1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Kinder’de salmonella paniği!
‘Kinder’de salmonella paniği!

‘Kinder’de salmonella paniği!

8 Avrupa ülkesinde Kinder Surprise ürünlerinde salmonella vakalarının ortaya çıkmasından sonra, gözler Kıbrıs’taki pazara çevrildi.

A+A-

8 Avrupa ülkesinde Kinder Surprise ürünlerinde salmonella tespit edildi, ürünler toplatıldı… Türkiye’de Belçika’da üretilen ürünlerin toplatıldığı açıklandı, adanın güneyinde de bazı ürünler geri çağrıldı… Kuzeydeki tedarikçi ‘bizimkilerde sorun yok’ dedi…Sağlık Bakanlığı da piyasamızdaki Kinder Surprise – Oyuncaklı sütlü dolgulu sütlü çikolata ürünleri için tespit edilmiş bir risk bulunmadığını açıkladı.

8 Avrupa ülkesinde Kinder Surprise ürünlerinde salmonella vakalarının ortaya çıkmasından sonra, gözler Kıbrıs’taki pazara çevrildi.

Ülkeye Kinder Surprise ürünlerini ithal eden Karakuş Gıda Ltd  ithal ettikleri hiçbir üründe sorun olmadığını açıkladı.

Öte yandan bazı kinder ürünleri Kıbrıs'ın güneyindeki pazardan geri çağrıldı.

Ferrero Çikolata Türkiye ise konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı, Belçika’da üretilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan ürünleri toplattıklarını açıkladı.

Kıbrıs'ın güneyinde da bazı Kinder ürünleri geri çağırıldı

Toplam sekiz Avrupa ülkesinde salmonella vakalarının ortaya çıkmasından sonra, kinder ürünleri Güney Kıbrıs pazarından da geri çağrıldı.

Kıbrıs devlet televizyonu PIK’e konuşan sağlık hizmetleri başkan yardımcısı İrodotos İrodotou, bu ürünlerden bazılarını satın alan tüketicilere onları tüketmemeleri ve satın aldıkları süpermarkete geri göndermeleri çağrısında bulundu.

Kinder Türkiye: Belçika’da üretilen ürünleri toplatıyoruz

Öte yandan Türkiye’de de üretilen Kinder Surprise isimli yumurta şekilli çikolatalarda salmonella şüphesi Avrupa’da panik yarattı. Çok sayıda ürün geri toplatılırken Ferrero Çikolata Türkiye, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, “Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürün bahsi geçen durumdan etkilenmemektedir. Kinder Surprise ürünlerinin bazı ülkelerde çıkan Salmonella vakalarıyla olası bağlantısına ilişkin devam eden kalite süreçlerinde yerel otoritelerle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Her ne kadar yapılan testler ve analizlerde piyasaya sürülen hiçbir Kinder ürününde Salmonella bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmasa da tüketici sağlığını birincil önceliğimiz olarak kabul ederek bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu çerçevede, Belçika fabrikamızda üretilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan ürünlerimizi istemli olarak toplatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye tarafından ithal edilen ürünlerin bahsi geçen durumdan etkilenmediği belirtilerek “Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilip Türkiye’de satışa sunulan Kinder Surprise tekli ve Kinder Surprise 3’lü paket ürünleri Almanya fabrikamızda üretilmektedir, Kinder Surprise Maxi ürünlerimiz ise Belçika fabrikasında üretilmekte olup tavsiye edilen tüketim tarihleri ise yukarıda belirtilen tarihlerin dışındadır. Kinder Mini Egg, Kinder Egg Hunt Kit ve Kinder Schokobons ürünleri ise Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilmemektedir. Dolayısıyla, Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürünümüzün bahsi geçen durumdan etkilenmediğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz” denildi

Karakuş Gıda: Ürünlerde sıkıntı yok

Karakuş Gıda Ltd ise ithal ettikleri hiçbir kinder ürününde sorun olmadığını açıkladı.

Yazılı açıklama şöyle: İngiltere’deki Kinder Surprise ürünlerinin toplatılmasına ilişkin çıkan haberler hakkında bir bilgilendirme yapmak isteriz.

Ferrero Çikolata Türkiye tarafından yani Kıbrıs'ta Karakuş Gıda Ltd tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürün bahsi geçen durumdan etkilenmemektedir.

Kinder Surprise ürünlerinin bazı ülkelerde çıkan Salmonella vakalarıyla olası bağlantısına ilişkin devam eden kalite süreçlerinde yerel otoritelerle iş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Her ne kadar yapılan testler ve analizlerde piyasaya sürülen hiçbir Kinder ürününde Salmonella bulunduğuna dair bir bulguya rastlanmasa da tüketici sağlığını birincil önceliğimiz olarak kabul ederek bu konuyu çok ciddiye alıyoruz. Bu çerçevede, Ferrero Belçika fabrikasında üretilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi 11 Temmuz 2022 ve 7 Ekim 2022 arasında olan ürünlerimizi istemli olarak toplatıyoruz.

Ferrero Çikolata Türkiye tarafından ithal edilip Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs'ta satışa sunulan Kinder Surprise tekli ve Kinder Surprise 3’lü paket ürünleri Ferrero Almanya fabrikasında üretilmektedir, Kinder Surprise Maxi ürünlerimiz ise Belçika fabrikasında üretilmekte olup tavsiye edilen tüketim tarihleri ise yukarıda belirtilen tarihlerin dışındadır. Kinder Mini Egg, Kinder Egg Hunt Kit ve Kinder Schokobons ürünleri ise Ferrero Çikolata Türkiye ve Karakuş Gıda Ltd tarafından ithal edilmemektedir.

Dolayısıyla, Karakuş Gıda Ltd tarafından ithal edilen ve satışa sunulan hiçbir ürünümüzün bahsi geçen durumdan etkilenmediğini kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.

Sağlık Bakanlığı Açıklama 

Son günlerde bazı basın yayın organları ile sosyal medyada yer alan Ferrero firmasına ait Kinder Surprise – Oyuncaklı sütlü dolgulu sütlü çikolata ürünü ile ilgili haberlere istinaden halkımızın endişe duymaması için açıklama yapılması zaruri olmuştur.
Ferrero firmasının Belçika’da bulunan fabrikasında üretilen ve Salmonella bakerisi bulaşı ihtimali bulunan ve İngiltere piyasasına arz edilen ürünler halk sağlığı açısından geri çağrılmaktadır.
Kinder Surprise – Oyuncaklı sütlü dolgulu sütlü çikolata ürünü ülkemize 2 firma tarafından ithal edilmekte ve iç piyasa ile Ercan Havaalanı Duty Free mağazalarında satışa sunulmaktadır. İç piyasaya arz edilen ürünler Ferrero firmasının Almanya fabrikasında üretilmekte olup Türkiye’den ithal edilmekte ve söz konusu geri çağırma kapsamında bulunmamaktadır. Ercan Havaalanı Duty Free mağazalarında satışa sunulan ürünler Ferrero Belçika fabrikası üretimi olup Hollanda’dan ithal edilmektedir.  Belçika fabrikası çıkışlı olan ürünler; son tüketim tarihi açısından geri çağırılan ürünler listesinde yer almamaktadır. 
Hâlihazırda piyasamızdaki Kinder Surprise – Oyuncaklı sütlü dolgulu sütlü çikolata ürünleri için tespit edilmiş bir risk bulunmamaktadır. Kamuoyuna duyurulur.

Bu haber toplam 3507 defa okunmuştur
Etiketler : ,