1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Kanuna aykırı göz altıya 30 bin € ceza
Kanuna aykırı göz altıya 30 bin € ceza

Kanuna aykırı göz altıya 30 bin € ceza

AİHM Kıbrıs’tan bir İran vatandaşını kanuna aykırı olarak gözaltına almak ve aşağılayıcı muameleden ötürü 30.000 Euro manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Salı günü Kıbrıs’tan bir İran vatandaşını kanuna aykırı olarak gözaltına almak ve aşağılayıcı muameleden ötürü 30.000 Euro manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin 4.124 Euro olan mahkeme masrafını da ödemesi gerekiyor.

Dava söz konusu İranlının 18 ay sınır dışı edilmek için üç ayrı polis merkezinde bekletilmesi üzerine açılmıştı.

AİHM’e göre, Ermenistan’da yaşayan İranlı Mustafa Haghilo’nun Mart 2011’de yasadışı yollardan Kıbrıs’a giriş yaptı. Haghilo kısa süre içerisinde Londra’ya gitmek üzereyken Larnaka Havaalanı’nda sahte pasaportla yakalandı ve gözaltına alındı.

 Nisan 2011’de İçişleri Bakanlığı İranlıya yasa dışı mülteci olduğu için sınır dışı edileceğini bildirdi. Haghilo mülteci tutukluların konulduğu üç ayrı polis merkezinde alıkonuldu.

 İranlı Ekim 2012’de, yerel yasalara uyarlanan Avrupa Birliği yönetmeliği gereğince 18 aylık zaman sınırı içerisinde sınır dışı edilmediği için serbest bırakıldı.

Mustafa Haghilo, Ekim 2011’deki tutukluluğunun yasal olmadığına karar veren Temyiz Mahkemesi’nde Ekim 2011’de görülen davadan sonra serbest bırakılmış ancak mahkemeyi terk ederken yeniden yakalanmış ve hakkındaki aynı iddialardan dolayı tutuklanmıştı.

Haghilo yeni tutuklanmanın ve sınır dışı edilme emirlerinin yasa dışı olduğunu iddia etmiş ancak başvurusu Temmuz 2012’de reddedilmişti. Temyiz Mahkemesi 2018’de bu hükmü uygun bulmuş ve bu süre içerisinde İranlının kendi isteğiyle Ermenistan’a gitmek için Kıbrıs’tan ayrıldığını; artık bu başvurunun dikkate alınmasını gerektirecek meşru bir yanının kalmadığını belirtmişti.

Haghilo, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. Maddesi uyarınca, uygun koşullarda alıkonmadığı, 5. Madde 1 bendine göre Nisan 2011’den Ekim 2012’ye kadar tutukluluğunun yasal olmadığı iddiasıyla şikâyette bulunmuştu.

 

 

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
Etiketler : ,