1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İNTERNETTE %35 İNDİRİM GÜNDEMDE
İNTERNETTE %35 İNDİRİM GÜNDEMDE

İNTERNETTE %35 İNDİRİM GÜNDEMDE

Telekomünikasyon Dairesi ve Türk Telekom arasında toptan internet satış fiyatlarını düzenleyen anlaşmada 10 yıl sonra değişikliğe gidiliyor...

A+A-

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Telekomünikasyon Dairesi tarafından yürütülen çalışma sonucu indirim önce internet servis sağlayıcıları, ardından da tüketiciye yansıyacak

 

ELAGÖZ: “REKABET ARTACAK”… Çalışma ile ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, Türk Telekom ile anlaşmanın en geç bu hafta içerisinde imzalanmasının hedeflendiğini aktardı, bu çalışma ile sektörde rekabetin artacağını vurguladı.

 

BAKANLIK DOĞRULADI, DETAY VERMEDİ… Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ise internet fiyatlarında gerileme yaşanacağını doğruladı ancak çalışmanın detayları ile ilgili bilgi vermedi.

 

 

ÇALIŞMANIN İÇERİĞİ NE?

  • Türk Telekom ve Telekomünikasyon Dairesi arasında imzalanan anlaşma 2009 yılından sonra ilk kez revize edilecek.
  • Yeni çalışma ile internet sağlayıcılarına satılan toptan internet ücretlerinde yüzde 35 oranında indirim yapılacak.
  • İmzaların atılmasının ardından hemen yürürlüğe girecek değişiklikle özellikle sektördeki küçük ve orta seviyeli internet sağlayıcılarının fiyatlarında gerileme görülecek.
  • Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışma ile eş zamanlı olarak Telekomünikasyon Dairesi Ücretler Tüzüğü’nde de değişikliğe gidilecek, aynı oranda indirimin tüketiciye yansıması hedefleniyor.

 

Ayşe GÜLER

Telekomünikasyon Dairesi ve Türk Telekom arasında toptan internet satış fiyatlarını düzenleyen anlaşmada 10 yıl sonra değişikliğe gidiliyor.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ile Telekomünikasyon Dairesi tarafından yürütülen çalışma sonucunda; internet sağlayıcılarına satılan toptan internet ücretlerinde yüzde 35 oranında indirim yapılması, akabinde de Ücretler Tüzüğü’nde değişikliğe gidilerek bu indirimin tüketiciye yansıması gündeme geldi.

İkinci adım olarak ise Ücretler Tüzüğü’nde değişiklik yapılarak bu indirimin tüketiciye yansıması için çalışmalar hızlandı.

YENİDÜZEN’e çalışma ile ilgili bilgi veren çalışma ile ilgili Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, Türk Telekom ile anlaşmanın en geç bu hafta içerisinde imzalanmasının hedeflendiğini aktardı, bu çalışma ile sektörde rekabetin artacağını vurguladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı ise internet fiyatlarında gerileme yaşanacağını doğruladı ancak çalışmanın detayları ile ilgili bilgi vermedi.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu(BTHK)Müdürü Kadri Bürüncük ise Telefon Dairesi ile Türk Telekom arasındaki anlaşmanın yenilenmesinin gündemde olduğunu, bu anlaşma ile de toptan

internet satış fiyatlarında gerileme yaşanacağını, çalışmanın takipçisi olduklarını kaydetti.

Öte yandan Haberleşme Yüksek Mühendisi, Com-Tech Firma Yöneticisi Hilmi Kansu ise

dijital dönüşüm ve dijital ekonomide rekabet için internet fiyatlarının ucuzlaması gerektiğini vurguladı, yapılan çalışmayı desteklediğini ifade etti.

 

ÇALIŞMA NE İÇERİYOR?

 

Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz:

Yüzde 35 oranında indirim

 

Telekomünikasyon Dairesi Müdürü Enis Elagöz, Türk Telekom ile imzalanacak yeni anlaşma ile toptan internet fiyatlarında yüzde 35 oranında indirime gidileceğini, tüketiciye de bu oranda indirimin yansıtılmasını hedeflediklerini söyledi.

YENİDÜZEN’e çalışma ile ilgili bilgi veren Elagöz, Türk Telekom’dan satın alınan internet fiyatlarında 2009 yılından beridir değişiklik yapılmadığını, söz konusu çalışmanın da bu nedenle hayata geçeceğini aktardı.

Söz konusu anlaşmanın en geç bu hafta içerisinde imzalanmasının hedeflendiğini dile getiren Elagöz, “Anlaşma imzalanır, imzalanmaz yürürlüğe girecek” dedi.

Elagöz, tüketicilere de aynı oranda indirimin yansımasının sağlanması için tüzük hazırlığında olduklarını belirtti.

Tüzüğün hayata geçerek, 1 Ağustos’tan itibaren de tüketiciye yansımasının amaçlandığını dile getiren

 

“Rekabet artacak”

Elagöz, söz konusu uygulamanın hayata geçmesi ile sektörde rekabetin de artacağını aktardı.

Yeni düzenleme ile Telekomünikasyon Dairesi’nden yüksek bant internet alan firmalara çok büyük bir indirim yapılmayacağını ancak sektördeki küçük ve orta seviyeli internet sağlayıcılarının fiyatlarında gerileme görüleceğini kaydeden Elagöz, “Örneğin, bantları yüksek olan firma interneti 9 TL’ye alırken, orta ve küçük seviyeli bir internet sağlayıcısı aynı interneti 30 TL’ye alıyordu. Eskiden büyükler ve küçükler rekabet edemezdi.” dedi.

 

Tüketiciye nasıl yansıyacak?

Hayata geçecek yeni uygulamayı internet servis sağlayıcılarının tüketiciye nasıl yansıtacaklarının önemli olduğuna değinen Elagöz, “Firmaların indirim yapıldığında, fiyatları revize edeceklerini düşürecek diye düşünüyorum. Mesela bin TL’ye alınan 4 mb, aynı fiyata ama bu kez 8 mb olarak alınabilir. Aynı fiyata ama daha fazla internet verilebilir.” şeklinde konuştu.

 

“En pahalı internet bizde”

Elagöz, Kıbrıs’ın kuzeyi, Güney ve Türkiye’deki internet fiyatlarına yönelik de bilgi verdi.

Güney’de ve Türkiye’de tüketiciye ulaşan internet fiyatlarının, Kuzey’e göre yarı yarıya daha ucuz olduğunu söyleyen Elagöz, “En pahalı internet bizde. Örneğin KKTC’de 8mg internet fiyatına Türkiye’de ve Güney Kıbrıs’ta 16 mg internet satın alınabiliyor” şeklinde konuştu.

 

İlgili kesimler ne düşünüyor?

 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Müdürü Kadri Bürüncük:

Ücretler Tüzüğü’nde değişikliğe gidilecek

 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu(BTHK)Müdürü Kadri Bürüncük, Telefon Dairesi ile Türk Telekom arasındaki anlaşmanın yenilenmesinin gündemde olduğunu, bu anlaşma ile de toptan

internet satış fiyatlarında gerileme yaşanacağını kaydetti.

Bürüncük, toptan internet fiyatlarında yaşanacak indirimin internet servis sağlayıcıları aracılığıyla abonelere yansıtılmasının hedeflendiğini ifade ederek, “Bu noktada önemli olan, abonelere yansıtılıp, yansıtılmayacağıdır” dedi.

Ücretler Tüzüğü’nde değişikliğe gidileceğini,  bu durumun sektörde rekabet ortamını da sağlayacağını dile getiren Bürüncük, kurum olarak bu konuyla ilgili görüşlerini aktardıklarını, süreci takip ettiklerini belirtti.

 

Haberleşme Yüksek Mühendisi, Com-Tech Firma Yöneticisi Hilmi Kansu:

Rekabet için bu adım gerekli

 

Haberleşme Yüksek Mühendisi, Com-Tech Firma Yöneticisi Hilmi Kansu ise dünyadaki internet fiyatlarının düzenli olarak gerilediğini, bir önceki yıl ile bir sonraki yıl fiyatlarında farklılaşma, azalma görüldüğünü kaydetti.

Kansu, dijital dönüşüm ve dijital ekonomide rekabet için internet fiyatlarının ucuzlaması gerektiğini vurguladı, yapılan çalışmayı desteklediğini ifade etti.

“Artık, internetsiz bir yaşam düşünülemez. Rekabet için en önemli alt yapısı olan internet fiyatlarının ucuz olması şarttır” diyen Kansu, “İnternet, elektrik, su gibi bir şey oldu… Halkın yararına olup, kullanımının artması gerekir. Eğlence için değil, rekabet için bu adım gerekir” dedi.

yeniduzen-satin-aliniz-604.jpg

Bu haber toplam 2869 defa okunmuştur
İlgili Haberler