1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Kredi kartı dolandırıcılığına tedbir için Kıbrıs’ta henüz ‘yasal düzenleme’ yok!
Kredi kartı dolandırıcılığına tedbir için Kıbrıs’ta henüz ‘yasal düzenleme’ yok!

Kredi kartı dolandırıcılığına tedbir için Kıbrıs’ta henüz ‘yasal düzenleme’ yok!

Türkiye’de 18 Ağustos’dan itibaren kredi kartları internet alışverişlerinde ‘müşteri onayı’ ile kullanılacak

A+A-

Didem MENTEŞ

Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), kredi kartlarının internette kullanımını müşteri onayıyla bağlıyor.
Kıbrıs’ın kuzeyindeki bankalar genelinde bu yönde bir karar henüz gündeme gelmedi. Yalnızca bazı bankalar kendi içerisinde internet kullanımıyla ilgili farklı uygulamalara yöneldi.

YENİDÜZEN’e konuşan Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal, bankacılıkla ilgili regilatörün KKTC Merkez Bankası olup,  bankanın bahse konu uygulamayla ilgili almış olduğu herhangi bir yönetmenlik veya yasal düzenlemesi bulunmadığını açıkladı. 

 

Önal: “Merkez Bankası’nın düzenleyici karar alması gerekir”

Önal, yine de KKTC Merkez Bankası’nın bu konuda düzenleyici bir karar alması gerektiğine değinerek, Bankalar Birliği olarak ileriki günlerde bu konuda Merkez Bankası yetkilileriyle görüşmek istediklerini ifade etti. Önal, Merkez Bankasının yasal bir düzenleme almasına da gerek olmadan da tüm bankaların kendi istekleriyle, müşterilerini bilgilendirerek, bu alt yapıya geçebileceklerini dile getirdi.

Önal, internet ortamında yüzde yüz güvenlik sağlamak için geliştirilmiş bir tür ek kart olan ‘sanal kart’ bulunduğunu belirterek, müşterilerin tüm işlemlerini rahatça yapabileceği ve sanal ortamdaki tehditlere karşı müşterilerin korunabileceğini aktardı.

 

18 Ağustos itibariyle uygulamaya girecek…

Türkiye’de uygulama 18 Ağustos’ta başlayacak. İşbank, Ziraat, Garanti, TEB gibi kredi kartı kullananlar, bankalarına onay vermediği taktirde, dijital ortamdan alış-veriş yapamayacak.
Kartını elektronik alışverişe açmak isteyen kullanıcıların, 18 Ağustos itibariyle kredi kartlarının internet kullanımına açık olması için müşteri onayı alınmasına karar verildi.

Kıbrıs’ta da müşterileri bulunan Türkiye bankalarının da bu uygulamaya 18 Ağustos’ta başlayacağına dair bilgilendirme mesajları, kullanıcıların cep telefonlarına gönderilmeye başlandı.

Tüm kullanıcıların kredi ve banka kartlarını internetten yapacakları işlemlerde kullanabilmek için bankalarıyla irtibata geçerek gerekli onayları vermeleri belirtildi.

 

Sarper: “Biz ayrı bir uygulama sağlıyoruz”

YENİDÜZEN’e bilgi veren Kooperatif Merkez Bankası Kart Merkezi Müdürü Hasan Sarper, bu kararın Türkiye bankaların almış olduğu bir karar olduğunu söyledi. Sarper, Kooperatif Merkez Bankası olarak Optimum Card üzerinden internet kullanan müşterilerin internet girişlerini açık tutacaklarını, hiç internet kullanmayan müşterilerin de internet kullanımlarının kapatılacağını ve diledikleri zaman internet kullanımını açtırabileceklerini ifade etti.


Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal:

“KKTC Merkez Bankasının almış olduğu herhangi bir yasal bir düzenleme yok”

YENİDÜZEN’e konuşan Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Önal, ülkemizde kredi kartlarının internet alışverişine yönelik yasal bir düzenlemenin bulunmadığını açıkladı. Önal, şunları söyledi: “KKTC’deki regilatör, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu değil. Buradaki regilatör KKTC Merkez Bankası’dır. Onun henüz bu konuda almış olduğu ve yasal düzenleme haline getirmiş olduğu, yasa ya da tebliğ veya yönetmenlik yok. Burada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun amacı ne? Aslında sanal ortamda yapılan, telefonla mail-order şeklinde yapılan işlemlere kartları kapatmak, kartını açtırmak isteyen müşterilerin tetiklemesiyle aslında bu tür işlem yetkilerinin açılmasını sağlamak. Aslında şuanda basılan kartların hepsi bu tür işlem yetkileri açık şekilde müşteriye gönderiliyor. Eğer müşteri isterse, bu tür işlem yetkilerini kendisi kapatabiliyor. Aslında şuanda tersini yapacaklar. Tüm işlem yetkileri kapalı şekilde gidecek, müşteri isterse kendisi açtırabilecek. Müşteri açısından bir nevi güvenlik sağlayacaktır ama aslında bu tür kanallarda yüzde yüz güvenlik sağlamak için geliştirilmiş ayrı bir kart var. Bence her kart kullanıcısının adına ‘sanal kart’ dediğimiz asıl karta bağlı çalışan, bir tür ek karttır. Limitlerini müşterinin kendisinin serbestçe ayarlayabildiği, iptal edebildiği, alışveriş yapmak isterse tekrardan limiti artırabildiği, yaptıktan sonra iptal edebildiği güzel bir karttır. Aslında hepimizin bunu kullanıyor olması lazım ki sanal ortamdaki tehditlere karşı kendimizi koruyabilelim. Öte yandan Türkiye’de alınan bu karara göre Kıbrıs’taki birçok şube bankasının kart operasyonları Türkiye’den yürütülüyor. Oradaki sistem değiştiği anda açıkçası buradaki düzenlemelere uygun şekilde mail-order ve internet alışverişe kapalı şekilde kart göndermeye başlarlar mı onların kendi iç düzenlemeleri olacak. Aslında bunu yasaklayan bir şey yok. Şuanda bu konuda Merkez Bankası’nın bir karar almasına da gerek yok. Tüm bankalar kendi istekleriyle, müşterilerini bilgilendirerek, bu alt yapıya da geçebilirler. Muhtemelen şube bankaların bir kısmı bu yapıya geçecektir bir kısmı geçmeyecektir. Dediğim gibi Türkiye’deki  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun bir düzenlemesi bu ve burada bir geçerliliği yok. Burada geçerli yasal merci Merkez Bankası, onun aslında bu konuda düzenleyici bir karar alması lazım. Buna rağmen açıkçası risklerle karşı karşıya mı müşteriler? Evet karşı karşıyadır onun için sanal alışverişlerde sanal kart kullanılıyor olması lazım ve limitlerimizi kendimizin belirlemesi gerekiyor. İlerleyen günlerde Bu konuyu Merkez Bankasıyla görüşmek istiyoruz”

Bu haber toplam 4276 defa okunmuştur