1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İlk denetleme Koop Süt’e
İlk denetleme Koop Süt’e

İlk denetleme Koop Süt’e

Hellim’in coğrafi tescil kazanmasının ardından Sanayi Odası’na bağlı Hellim Denetleme Kurulu, hellim üreticilerini denetlemeye başladı.

A+A-


Tanju KONURALP
Kıbrıs Türk Sanayi Odası tarafından hellimin, 2008 yılından Kuzey Kıbrıs’ta ve 2009 yılında Türkiye Türk Patent Enstitüsü’nde,’Korunmuş Kıbrıs Ürünü’ olarak kayıt altına alınmasının ardından, ülkede hellim üretimi ile ilgili oluşturulan denetim kurulu göreve başladı. Dün ilk denetimini gerçekleştiren Sanayi Odası’na bağlı Hellim Denetleme Kurulu, Koop Hellim tesislerini denetledi. Denetleme öncesinde bir basın toplantısı gerçekleştirilirken; Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu, Koop-Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Naimoğulları ve Hellim Denetleme Kurulu üyesi Kemal Öztürk birer konuşma yaptı.
Standart hellim için sıkı denetim
Sanayi Odası tarafından oluşturulan Hellim Denetleme Kurulu, ülkedeki bütün hellim üreticilerinin belirlenen standartlarda hellim üretmesini sağlayacak denetimlerde bulunacak. Süt oranı, hijyen koşulları, fiziksel - organik - kimyasal özellikler, üretim aşaması, tescil standartları ve üretim kayıtlarını denetleyecek olan kurul, almış olduğu örnekleri laboratuar ortamında test ederek üretici ile ilgili bir rapor hazırlayacak. Hellim Denetleme Kurulu ayrıca; Uluslar arası platformlarda, Hellim’in Kıbrıs coğrafyasın da üretilebilmesini sağlamak için de çalışmalar sürdürecek.
Ali Çıralı: “2013 sonuna kadar tüm denetimleri tamamlayacağız”
Sanayi Odası’na bağlı Hellim Denetleme Kurulu’nun ilk denetimini Koop Süt’te gerçekleştireceğini ifade eden Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, gün boyu sürecek olan denetimin coğrafi tescile uygunluk ile alakalı olacağına işaret etti. Kabul gören üreticilere tescilli logo ve isim yetkisinin verileceği bilgisini veren Çıralı, tüm denetimlerin 2013 sonuna kadar tamamlanacağını açıkladı. Hellimin kültürel değerlerini korumak ve değerini yükseltmek amacında olduklarını ifade eden Çıralı, ülkedeki tüm hellim ürünlerinin bu standartlara sahip olmasını ümit ettiğini vurguladı. Koop Süt’ün denetlemelerle ilgili ilk intibaının oldukça olumlu olduğuna yer veren Çıralı, tam sonuçların bir hafta içerisinde belirleneceği bilgisini verirken ve bu uygulamanın ülkedeki tüm üreticiler için hayırlı olması dileğinde bulundu.
Salih Yücesoylu: “İlk denetlenecek olan kurum olmanın onurunu yaşıyoruz.”
Ülkede bir ilkin yaşandığını belirten Koop Süt Genel Müdürü Salih Yücesoylu, yıllardır süren hellim tescil kavgasının kazanıldığını ve artık hellimin standartlarının korunmasının gerektiğini ifade etti. Ülkede hellim üreten birçok firma olduğunu kaydeden Yücesoylu, tüm bu üreticilerin sıkı bir şekilde denetleneceğini ve denetlemelerde yeterli bulunmayan firmaların hellim logosunu kullanamayacağını dile getirdi. Hellim Denetleme Kurulu’nun ilk denetlemesini Koop Süt’te gerçekleştirmesinin onur verici olduğunun altını çizen Yücesoylu, Koop Süt’ün ülkedeki hellim üreticiliğinin öncü ismi olduğuna dikkat çekti. Koop Süt’ün denetlemelerden tam not ile geçeceğinden şüphesi olmadığını dile getiren Yücesoylu, hellim üretiminde ülkede lider isim tüm ülkede lider isim olmak hedefinde olduklarının altını çizdi.

Haberin devamı Yenidüzen Gazetesi'nde

Bu haber toplam 2266 defa okunmuştur
Etiketler : ,