1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Haziran'da ara seçim mi, erken seçim mi?
Haziran'da ara seçim mi, erken seçim mi?

Haziran'da ara seçim mi, erken seçim mi?

Hükümet ara seçim, muhalefet ise erken seçim için kolları sıvadı; “Haziran'da ara seçim mi, erken seçim mi?” sorusu gündemde…

A+A-

Ertuğrul SENOVA

Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Haziran 2023’te “mevzuat gereği” ara seçim yapılması gerektiğini anımsattı. Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel seçimin yapılacağını, hatta kurulan sandıklarda Anayasa değişikliği referandumunun da yapılacağını söyledi.

Ancak muhalefet, ara seçimin bir erken genel seçime dönüşmesi gerektiğini,  Haziran ayının geç olduğunu ifade ediyor…

Türk Ajansı Kıbrıs’a konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Kudret Özersay’ın milletvekilliğinden istifa ettiğini, ardından yerel seçimlerde 3 milletvekilinin belediye başkanlığına aday olduğunu hatırlattı; mevzuat gereği ara seçimin Haziran 2023’te yapılması gerektiğini belirtti.

Hükümet, ara seçimden yana

KKTC’ye Başbakan, UBP’ye ise Genel Başkan olarak görevlendirilen Ünal Üstel ise, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamasında, Haziran 2023’te ara seçim yapılacağını, yerel seçimlerde 3 Milletvekilinin belediye başkanlığına aday olduğunu, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Üstel, “Yüksek Mahkeme yargıç sayısını 8’den 16’ya çıkarmayı” öngören Anayasa değişikliğini, Haziran 2023’deki ara seçimde yeniden halkın onayına sunacaklarını ifade etti.

Arıklı, “Bu hükümet 2027 yılına kadar devam edecek” demişti

YDP’nin yerel seçimlerde destekleyeceği adayları tanıttığı etkinlikte konuşan partinin genel başkanı ve Üst’El Hükümeti’nin küçük ortaklarından Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ise, erken genel seçim olasılığına ilişkin “Bu hükümet 2027 yılına kadar devam edecek bir hükümet. Bu süre içerisinde başka seçim yok. Bu yerel seçimlerden sonra başka seçim olmayacak” demişti.

Muhalefet “erken genel seçim” diyor

Ancak YENİDÜZEN’e konuşan muhalefet parti başkanları, ara seçimin değil; erken genel seçimin yapılması gerektiğini vurguladı.

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Pek çok alanda saldım çayıra mevlam kayıra bir gidiş var. O nedenle yerel seçimlerin sonuçlarından da bağımsız olarak 2023’te erken seçimin kaçınılmaz olduğunu aslında herkes biliyor” diye konuştu.

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise “Ara seçimin, erken seçime dönüşmesi bile geç olur” diyerek, “Ülkenin, Haziran’ı beklemeden erken genel seçime gitmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı da Meclis’te toplumun önemli bir kesiminim şu an temsil edilmediğini belirterek, “Genel seçime ihtiyaç duyduğumuz aşikardır. Kesinlikle ara seçimin, erken genel seçime çevrilmesi gerekiyor” dedi.

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik:

“Mevzuat gereği Haziran 2023’te ara seçim yapılması gerekir”

Türk Ajansı Kıbrıs’a konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Kudret Özersay’ın milletvekilliğinden istifa ettiğini, ardından yerel seçimlerde 3 milletvekilinin belediye başkanlığına aday olduğunu hatırlattı.

Şu anda 1 milletvekili eksikliği olduğunu, yerel seçimlerde de bu sayının artabileceğini söyleyen Şefik, mevzuat gereği ara seçimin Haziran 2023’te yapılması gerektiğini belirtti.

KKTC’ye Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel:

 “Haziran’da ara seçim yapılacak”

KKTC’ye Başbakan, UBP’ye ise Genel Başkan olarak görevlendirilen Ünal Üstel, YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamasında, Haziran 2023’te ara seçim yapılacağını, yerel seçimlerde 3 Milletvekilinin belediye başkanlığına aday olduğunu, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

“Anayasa değişikliğini yeniden kamuoyunun onayına sunacağız”

Üstel, 2020’deki Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılan referandumda reddedilen, “Yüksek Mahkeme yargıç sayısını 8’den 16’ya çıkarmayı” öngören Anayasa değişikliğini, Haziran 2023’deki ara seçimde yeniden halkın onayına sunacaklarını ifade etti. 

Ocak ayında, bütçenin geçmesinin ardından muhalefetle görüşeceklerini ve söz konusu Anayasa değişikliğinin, tüm kesimlerin onayı alıp, kamuoyuna doğru şekilde anlatacaklarını kaydetti. 

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman:

“2023’te erken seçim kaçınılmaz”

YENİDÜZEN’e konuşan ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, ülkede ekonomik ve demokratik fukaralaşmanın geldiği noktanın ortada olduğunun altını çizerek, “Hangi partiye oy vermiş olursa olsun, her bir yurttaşımız genel seçimden bu yana geçen süre içerisinde yaşatılan sıkıntıların da, ülkenin yönetilmediğinin de farkında” dedi.

Ortada bir “hükumet” falan olmadığına dikkat çeken Erhürman, “Pek çok alanda saldım çayıra mevlam kayıra bir gidiş var. O nedenle yerel seçimlerin sonuçlarından da bağımsız olarak 2023’te erken seçimin kaçınılmaz olduğunu aslında herkes biliyor” diye konuştu.

Tufan Erhürman, “Herhalde bunun aksini ancak yurttaşın ne yaşadığından, bu duruma hiç kimsenin tahammülünün kalmadığından bihaber olanlar söyleyebilir” dedi.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay:

“Ara seçimin erken seçime dönüşmesi bile geç olur”

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay ise YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamasında, “Ara seçimin, erken seçime dönüşmesi bile geç olur” diyerek, “Ülkenin, Haziran’ı beklemeden erken genel seçime gitmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Meclisin mevcut durumunun, demokratik ilkeler çerçevesinde çalışmadığını ifade eden Özersay, “Bu durum her geçen gün ülkeye zarar veriyor. Haziran’da ara seçim demek, ‘meşru olmayan hükümet gittiği yere kadar gitsin’ demek olur” şeklinde konuştu.

Özersay, “Ara seçim bir şey değiştirmez. Sadece bazı kişilerin vekil olma ihtiyacını karşılar” dedi.

Ana muhalefet CTP’ye çağrı yapan Özersay, “Ana muhalefet, erken genel seçim için gereken baskıyı ortaya koymalı. Çünkü bir ara seçim, maalesef UBP’nin tek başına iktidar olma riskini doğurabilir. Umarım CTP bunu görüp değerlendirir” ifadelerini kullandı.

TDP Genel Başkanı Mine Atlı:

“Kesinlikle ara seçimin, erken genel seçime çevrilmesi gerekiyor”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Mine Atlı ise “Bu Hükümetin nasıl meydana geldiğini iyice hatırlamamız gerek. Ayrıca Meclisin şu anki yapısı kesinlikle sürdürülebilir ve demokratik değil” ifadelerini kullandı.

Atlı, Meclis’te toplumun önemli bir kemsinin şu an temsil edilmediğini belirterek, “Genel seçime ihtiyaç duyduğumuz aşikardır. Kesinlikle ara seçimin, erken genel seçime çevrilmesi gerekiyor” dedi.

YDP Genel Başkanı Arıklı:

“Bu Hükümet 2027’ye kadar devam edecek”

YDP’nin yerel seçimlerde destekleyeceği adayları tanıttığı etkinlikte konuşan partinin genel başkanı ve Üst’El Hükümeti’nin küçük ortaklarından Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, erken genel seçim olasılığına ilişkin “Bu hükümet 2027 yılına kadar devam edecek bir hükümet. Bu süre içerisinde başka seçim yok. Bu yerel seçimlerden sonra başka seçim olmayacak” demişti.

Bu haber toplam 2433 defa okunmuştur