1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. HIRSIZLIK DAVASINDA KARAR
HIRSIZLIK DAVASINDA KARAR

HIRSIZLIK DAVASINDA KARAR

Girne bölgesinde 2016 Ağustos- Ekim ayları arasında birçok hırsızlık olaylarına karışan Rus uyruklu Stanislu Pschecnyy, Anton Pshechnny ve Nuyan Batuhan Yücel, Mahkeme tarafından suçlu bulundu.

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne bölgesinde 2016 Ağustos- Ekim ayları arasında birçok hırsızlık olaylarına karışan Rus uyruklu Stanislu Pschecnyy 9 ay, Rus uyruklu Anton Pshechnny ve Nuyan Batuhan Yücel 18 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bazı işyeri ve markete girerek hırsızlık yapan sanıklar toplam 16 bin 28 TL değerinde eşya ve nakit paraları sirkat etmekten yargılanarak, ‘geceleyin ev açma’, ‘ikametgahtan sirkat’ ve ‘kasti hasar’ davalarından suçlu bulunup mahkum edildi.

Mahkeme, bu tür suçların toplumu tedirgin eden ve rahatsızlık yarattığına vurgu yaparak, hiç kimsenin Anayasanın bir gereği olan Konut Dokunulmazlığına dokunmaya hak ve yetkisi olmadığını dile getirdi.

Aleyhlerinde birçok dava

Başkanlığı’nda Melek Esendağlı, yargıç Murat Soytaç ve Seran Bensen’den oluşan Ağır Ceza Mahkeme Heyeti’nin baktığı davada, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına Kıdemli Savcı Egemen Metay ve sanık avukatı mahkemede hazır bulundu. Mahkeme Heyeti adına dava kararını Yargıç Seran Bensen okudu. Bensen, sanıkların ‘geceleyin ev açma’, ‘ikametgahtan sirkat’ ve ‘kasti hasar’  davalarından yargılanarak suçlu bulunduğunu açıkladı.

 Yargıç Bensen, sanıkların bazı işyeri ve markete girerek toplam 16 bin 28 TL değerinde eşya ve nakit paraları sirkat ettiğini aktararak, meselelerle ilgili olgulara değindi.

Çalınan eşyalar

Yargıç Bensen, Karşıyaka’da 3-4 Ağustos 2016’da Yiğit marketin ambar kısmının demir kapısın hasara uğratarak, sanık Stanislu Pschecnyy’in gözcülük yapıp, Anton Pshenichnyy ve Nuyan Batuhan Yücel’in içeriden toplam değerleri bin 400 TL olan çeşitli marka sigaralar ve sarma kâğıdı, 400 TL değerinde kamera kayıt cihazı, para kasası içinde muhafaza edilen 50 TL metal para ile 10 TL kağıt paranın yanı sıra Kanser Hastaları Derneği’ne ait plastik kutu içerisindeki 50 TL’yi aldıklarını belirtti.

Yargıç, 8-9 Ağustos 2016’da ise Girne’de Erdener Marketin manav bölümünden brandaları keserek içeri giren sanıkların, bodrum katındaki ofis içerisinden 550 TL değerinde dekoder, 5 bin TL değerinde 16 kanallı DVR cihazını bin 810 TL nakit para ve 860 TL değerinde değişik marka sigaraları sirkat ettiklerini kaydetti. 13 Ağustos’ta ise Karakum’daki bir iş yerinden toplam değeri 2 bin 400 TL olan ve içerisinde 100 TL olan para kasasını çaldıklarını belirten Yargıç, ayrıca bir işyerindeki vakıflara ait bağış kutları içerisinden 600 TL’yi ve alışveriş merkezindeki bir iş yerinden çok sayıda elektronik cihazı sirkat ettiklerini aktardı.

Ciddi ve vahim suçlar

Sanıkların ayrıca Ekim ayı içerisinde de birçok hırsızlık olayına karıştığını aktaran Yargıç Seran Bensen, sanık Stanislu Pschecnyy aleyhine toplam 8, Anton Pshechnny ve Nuyan Batuhan Yücel’in aleyhine ise toplamda 9 tane ayrı dava daha olduğunu aktardı.

Seran Bensen, dükkan açma suçunun 7 yıla kadar, sirkat ile kasti hasar suçlarının 3 yıl, mülke tecavüz suçunun ise 2 yıla kadar hapislik cezası içeren ağır ve ciddi suç türlerinden olduğunu vurguladı.  

Mahkemelerin Faaliyet raporlarında bu suç türlerinde artış olduğunun görüldüğünü ve bunun adli ihbar olarak alınması gerektiğine dikkat çeken Yargıç, bu suçların mahkemelerin gündemini meşgul eden yaygın suç türlerinden olduğunu belirtti.

 

Mahkeme, bu tür suçların toplumu tedirgin eden ve rahatsızlık yarattığına vurgu yaparak, hiç kimsenin Anayasanın bir gereği olan Konut Dokunulmazlığına dokunmaya hak ve yetkisi olmadığını dile getirdi.

Konut Dokunulmazlığı ihlali

Bu tür suçların toplumu tedirgin eden ve rahatsızlık yarattığına vurgu yapan Yargıç Bensen, hiç kimsenin Anayasanın bir gereği olan Konut Dokunulmazlığına dokunmaya hak ve yetkisi olmadığını dile getirdi.

Bu tür suçlara verilecek cezaların caydırıcı nitelikte olmasına dikkat çeken Yargıç, bu tür suçların kamunun huzur içerisinde yaşamasını sarstığını ve toplumun malını kaybetme korkusu yaşattığına dikkat çekti.

Aleyhte ve lehte hususlar

Davaya konu meselede sanıkların mağdurların mallarına hasar verdiklerini, 2 kez ardı ardına dükkan açma suçu işlediklerini belirten Yargıç, bu hususları sanıkların aleyhine dikkate aldıklarını aktardı. Sanık Stanislu Pschecnyy’in bu olaylarda sadece gözcülük yapmasını da dikkate aldıklarını aktaran Bensen, toplam 16 bin 28 TL değerinde eşya ve nakit para sirkat edildiğini ve bunların çoğunun bulunmadığını söyledi. Sanıkların sirkat ettiği bazı eşyaların ve nakit paraların bulunamadığı için müştekilerin mağduriyetlerinin devam ettiğine dikkat çeken Yargıç Seran Bensen, bu hususu da sanıkların aleyhine değerlendirdiklerini belirtti.

Sanıkların 18- 20 yaşları arasında genç suçlular olmalarını, pişman olmalarını ve suçlarını kabul edip adaletin erken tecellisine yardımcı olduklarını aktaran Bensen, sanıkların 11 Kasım 2016’dan beri cezaevinde hükümsüz tutuklu olarak bulunmalarını ise lehlerine olarak değerlendirdiklerini kaydetti.

Hapis cezası

Yargıç Seran Bensen, sanıklar aleyhine ve lehine olan tüm hususları değerlendirerek, oy birliğiyle  sanık Stanislu Pschecnyy’in 9 ay, Anton Pshechnny ve Nuyan Batuhan Yücel’in 18 ay hapis cezası çarptırıldığını açıkladı.

 

Bu haber toplam 3490 defa okunmuştur