1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Kalecik raporu sunuldu
Kalecik raporu sunuldu

Kalecik raporu sunuldu

Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi, Kalecik’te meydana gelen denize petrol sızıntısı konusuyla ilgili hazırladığı araştırma raporunu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’ya sundu.

A+A-

Girne Amerikan Üniversitesi'ne (GAÜ) bağlı Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi, yaz aylarında Kalecik’te meydana gelen denize petrol sızıntısı konusuyla ilgili hazırladığı araştırma raporunu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’ya sundu.

Raporda; olayla ilgili insan sağlığını ve deniz yaşamını olumsuz etkileyen negatif bir durum olmadığının tespit edildiği yer aldı.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı, Kalecik'teki petrol sızıntısı sonrası bir süredir deniz içerisinde araştırma yapan GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi’nden bir heyeti kabul etti.

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Olgun Üstün, Araştırma Merkezi’nden Bihter Asena Yanar ve Işıl Meydani'nin de hazır bulunduğu kabulde, bakan Bakırcı'ya araştırma yapan ekibin raporu sunuldu.

Bakırcı burada yaptığı konuşmada, yaklaşık 2 ay önce böyle bir çalışmanın yapılması adına bir fikir birliği oluştuğunu ve bugün üniversitenin Araştırma Merkezi ve Türkiye'den gelen bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla ortaya çıkan tablonun memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Çalışmanın kendileri için çok değerli bir katkı olduğunu vurgulayan Bakırcı, yapılan katkıdan dolayı üniversiteye ve araştırma merkezine teşekkür etti. Araştırma sonunda çıkan sonuçların sağlık, çevre ve görsel boyutları ile kendilerini mutlu ettiğini söyleyen Bakırcı, ülkenin en önemli sorunlarından biri olarak gördüğü Kalecik'teki sızıntı sonrası olumlu gelişmelerin toplumda da büyük bir rahatlama sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Bakırcı, çıkan sonuçların gerek turizm sektörü, gerekse balıkçılık ile uğraşan ve balık tüketimi yapan vatandaş için de tedirginliği ortadan kaldırdığını vurguladı.

AKPINAR: “SONUÇLAR TOPLUMUMUZU RAHATLATACAK BOYUTTADIR”

GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da, araştırmalar sonucunda ortaya çıkan verilerin toplumu rahatlatacak boyutta olduğunu belirtti.

KESPİÇ

GAÜ Akdeniz Sualtı Araştırma Merkezi adına sunumu yapan Kasatmonu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Osman Sabri Kesbiç de, ekibin 1 Kasım 2013 tarihinden itibaren araştırma yaptığını, sudan, denizin içerisindeki çamurdan ve balıklardan örnekler aldıklarını anlattı.

Kespiç, KKTC Devlet Laboratuvarı’na verdikleri materyallerin analiz edildikten sonra çıkan sonuçlara bakıldığında dünyadaki referans değerlerle karşılaştırıldığında su, çamur ve balık örneklerinin bölgedeki canlılık için herhangi bir risk teşkil etmediğini söyledi.

Kespiç sonuçlarla ilgili şunları dile getirdi:

“Bölgeden çıkacak balıkların ya da o bölgeden beslenen balıkların insanlar tarafından tüketildiğinde herhangi bir toksin maddeye maruz bırakmayacağı, insanların sağlığını negatif yönde etkilemeyeceği yönünde bulgularımız oldu. Bu bulgular sayılarla ifade edildi. Bu sayıların bir çoğunun ABD ya da Türkiye'den referans olarak kabul edilen değerlerin altında olduğu gözlemlendi. Bu başta KKTC halkı olmak üzere hepimiz için mutluluk verici bir durumdur. Çünkü meydana gelen kaza denizin kirlenmesine sebebiyet veren son derece elim bir durum. Fakat neticesinde yapılan çalışmaların ne denli başarılı olduğu, bölgenin şu anki durumunun insan sağlığı başta olmak üzere denizlerdi yaşamı olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir sıkıntıyı teşkil etmeyeceği net bir şekilde ortaya konulmuş oldu.”(tak)

Bu haber toplam 2188 defa okunmuştur