1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Konferans müzakereden öte bir karar konferansıdır"
"Konferans müzakereden öte bir karar konferansıdır"

"Konferans müzakereden öte bir karar konferansıdır"

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Crans Montana kasabasında yapılacak Kıbrıs konferansı için adadan ayrıldı.

A+A-

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, İsviçre'nin Crans Montana kasabasında yapılacak Kıbrıs konferansı için adadan ayrıldı. Adadan ayrılan Akıncı, Ercan havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Basın Toplantısı'ndan dikkat çeken notlar şu şekilde;

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı: "Crans Montana bir müzakere konferansından öte bir karar konferansıdır. Değişimin adı budur.  Masada AB de gözlemci olarak yerini alacak. Tıkpı birinci konferansta olduğu gibi.Her iki mada da canlı olacak. Bu iki parelel masadaki konular da eş zamanlı olarak ele alınarak karara bağlanmaya çalışılacak. İki toplumun olduğu masada da diğer 5 başlık ele alınacak. 5'li olarak toplanacak masada ise sadece güvenlik ve garantiler ele alınacak. Bu güvenlik ve garanti konferansı değildir. Zaman zaman adına öyle deniyor. Bu doğru değildir. Konferans Kıbrıs konferansıdır. Güvenlik ve garanti konusu da önemldir, diğer konular da önemlidir. Tüm bu başlıklarda tahminen 10-15 konuda birinin üzerinden geçelim, diğerleri arkasından gelsin olmaz. Geldiğimiz aşamada bütün bu konuların el ele final çizgisine birlikte gitmesi lazımdır. Eğer bu 10-15 önemli konu el ele final çizgisine vardırılabilirse artık çözümün çerçevesi çıkmış olacaktır. Tabii çözüm çerçevesinin çıkmış olması Kıbrıs'ta artık yeni bir sayfanın çevrilmesi anlamına gelecektir. Tabii bu durumda iş bitmiş olmayacak, birkaç aylık daha çalışmaya ihtiyaç olacaktır. Federal anayasanın hazırlanması, iki kurucu devletlerin anayasalarının hazırlanması gibi değişik konular da mutlaka karara bağlanmalı ama asıl olan 10-15 başlık dediğim başlığın şimdi gideceğimiz konferansta karara bağlanmasıdır. Aslında bu konferans müzakereden öte bir karar konferansıdır. Hedefimiz Kıbrıs Türk halkının istek ve arzuları doğrultusunda mümkün olan üzerinde yoğunlaşıp sonuca gitmektir." dedi.

Hükümeti Denktaş ve Ertuğruloğu temsil edecek
Crans Montana’da devam edecek müzakerelerde hükümeti, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu temsil edecek.
Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ile Dışilişkiler Sorumlusu, Milletvekili Armağan Candan; Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) ise Genel Başkan Cemal Özyiğit ve Milletvekili Zeki Çeler İsviçre’ye gidecek.

Bu haber toplam 2700 defa okunmuştur