1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. ‘Hükümet’ düşünce ne olacak?
‘Hükümet’ düşünce ne olacak?

‘Hükümet’ düşünce ne olacak?

HÜKÜMETE yönelik ‘güvensizlik’ önergesi 3 Haziran Pazartesi görüşülecek, Çarşamba günü ise oylama yapılacak. Peki hükümetin ‘güvensizlik’ alması durumunda ne olacak?

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulu toplandı, hükümete yönelik güvensizlik önergesinin genel görüşmesinin 3 Haziran Pazartesi gün gerçekleştirilmesi kararı verdi.

Güvensizlik Önergesi’nin görüşülmesinin ardından Çarşamba gün de ‘oylaması' yapılacak ve düşen Hükümet’in Başbakan’ı Cumhurbaşkanı’na istifasını sunacak.

Yektaoğlu:“Hukukun üstünlüğü düşünerek hareket edilmeli”

Meclis Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Yektaoğlu ile Güvensizlik Önergesi’nden sonraki süreci konuştuk.
Meclis Başkan Yardımcısı Yektaoğlu, ‘seçim yasakları içerisinde çok hassas bir dönem’ olarak nitelendirdiği süreçte, hukukun üstünlüğü dikkate alınarak ve halkın iradesi yok sayılmayarak, diyalog içersinde uygumlalar yapılmaya çalışılması gerektiğine işaret etti.

PAZARTESİ GÖRÜŞME 

HÜKÜMETE yönelik ‘güvensizlik’ önergesi 3 Haziran Pazartesi görüşülecek, Çarşamba günü ise oylama yapılacak. Peki hükümetin ‘güvensizlik’ alması durumunda ne olacak?

ANAYASA ‘İSTİFA’ DİYOR


Güvensizlik önergesinin onayı sonrasında Anayasa “Başbakan istifasını sunar” diyor, ancak bunun için belirtilen bir süre yok. Eğer Başbakan istifasını sunmazsa da Anayasa buna yanıt vermiyor. ‘Hukukun üstünlüğü’ ve ‘siyasi ahlak’ ön planda.

GÖREV KİME VERİLİRSE!

Başbakan’ın istifası sonrasında Cumhurbaşkanı, herhangi bir milletvekiline ‘Hükümet kurma’ görevini verebilir. Görevi alan milletvekili, hükümeti kurduktan sonra Meclis’ten ‘güven oyu’ almasa dahi, eğer istifa etmezse, belirlediği Bakanlar Kurulu ile seçime kadar görev başında kalıyor!.

SARAY HÜKÜMETİ Mİ?

Eğer Cumhurbaşkanı’nın görevi vereceği isim, Meclis’te onay almadan ‘hükümette’ kalmaya ısrar ederse, ‘yasal’ olarak bu mümkün. Ancak ‘siyasi’ olarak bu hükümet, ‘Saray Hükümeti’ olarak da adlandırılabilir.

SEÇİM YASAKLARI 3 HAZİRAN’DA BAŞLIYOR

Erken genel seçim tarihini 28 Temmuz olarak belirleyen yasanın son okunuş ve oylamasının ise  bugün yapılacak. Yasanın 1 Haziran Cumartesi gün Resmi Gazete’de ilanının ardından, seçim yasakları da 3 Haziran Pazartesi başlayacak

Meltem Sonay’ın haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede

 

Bu haber toplam 4854 defa okunmuştur