1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İNGİLTERE ÖNERİ SUNDU, KIBRIS RUM TARAFI YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ
İNGİLTERE ÖNERİ SUNDU, KIBRIS RUM TARAFI YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ

İNGİLTERE ÖNERİ SUNDU, KIBRIS RUM TARAFI YARINA KADAR SÜRE İSTEDİ

Türk tarafı önerilere açık olduğunu bildirirken, Rum tarafı ise cevap vermeyerek yarına kadar süre istedi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Crans-Montana'daki Kıbrıs Konferansı'nın ikinci gününün tamamlanmasının ardından heyetiyle değerlendirme toplantısı yaptı.

Akıncı, konferansın yapıldığı merkezde, Müzakereci Özdil Nami ve müzakere heyetiyle bir araya gelerek değerlendirmelerde bulundu.

Bu arada Müzakereci Özdil Nami de konferans için Crans-Montana'da bulunan Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin temsilcilerini kaldığı otelde bilgilendiriyor.


Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması amacıyla BM'nin ev sahipliğinde İsviçre'nin Crans Montana kentinde dün başlayan Kıbrıs Konferansı'nda garantör ülke İngiltere iki öneri sundu.

Türk tarafı önerilere açık olduğunu bildirirken, Rum tarafı ise cevap vermeyerek yarına kadar süre istedi.

Kıbrıs Konferansı çerçevesinde gerçekleşen ikinci 5’li toplantıda, sıkıntıların aşılıp ilerleme sağlanabilmesi için konuların bir paket anlayışıyla ilişkilendirilip ele alınması gündeme geldi.

Edinilen bilgiye göre, Kıbrıs müzakerelerindeki 6 başlığın tümünü kapsayan bir paket anlayışı fikri yanında, değişik başlıklardan seçilecek belli başlı konuları içerecek mini paket anlayışı masaya geldi. Öneriler garantör ülkelerden İngiltere tarafından masaya getirildi.

Türk tarafı her iki alternatife de açık olduğunu, Crans-Montana'ya kapsamlı çözüme gidebilmek için gelindiğini, siyasi karar verilmesini kolaylaştırabilecek bu yaklaşımları destekleyebileceğini ortaya koydu.
Rum tarafının ise bu önerilere olumlu cevap vermediği ve yarına kadar süre istediği öğrenildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de Crans Montana'ya geleceği yarın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre saatiyle 09.00'da Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşecek.TAK


SAAT: 23:20

Toplantı sonunda Eide açıklama yaptı. Eide açıklamasında "Yarın iki lider ve Genel Sekreter ile yine daraltılmış formatta görüşmeye devam edeceğiz” dedi.

Eide şöyle konuştu:  "Güvenlik ve garantileri açıkta kalan diğer konularla bağlantılandırmaya çalışıyoruz ve bunu yapmak kolay bir iş değil. Bunu nasıl yapabileceğimizi herkesle tartıştık. Bu tartışmaları yapmış olmaktan memnuniyet duyuyorum. Bunun geç olmasındansa erken olması daha iyi. Yarın iki lider ve Genel Sekreter ile yine daraltılmış formatta görüşmeye devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu da Tweeter hesabında yaptığı açıklamada; “Bugünün ikinci 5’li toplantısı tamamlandı. Cumhurbaşkanımız heyetle gün sonu değerlendirme toplantısı yapıyor” ifadelerini kullandı. BRT


Crans Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda, 5'li toplantı saat 21.30’da (Kıbrıs saatiyle 22.30'da) sona erdi.

Sadece liderler, müzakereciler ve garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları ya da temsilcilerinin katıldığı toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Bu toplantıyla, konferansın bugünkü toplantısı da tamamlandı.

Toplantı sonunda açıklama yapılması bekleniyor. (TAK)


SAAT: 20:32

Crans Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda 5'li toplantı, 1.5 saat rötarla 19.30’da başladı.

Toplantıya sadece liderler, müzakereciler ve garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları ya da temsilcileri katıldı.

İki gündür 5’li toplantılara 6 kişilik delegasyonlarla katılan taraflar, az önce başlayan 5’li toplantıya 2 üyeyle girdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in konferansa katılımından önce, sürecin çözüme doğru ivme kazanması amacıyla Kıbrıs Rum tarafının siyasi eşitlik ve etkin katılım konularında adım atması için yoğun bir diplomatik trafik yaşandığı ifade ediliyor.

Bu arada, BMGS’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum liderle müzakerecilerle özel bir toplantıda bir araya geldi. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar da yer aldı.

Eide’nin iki liderle olağanüstü görüşme nedeni, müzakerelerde Kıbrıs Rum tarafının hiçbir konuda yeni bir açılım yapmaması, aksine konferansı teknik komite düzeyine indirmek için yaptığı öneri olduğu belirtiliyor.

Elde edilen bilgilere göre, temel sorun, siyasi düzeyde karar üreterek iki kurucu devletin eşitliğine dayalı yeni bir federal ortaklık kurulması prensibi yerine müzakereleri zamana yayma yönündeki ısrarlı tutum. BM yetkilileri, toplantının olumlu sonuçlanması yönünde yoğun gayret sarf ediyor. (TAK)

1498759310.jpg


SAAT: 19:21

AKINCI, EIDE İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Eide ile görüştü.

Yerel saatle 14.15’teki görüşmeye Müzakereci Özdil Nami, Kıbrıs Türk müzakere heyeti üyeleri ile Eide’nin ekibi de katıldı.

Görüşmede Kıbrıs Konferansı’nda iki paralel masada yürütülen çalışmalar değerlendirildi.

 


 

SAAT 19:00

Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin katıldığı toplantı saat 16.30'da (17.30) başladı.

Konferansın öğleden sonraki bölümünde “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığı ele alınıyor.

Saat 18:00’de (19.00) ise günün ikinci beşli toplantısı yapılacak.

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Eide ile görüştü. Görüşmeye Müzakereci Özdil Nami ile Kıbrıs Türk müzakere heyeti üyeleri ile Eide’nin ekibi de katıldı. Görüşmede Kıbrıs Konferansı’nda, iki paralel masada yürütülen çalışmalar değerlendirildi.


SAAT: 16:18

Esra Aygın

Crans-Montana’daki Kıbrıs konferansında bu sabah güvenlik ve garantiler ile ilgili yapılan oturumda, taraflar dün Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Siyasi İşler Yardımcısı Jeffrey Feltman’ın yöneltmiş olduğu 3 soruya sözlü olarak yanıt verdi.

Tarafların yanıt vermesi istenen sorular şunlardı:

Garanti Antlaşması'nın akıbeti ne olmalı?

Herhangi bir anlaşma nasıl uygulanmalı ve uygulamanın izlenmesi nasıl yapılmalı?

Yeni sistem hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların endişelerini nasıl karşılayacak?

Sorulara karşılık, dün akşam topladığı Ulusal Konsey’de 16 sayfalık bir yanıt hazırlayan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, geçtiğimiz Eylül ayında yaptığı ve daha sonra Mont Pelerin’deki teknik çalışmalarda da gündeme getirilen öneriyi tekrarladı. Anastasiadis birleşik federal Kıbrıs’ın güvenliğinin uluslararası bir polis gücü tarafından sağlanmasını önerdi. Anastasiadis ayrıca, Türk askerinin %75’inin Kıbrıs’tan hemen çekilmesini, geriye kalan askerin spesifik bir takvim çerçevesinde adadan ayrılmasını, çözümün ve Türk askerinin çekilmesinin BM Antlaşması’nın 7. Faslı uyarınca BM Güvenlik Konseyi ve AB tarafından izlenmesini önerdi. BM Antlaşmasının 7. Faslı, herhangi bir saldırı eylemi durumunda BM Güvenlik Konseyi’nin gerekli görmesi halinde BM askeri gücünün müdahalesine izin veriyor.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, dün akşam yaptığı öneriyi tekrarladı. Buna göre, çözüm anlaşmasının yürürlüğe girmesi ile önemli miktarda asker adadan çekilecek. Geriye kalan askerin çekilmesi, iç konular ve özellikle de yönetim ve güç paylaşımı konusundaki gelişmelere bağlı olarak müzakere edilecek. Çözümün izlenmesi için ise BM Antlaşmasının 6. Faslı uyarınca bir izleme komitesi kurulacak. BM Antlaşmasının 6. Faslı uyuşmazlıkların askeri olmayan önlem ve yaptırımlarla çözülmesini öngörüyor.

 


SAAT: 15.05

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Gueterres, Kıbrıs Konferansı’na katılmak amacıyla yarın Crans-Montana’ya gidiyor.

Elde edilen bilgiye göre, sabah saatlerinde Crans-Montana’ya varacak olan Gueterres, “Güvenlik ve Garantiler”in ele alınacağı birinci masadaki toplantıya katılacak.

Daha sonra liderlerle ayrı ayrı görüşmesi beklenen Guterres’in günün ilerleyen saatlerinde basın toplantısı düzenlemesi öngörülüyor. (TAK)


SAAT: 14.30

Liderlerin askıda kalan konuları ele aldıkları toplantı sona erdi. Kaynaklar iki liderin Toprak, Mülkiyet ve Yönetim konularını ele aldıklarını belirtti. (incyprus) 

*  *  *  *  *  *  *

Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte 5 başlıkta askıda kalan tüm konuları birbiriyle ilintili ele aldığı ikinci masa toplantısı, İsviçre saatiyle 13.30’da (Kıbrıs saatiyle 14.30’da) sona erdi.

Saat 11.00 (Kıbrıs saatiyle 12.00) sıralarında başlayan toplantıda, bütün taraflar arasında yoğun şekilde çapraz ve ikili görüşme gerçekleşti.

Konferansın öğleden sonraki bölümünde, müzakereciler ve müzakere heyetleri saat 16.30’da (Kıbrıs saatiyle 17.30’da) bir araya gelerek, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığını ele alacak.

Birinci masa, saat 18.00'de (Kıbrıs saatiyle 19.00’da)yeniden beşli toplantı yapacak. (TAK)


SAAT: 13.10

İn Cyprus haber sitesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, BM Genel Sekreteri Antonia Guterres’ın Crans Montana’da 2 gün kalması planlandı. Bunun amacının ‘ucu açık prosedür’ anlaşmasının çerçevesini belirlemek olduğu belirtildi.


 

un-004.jpg

#UniteCyprusNow temsilcileri Kıbrıs Konferansının ikinci gününde de pankartlarla toplantıların yer aldığı merkezin dışında eylemlerine devam ediyor.

 


BEŞLİ TOPLANTI TAMAMLANDI

SAAT:13.01

Crans-Montana’da devam eden Kıbrıs Konferansı’nda taraflarla garantörlerin katıldığı beşli toplantı saat 11.00 (Kıbrıs saati ile 12.00) sıralarında tamamlandı.

Konferans, 10 dakikalık aradan sonra, liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte 5 başlıkta askıda kalan tüm konuların birbiriyle ilişkili ele alınacağı ikinci masada sürecek.

Toplantının bu bölümünde, bütün taraflar arasında yoğun çapraz ve ikili görüşme gerçekleşmesi öngörülüyor.

İkinci toplantının tamamlanmasının ardından BM’nin konferansın öğleden sonraki bölümünün programını açıklaması bekleniyor.

Toplantıların, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 4 Haziran’da New York’ta varılan mutabakat uyarınca, tüm konuların birlikte bir paket olarak ele alınabileceği uygun bir çalışma planlamasıyla sürdürülmesi hedefleniyor.

(TAK)


SAAT: 12.55

 Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile askıda kalan 5 başlıktaki konuların birbiriyle ilintili olarak ele alındığı toplantıda bir araya geldi.


SAAT: 12.52

Esra AYGIN

BM'nin 3 sorusuna verdiği 16 sayfalık yanıtta, Rum tarafı kendi güvenlik önerilerine ve AB üyeliğinin getirdiği güvenliğe vurgu yaptı. Rum tarafı çözüm sonrası güvenliği sağlaması BM Güvenik Konseyi destekli uluslararası bir polis gücü önermişti. 


SAAT: 12.29

Bu sabah saat 10:00'da (Kıbrıs saati) başlayan 5'li toplantı az önce sona erdi. Kıbrıslı liderlerin diğer konuları ele alacakları toplantısının az sonra başlayacak. Güvenlik ve Garantiler konusuna saat 18.00'de devam edilmesi bekleniyor. (incyprus)


SAAT: 12.22

Esra AYGIN

Şu anda taraflar, dün BMGS'nin siyasi işler Yardımcısı Jeffrey Feltman'ın yönelttiği sorulara sözlü yanıt veriyor. Sorular şunlardı: 
Garanti Antlaşması'nın akıbeti ne olmalı?
Herhangi bir anlaşma nasıl uygulanmalı ve uygulamanın izlenmesi nasıl yapılmalı?
Yeni sistem hem Kıbrıslı Türklerin hem Kıbrıslı Rumların endişelerini nasıl karşılayacak?


SAAT: 12.02

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis'in bugünkü görüşmede Türk tarafının "asker" açılımına yanıt olarak 16 sayfalık bir yanıt hazırladığı Rum basınına yansıdı.

Rum basını kaynaklı iddialara göre Anastasiadis'in önerisinde güvenlikle ilgili AB ve BM'nin etkin olacağı bir sistemden söz etti.


SAAT: 11.00

 2 saat sürmesi beklenen 5'li toplantı basladı. 12.00'de Kıbrıslı liderler görüşmesi var. Akşam toplantıları görüşmelerin seyrine göre belirlenecek

turk-001.jpg

yunan-003.jpg

e1-004.jpg


SAAT: 10.33

kk-002.jpg

Bugünkü müzakereler için konferans merkezine girerken gazetecilere yanaşan ve sohbet eden Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Türk önerisine ikişkin,  "Annan Planı'ndaki fikirlere yakındır. Bu fikirler yeni değil. Bugün daha fazla kazanım elde etmeyi umuyoruz" dedi.


SAAT: 10:00

İsviçre’nin Crans Montana kasabasında dün başlayan Kıbrıs zirvesi bugün ikinci gününde. Gazeteci Esra Aygın, ilk günün değerlendirmesini yapıyor.

Kıbrıs Konferansı’na bugün paralel masalarda tüm başlıkların birlikte ele alınmasıyla devam edilecek,  5 başlıkta geriye kalan ve uzlaşı bekleyen tüm hususlar birbiriyle ilintili olarak paket yaklaşımıyla ele alınacak.

z1-002.jpg

z2-002.jpg

Taraflar, İsviçre saatiyle 09.00’da (Kıbrıs saatiyle 10.00) birinci masada garantörlerin de katılacağı 5’li toplantı için gelmeye başladı.  İkinci masada ise Kıbrıs saatiyle 12.00’de liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte geriye kalan başlıkları müzakereye devam etmesi bekleniyor.


SAAT: 08.00

Kıbrıs konferansının birinci günkü görüşmeleri, BM Genel Sekreteri’nin yardımcısı Jeffrey Feltman’ın her iki tarafa sunduğu üç soruyla tamamlandı.

 Bu arada, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından sunulan öneri, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiades’i tatmin etmedi çünkü yeni bir öneri olmadığı belirtildi.

 Söz konusu öneri, garanti antlaşmaları, Kıbrıs’ta Türk orduları ve çözümün uygulanmasıyla ilgili dört nokta içeriyor.

 Elde edilen bilgilere göre, Anastasiades, söz konusu önerinin daha önceden de sunulan öneri olduğunu ve bu “çerçevede bizi tatmin etmiyor” dedi.

 Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı Türkiye’nin önerisini destekledi ve öneriyi önemli olarak niteledi.

 Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, kendi konuşmasında Avrupa yönüne atıfta bulunarak çözümün uygulanmasına işaret ederek Avrupa Birliği’nin önemine işaret etmek amacıyla örnekler verdi.

Kaynaklara göre, Avrupa Komisyonu başkan yardımcısı Frans Timmermans’ın konuşması “çok iyi” bir konuşma olarak nitelendirildi ve Timmermans tüm seviyelerde ve herhangi bir ayrımcılık olmadan Avrupa Birliği’nin güvenlik ve garantiler için çerçeve sağlayabildiğini söyledi.

Avrupa Birliği’nin garantiler ve güvenlik konusuna ciddi bir şekilde katılması Türkiye Dışişleri Bakanı’nın tepkisine neden olduğu belirtildi.

 Her iki tarafın Feltman’ın sorularını perşembe günü yazılı yanıtlamakla yükümlü olduğu ve bundan dolayı her iki tarafın heyetlerinin konu üzerinde çalıştıkları belirtildi.

(CNA)

Bu haber toplam 10111 defa okunmuştur
İlgili Haberler