1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Henüz toprak konusu görüşülmedi"
Henüz toprak konusu görüşülmedi

"Henüz toprak konusu görüşülmedi"

Cumhurbaşkanlığı, bugün bir gazetede “İşte Plan” başlığıyla verilen habere konu olanların, yakınlaşmalardan oluşan bir çalışma olduğunu; bunu yeni bir plan olarak göstermenin doğru olmadığını açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanlığı, bugün bir gazetede “İşte Plan” başlığıyla verilen habere konu olanların, yakınlaşmalardan oluşan bir çalışma olduğunu; bunu yeni bir plan olarak göstermenin doğru olmadığını açıkladı.

Haberin, yanlış anlaşmalara yol açacak nitelikte olduğu kaydedilirken, halkı yanlış bilgilendirmenin, gereksiz umutlara veya tedirginliklere yol açmanın kimseye bir yarar sağlamayacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, Havadis gazetesinin bugünkü sayısında “İşte Plan” başlığıyla ön sayfadan manşet olarak verilen haber ve gazetenin ilgili ekine konu olanların; BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ve ekibi tarafından 2008-2012 yılları arasındaki görüşmelerde tarafların ortaya koydukları farklı görüşlerle, BM ekibinin saptadığı yakınlaşmalardan oluşan bir çalışma olduğu bildirildi.

Söz konusu çalışmanın, “yakınlaşmalar” başlığıyla 8 ay önce, yani Nisan ayında, Güney Kıbrıs medyası ile internet sitelerinde İngilizce olarak tam metin şeklinde yayınlandığı bildirildi. Böyle bir çalışmayı BM Genel Sekreteri tarafından “hazırlanan ve/veya hazırlanmakta olan yeni plan” olarak takdim etmenin doğru olmadığının vurgulandığı açıklamada, Türk tarafının bu çalışmayla ilgili görüşlerini Birleşmiş Milletler yetkililerine ilettiği de belirtildi.

“HENÜZ TOPRAK KONUSUNUN ELE ALINABİLECEĞİ AŞAMAYA GELİNEMEDİ”

Gazetenin yarın yayınlayacağı ekte ortaya koyacağını iddia ettiği gibi,“tarafların toprak ve mülkiyet pazarlığı sonucunda Güney Kıbrıs’ın talebiyle oluşan yeni bir harita” da olmadığı kaydedildi.

“Cumhurbaşkanımız Sayın Derviş Eroğlu’nun pek çok kez ifade ettikleri üzere, kendilerinin göreve başlamasından bu yana geçen süre içerisinde toprak konusunun görüşülmesine, tartışılmasına hiç geçilmemiştir. Cumhurbaşkanımızın önerisiyle tüm konularda uzlaşma sağlandıktan sonra toprak konusunun ele alınması için Birleşmiş Milletler nezdinde bir uzlaşma sağlanmıştır” denilen açıklamada, Güney Kıbrıs’ın uzlaşmazlığı dolayısıyla henüz toprak konusunun ele alınabileceği aşamaya gelinemediği ifade edildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanının, Kıbrıs Türk halkının desteğiyle, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının hak ve çıkarlarını korumak üzere masada oturduğunun bilinciyle görüşmelerdeki gizlilik ilkesine de sadık kalarak, kamuoyuna gelişmeleri doğru olarak aktarmaya büyük önem verdiği vurgulandı. (tak)

Bu haber toplam 2027 defa okunmuştur