1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “İşsizliği, kayıt dışılığı artıracak, gençleri göçe zorlayacak"
“İşsizliği, kayıt dışılığı artıracak, gençleri göçe zorlayacak"

“İşsizliği, kayıt dışılığı artıracak, gençleri göçe zorlayacak"

Özyiğit, Meclis'ten oyçokluğuyla geçen İşgücü Anlaşması'nın, işsizlik ve kayıt dışılığı artıracağını, gençleri göçe zorlayacağını savundu. 

A+A-


Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Meclis'ten oyçokluğuyla geçen İşgücü Anlaşması'nın, işsizlik ve kayıt dışılığı artıracağını, gençleri göçe zorlayacağını savundu. 
Yasanın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner'in yapmayı taahhüt ettiği değişiklikler yapılmadan, yürürlüğe girmemesi gerektiğini belirten Özyiğit, “Bize göre bu anlaşmanın Meclis'ten geçirilmesi bir hataydı. Bu hataya bir yenisi eklenmemeli, ilgili yasada gerekli değişiklikler yapılmadan, anlaşma yürürlüğe girmemelidir. Hataya bir hata daha eklenmemelidir" ifadelerini kullandı. 
Bakan Saner'in “Yabancıların Çalışma İzinleri Yasası”nda yapılacak değişiklikle Türkiye'den işçi getirmenin ön izin uygulamasının garanti altına alınacağına yönelik söz verdiğini anımsatan Özyiğit, yasanın bu değişikliklerin ardından yürürlüğe girmesi gerektiğini, aksi takdirde “birçok ciddi sıkıntının da beraberinde geleceğini” savundu. 
TDP’den yapılan açıklamaya göre Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamayla “İşgücü Anlaşması”nı değerlendirdi. 

“İşsizlik ve kayıt dışılık artacak”
Özyiğit, değişiklik yapılmadan anlaşmanın yürürlüğe girmesi, yani, işverenin buradaki herhangi bir kuruma danışmadan, ya da aranan nitelikte kişinin ülkede olup olmadığına bakmadan doğrudan Türkiye'deki iş bulma kurumu ve/veya Özel Kuruma başvurarak işçi getirmesi halinde “çalışma yaşamında sıkıntıların oluşacağı, ülkedeki işsizliğin ve kayıt dışılığın artacağı, kölelik koşullarının daha da ağırlaşacağı” iddiasında bulundu.
“Ülke gençlerinin geleceğinden çalacak ve göçe neden olacak olan bu anlaşmanın” hata olduğunu savunan Özyiğit, bunu onaylamanın hükümetin geleceğe yönelik planlamasının olmadığının da göstergesi olduğunu ileri sürdü.

“Göçe yol açar”

Binlerce kayıtlı işsiz bulunduğu, işsizliğin de giderek arttığı bir ortamda bunu daha da artıracak her türlü karar ve uygulamadan imtina edilmesi gerektiğini belirten Özyiğit, anlaşmanın gençlerin adadan göç etmelerine neden olabileceği gibi, ekonominin açık vermesine de yol açacağını savundu. 
Meclis'ten geçen anlaşmanın Çalışma Dairesi ile ilgili diğer kurumları by-pass ettiğini belirten Özyiğit, temel hedefin, ülkedeki işsiz sayısını azaltmak olması gerekirken, işsizliği daha da tetikleyecek bir anlaşmaya onay verilmesinin “kabul edilemez olduğunu” savundu. 
Ülkede ara eleman konusunda sıkıntı yaşandığının bir gerçek olduğunu, ancak ihtiyaç duyulan alanlarda eleman yoksa, dışarıdan getirilmesi gerektiğini belirten Özyiğit, "Bunun yolu da buradaki daireden bilgi almaktan geçer. Aksi takdirde hem herkesin hemfikir olduğu 'ara eleman yetiştirelim' fikri havada kalır, hem de yetiştirdiklerimiz de işsiz kalır" dedi. 
Özyiğit, ara eleman yetiştirmek üzere gerekli adımları atmadan, Devlet Planlama Örgütü doğru verilerle doğru planlama yapmadan ve geleceğe yönelik ülke vatandaşlarının yetiştirilerek iş hayatına atılmalarını sağlayacak planlamalar yapılmadan bu anlaşmanın yürürlüğe girmesinin “doğru bir adım olmayacağını” kaydetti. 
 

 

 

Bu haber toplam 1867 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler