapılan hesaplamalar geçinmenin büyük dert olduğunu ortaya koydu.

Dört kişilik bir ailenin giderleri arasında en fazla harcamanın yapıldığı kesimin 15-19 yaş arası çocuklar için olduğu görülürken, en az harcamanın ise 4-6 yaş arası çocuklar için olduğu belirtildi.

Fehime ALASYA

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) araştırmasına göre; net Asgari ücretin 2 bin 175 TL olduğu ülkede, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi ve insanca yaşayabilmesi için yapması gereken asgari harcamanın aylık 10.485 TL olduğu belirlendi.  

Yapılan araştırmada aylık 2 bin 175 TL Asgari ücret ile geçinen bir kişinin dört kişilik ailede sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (Açlık Sınırı) 1.944 TL olarak verildi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise yani Yoksulluk Sınırı ise 10.485 TL’yi buluyor.

Tek bir maaş ile dört kişilik bir aile geçindirmek akıl almaz oluyor

Cep yakan aylık mutfak giderlerinden dert yanan vatandaşların, elektrik, su, telefon, akaryakıt, sağlık, eğitim derken, sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi neredeyse imkansız bir hal alıyor…

Tüm bu harcamaların yanında sosyal aktivite ve bunun gibi kalemler de hesaplandığı zaman tek bir maaş ile dört kişilik bir aile geçindirmek akıl almaz oluyor.

Yapılan asgari harcama hesaplamalarında harcamalar gruplandırılarak kaleme alınırken, bu gruplar arasında başı çeken ‘Gıda ve Alkolsüz içecekler’ oldu. Ardından ‘ulaştırma’, ‘konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar’ ardından ‘eğlence-kültür’ geldi.

Aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı Bin 944 TL

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası’nın (KTAMS) haziran ayını baz alarak derlediği verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı Bin 944 TL olarak verildi.  

Söz konusu raporda kullanılan kalıp ve fiyatlar, KKTC Sağlık Bakanlığına bağlı Yataklı Tedavi Kurumları Dairesinden alınan beslenme kalıbı ve bu kalıptaki maddelerin Devlet Planlama Örgütünce açıklanan fiyatlarının ortalamaları baz alınarak hazırlandı.

Sağlıklı beslenme, giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için 10.485 TL

 Dört kişilik bir aile için 30 Haziran 2017 tarihi itibariyle açlık sınırı Bin 944 TL, yoksulluk sınırı ise on Bin 485 TL olarak belirlendi.

Yapılan araştırma sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani Açlık Sınırı rakamı bin 944 TL olarak açıklanırken, yoksulluk sınırı için on Bin 485 TL olarak verildi.

Açlık sınırı verilerinin hane halkı tüketim harcamasına dağıtılması ile yani gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (Yoksulluk Sınırı) 10.485 TL oldu.

En fazla harcama  15-19 yaş çocuklar için

Sendikanın yaptığı çalışmada en fazla harcama yapan kesimin 15-19 yaş arası çocuklar için olduğu görülürken en az harcamayı ise 4-6 yaş arası çocuklar için olduğu görüldü. Buna göre sağlıklı beslenmek için yetişkin bir kadının yapması gereken aylık zorunlu gıda harcama tutarı 501 TL, yetişkin bir erkek için 522 TL, 15-19 yaş erkek çocuk için 550 TL, 4-6 yaş kız çocuğu için ise 370 TL olduğu ortaya çıktı.

En yüksek kalem Gıda ve Alkolsüz içeceklerde

DPÖ’nün KKTC tüketici fiyatları endeksi ana grup ağırlıklarına göre yapılan hesaplamalarda 4 kişilik bir ailenin harcamaları gruplandırılarak kaleme alındı. Bu grup içerisinde en fazla pay 1.944 TL ile Gıda ve Alkolsüz içeceklerde olurken, ikinci sırada 1.661 TL ile ulaştırma geldi.

Bu iki kalemi yakından takip eden ise 1.532 TL ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar oldu. Eğlence ve Kültüre ayrılan kalem ise 1.089 TL olarak görüldü.

4 kişilik bir ailenin harcamaları şöyle gruplandırıldı:

Gıda ve Alkolsüz içeceklere 1.944 TL,
Alkollü içecekler ve tütüne 322 TL,
Giyim ve Ayakkabıya 369 TL,
Konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlara 1.532 TL,
Mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetlerine 595 TL,
Sağlık için 403 TL,
Ulaştırma için 1.661 TL,
Haberleşme için 463 TL,
Eğlence ve Kültüre 1.089 TL,
Eğitim için 855 TL,
Lokanta, yemek hizmetleri ve oteller için 736 TL,
Çeşitli mal ve hizmetler için 517 TL.

 

 

harcama-001.jpg

 

 

 

 

Bu haber toplam 3297 defa okunmuştur