1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Acılı babadan oğluna veda: Hep ışık saçtın, şimdi sen ışıklardasın...
Acılı babadan oğluna veda: Hep ışık saçtın, şimdi sen ışıklardasın...

Acılı babadan oğluna veda: Hep ışık saçtın, şimdi sen ışıklardasın...

Ölümü ile ülkeyi yasa boğan 28 yaşındaki Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun bugün gözyaşlarıyla sonsuzluğa uğurlandı.

A+A-

Fehime ALASYA

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) geçirdiği kayak kazasında hayatını kaybeden, ölümü ile ülkeyi yasa boğan 28 yaşındaki Kıbrıslı Türk dağcı Birkan Uzun  gözyaşlarıyla sonsuzluğa uğurlandı.

Naaşı önceki akşam ülkeye getirilen Uzun için ilk olarak Güzelyurt Kaymakamlığı önünde Cumhurbaşkanlığı tarafından devlet töreni düzenlendi. Tören’e Uzun'un ailesi ve sevenlerinin yanında, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, çok sayıda bakan, milletvekili ve bürokrat katıldı.

Törende, babası Cengiz Uzun ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar birer konuşma yaptı.

Acılı baba Cengiz Uzun, Birkan’ın başarıları ve kariyerine yönelik kısa bir bilgi verdi, “Gurur oldun, ışık oldun, şimdi o ışıklar yoldaşın olsun, elbet bir gün görüşürüz…” diyerek, oğluna veda etti.

Cengiz Topel Uzun: “Başarılarıyla her zaman gururlandırdı…”

Merhum Birkan Uzun'un babası Cengiz Topel Uzun, cenaze töreninde yaptığı konuşmada, hiç kimsenin evladının cenazesinde konuşmak zorunda kalmamasını diledi.

Oğlunun 28 yıllık yaşamında, ailesini, sevenleri ve tüm Türkleri gururlandıran büyük başarılar elde ettiğini belirten Uzun, Birkan Uzun’un akademik ve spor alanında başarılarından bahsetti.

Uzun, oğlunun, Türk Maarif Koleji’ni 10.0 ortalama ile bitirdiğini, Amerika üniversitelerine giriş sınavında yüksek puanlar elde ederek MIT’ye seçilen ilk Kıbrıslı Türk olma başarısını elde ettiğini, henüz üçüncü sınıftayken dev teknoloji şirketi Amazon’dan iş teklifi aldığını ve bu alanda birçok teknolojik uygulamada imzası olduğunu anlattı.

Akademik başarılarının yanında, Birkan’ın çok başarılı bir sporcu olduğunu ve 7 kıtada 7 zirveye çıkma projesini kafasına koyduğunu kaydeden Uzun, bu amaç için kendi imkanlarıyla dünyada bir çok zirveye çıktığını ve herkesi gururlandırdığını söyledi.

Son olarak, Birkan’ın Antarktika’da zirveye çıkmasıyla bu toplumda yaşayan herkese ve dünyaya çarpıcı dersler verdiğini belirten baba Uzun, “Birkan, her türlü insanı birleştiren, ortak bir mutluluk yaşanmasına sebep oldu. Ne yazık ki sadece başarısıyla değil, ölümüyle de bizi birleştirdi. Gençlere ilham, dünyaya ise tokat gibi bir mesaj verdi” dedi.

“Her şey kafada ve kalpte biter”

Birkan Uzun’un zirvede yaptığı konuşmaya da atıfta bulunan baba Cengiz Topel Uzun, konuşmada yer alan “Arkadaşlar KKTC bayrağını bu zirvede dalgalandırabildiğim için çok gururluyum. Burada bu bayrağı tanımayan herkese anlatıyorum. KKTC’yi, Kıbrıslı Türklerin hikayesini anlatıyorum. Biz yıllardır ambargolar altında yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Ama sizlere vermek istediğim mesaj, hedefiniz ne olursa olsun, aklınızı koyarsanız, mutlaka başarabilirsiniz. Buna ambargolar engel olamaz. Hiç kimse engel olamaz. Her şey kafada ve kalpte biter” sözlere yer verdi.

Birkan Uzun’un “Bizi kimsenin hiçe saymasını istemiyorum” cümlesine önem verilmesi gerektiğini belirten baba, “Kıbrıs Türkü’nün tüm hassasiyeti bu cümlede gizli. Bunu tüm dünya istediği gibi yorumlayabilir” dedi.

“Gurur oldun, ışık oldun, şimdi o ışıklar yoldaşın olsun”

Cengiz Topel Uzun, “Oğlum, sen görevini yaptın. Hem bizlere, hem ülkene bu kısacık hayatında gurur oldun, ışık oldun. Şimdi o ışıklar yoldaşın olsun” diyerek konuşmasına son verdi ve cenaze töreninin gerçekleştirilmesinde katkı koyan ve bu süreçte aileye destek veren herkese teşekkürlerini iletti.

Birkan Uzun’un yurt dışında çalıştığı iş yerine teşekkür

Birkan Uzun’un çalışmakta olduğu Amerika’nın önde gelen yatırım şirketlerinden biri olan Matrona Şirketi’nin bir hafta boyunca aileyle teması hiç kesmediği ve cenaze masraflarını üstlendiğini belirten Cengiz Topel Uzun, Matrona Şirketi ailesi ve CEO Tim Porter’a da teşekkür etti.

Tatar: “1 Ocak’tan beri yüreğimiz parçalanmaktadır”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da cenaze törenindeki konuşmasında, Birkan Uzun’un hayatını kaybetmesinin çok büyük bir kayıp olduğunu belirterek, kendisine Allah’tan rahmet, yaslı ailesine, sevenlerine, arkadaşlarına, tüm halka başsağlığı diledi.

Birkan Uzun’un cesareti, yeteneği, erdemli duruşu ve vatan sevgisiyle ilham kaynağı olduğunun altını çizen Tatar, “1 Ocak’tan beri yüreğimiz parçalanmaktadır. Birkan, 28 yıllık ömründe KKTC’ye çok şey katmıştır. Akademik başarısının yanında, dünya kuruluşlarında çalışarak iş hayatında da örnek bir insan olmuştur. Sporcu kişiliği ile elde ettiği başarılarla bizi ve ailesini gururlandırmıştır” dedi.

Birkan Uzun’un adının yaşatılacağını ve bunun herkesin görevi olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Tatar, “Birkan’ın vasiyeti hepimizin ödevidir” dedi.

Omuzlarda taşındı

Yapılan konuşmaların ardından Uzun’un naaşı Kıbrıslı Türk sporcular tarafından omuzlarda Güzelyurt Fatih Camii’sine götürüldü.
Cami’de kılınan öğle namazının ardından Uzun'un cenazesi defnedilmek üzere Lefkoşa Mezarlığı’na yola çıktı. Cenaze arabası Güzelyurt Camii’den çıkmazdan önce Uzun'un babası ve arkadaşları tabuta kapanarak gözyaşı döktü.

Uzun'un arkadaşları da tabuta dokunarak "Burada da yanındayız kardeş" diye gözyaşı döktü. Bazı arkadaşları cenaze alandan ayrılırken ağlama krizi geçirdi, "Gitme Birkan" diye haykırdı... Gözyaşları Birkan Uzun için burada da sel oldu...

Cenaze, Güzelyurt’tan Lefkoşa Mezarlığına götürülürken kilometrelerce araç konvoyu oluşturuldu. Yol boyu trafik polisleri tarafından tüm trafik akışı bu konvoya göre durduruldu.

Lefkoşa’ya defnedildi…

Öğlen saatlerinde Lefkoşa mezarlığına ulaştırılan cenaze, burada defnedildi. Defin sırasında Uzun'un babası, annesi ve kız kardeşi bir birine sarılarak gözyaşı döktü, anne, yanındaki yakınlarının yardımıyla ayakta durabildi. Uzun'un ailesi ve arkadaşları, yardımlarla ayakta durabildi...

Uzun, gözyaşları arasında sonsuzluğa uğurlandı.

Mezarı çiçeklerle donatıldı, yer gök ağladı…

Arkadaşları, üzerinde Birkan Uzun'un fotoğraf baskısı olan üstler giyerken, cenazeye katılanlar yine üzerinde Birkan Uzun ‘un Antarktika'nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nın zirvesine ulaştığı zaman basına yansıyan fotoğrafın yer aldığı maskeler taktı.

Uzun’un mezarı çiçeklerle donatıldı, söz konusu fotoğrafın yer aldığı poster de üzerine örtüldü. Başarılarıyla ölümünden kısa süre önce Türkiye medyasına yansıyan Uzun’un cenazesi de Türkiye medyasında geniş yer buldu.

1 Ocak'ta yaşamını yitirmişti...

Hatırlanacağı üzere; Birkan Uzun, 1 Ocak'ta yaşamını yitirmiş, naaşı dün akşam ülkeye getirilmişti.

Hayatını kaybettiği 1 Ocak’tan itibaren onu tanıyan, tanımayan vatandaşlar, Birkan Uzun’un Vinson Dağı'ndaki fotoğrafını sosyal medyadaki profil hesaplarına ekleyerek üzüntüsünü ifade ediyor. Ercan’a gelen sevenleri ise Uzun’un fotoğrafının olduğu maskeleri takıyor.

Amerika'nın Washington eyaletinin Seattle şehrinde yaşayan ve aslen Güzelyurtlu olan 28 yaşındaki Uzun, 16 Aralık 2021'de, 4 bin 892 metre rakımıyla Antarktika'nın en yüksek noktası olan Vinson Dağı’nın zirvesine ulaşmıştı.

Vinson Dağı, "7 kıta 7 zirve" hedefiyle yola çıkan Uzun’un beşinci zirvesiydi.

Başarısı Türkiye medyasına da yansıyan Uzun, "Bu tür dağların zirvesine çıkmak, bu hedeflere ulaşmak çok çok güzel bir duygu ve gurur. KKTC'yi de temsil ettiğim için çok gururluyum” açıklamasında bulunmuştu.

1993 yılında Mağusa'da dünyaya gelen Uzun, 2011'den bu yana ABD'de yaşıyordu. Birkan Uzun’un naaşı ölümünden 8 gün sonra  dün akşam Kıbrıs’a getirildi.

 

b1-124.jpg

b2-102.jpg

c2-184.jpg

Arkadaşları, üzerinde Birkan Uzun'un fotoğraf baskısı olan üstler giydi

b3-058.jpg

 

b4-021.jpg

a2-115.jpg

c7-002.jpg

b5-004.jpg

b7-001.jpg

b6-004.jpg

bb1-002.jpg

cc2-010.jpg

cc-067.jpg

d1-103.jpg

dd-085.jpg

Fotoğraflar Burçin Aybars

 

 

Bu haber toplam 5976 defa okunmuştur
Etiketler : ,