1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Kapatma eylemi'ne karşı girişim yapıldı
'Kapatma eylemi'ne karşı girişim yapıldı

'Kapatma eylemi'ne karşı girişim yapıldı

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı bir süre önce geçiş noktalarında kapatma eylemi yapacaklarını duyuran bir grup Kıbrıslı Rum’un eylemi hakkında açıklama yaptı.

A+A-

Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı bir süre önce geçiş noktalarında kapatma eylemi yapacaklarını duyuran bir grup Kıbrıslı Rum’un eylemi hakkında açıklama yaptı.

Bakanlık 9 Aralık’ta Pile’de yapılması planlanan ‘kapatma eylemi’ ile ilgili, BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde girişim yapıldığını bildirdi.

Açıklamanın tam metni şu şekilde;

Bilindiği üzere Geçiş kapılarının kapatılmasını talep eden bir grup Kıbrıslı Rum 29 Kasım 2018 tarihinde yapmış oldukları eylem ile Derinya’da geçişleri kısa bir süreliğine engellemiştir. Yine aynı grup basına dağıttığı takvimle iki taraf arasındaki ilişkileri provoke eden ve iki toplum arasındaki güveni sarsıcı bu faaliyetlerine devam etme niyetinde olduğunu deklare etmiştir. Bahse konu grubun geçişleri engelleme eylemlerine, 9 Aralık 2018 tarihinde bu sefer de Pile köyünden geçip Pile-Beyarmudu geçiş noktasında devam edeceği öğrenilmiştir. Pile ve Beyarmudu’nda ikamet eden köylülerimiz Bakanlığımıza ulaşarak bu türden bir eylemden ciddi şekilde rahatsızlık duyduklarını ve zaten geçişlerin yoğunluktan dolayı zorlukla yapıldığı bu kapıda böylesi bir faaliyete müsaade edilmemesi yönündeki taleplerini ortaya koymuşlardır.

Pile köyündeki huzuru, iki toplum arasındaki güveni sarsma ve gerginlik tırmandırma amacındaki bu faaliyetle ilgili BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği nezdinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı olarak gerekli girişimler yaptık. Beklentimiz BM Barış Gücü ve İngiliz Yüksek Komiserliği’nin üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmeleri ve iki taraf ve özellikle de Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında gerginlik yaratabilecek bu tür eylemlere izin vermemesidir. Bu vesileyle bir süreden beridir yaratılmak istenen gerginliğin herhangi bir tarafa fayda getirmeyeceğinin altını çizer; konu ile ilgili girişim ve takibimizin devam etmekte olduğunu ve gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğimizi saygıyla duyururuz.

Bu haber toplam 2144 defa okunmuştur