1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hava sıcaklığı düştü, ısınmak dert oldu
Hava sıcaklığı düştü, ısınmak dert oldu

Hava sıcaklığı düştü, ısınmak dert oldu

Kara kışın bastırmasıyla hava sıcaklıkları da hissedilir derecede düştü, yurttaş ikametgahlarında “ısınma” sorunu ile baş başa kaldı.

A+A-

Hava sıcaklığı düştü, ısınmak dert oldu:

 

Dila ŞİMŞEK

Kara kışın bastırmasıyla hava sıcaklıkları da hissedilir derecede düştü, yurttaş ikametgahlarında “ısınma” sorunu ile baş başa kaldı.

Bu kışın daha soğuk geçtiğini ve mecburen bir şekilde ısınma ihtiyaçlarını karşılamaları gerektiğini söyleyen yurttaşlar, genel olarak gazlı, tüplü ve odun sobasını tercih ediyor.

Lefkoşa'nın dış bölgelerinden Haspolat'ta YENİDÜZEN’e konuşan yurttaşlar hayat pahalılığının ve elektrikteki zammın aylık bütçelerini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Yurttaşlar, bu sebeple, harcamalarını olabildiğince aza indirmek için, piyasada bulunan en ucuz ısınma araçlarını seçtiklerini belirtti. Klima ve elektrikli soba kullanımı, ‘daha iyi ısıtsa da’ pahalılık yüzünden tercih edilmiyor. Bütçelerini daha zora sokmadan ısınma ihtiyaçlarını gidermeye çalışan yurttaşlar, tüp, gaz ve odunun da çok ucuz olmadığını fakat piyasada en ucuz olduğu için mecburen tercih edildiğini dile getirdi. Yurttaşlar, gazlı ve tüplü sobaların çok iyi ısıtmadığını ve evlerinin yine de soğuk kaldığını aktardı. Yurttaşlar, elektrikteki pahalılıktan yakınarak, “Mecburen bu kışı böyle idare edeceğiz” şeklinde konuştu. Kimisi, evlerinde klima olsa da kullanamadıklarını dile getirerek “Klima evde süs olarak duruyor” dedi. Klima kullanırlarsa aylık elektrik faturasının çok yüksek geldiğini ve bunun da bütçelerini zora soktuğunu ekledi. Kimisi ise, tüplü veya gazlı sobaları, ‘bitmesin diye’ olabildiğince daha az kullandıklarını ifade etti.

 

YURTTAŞ NE DEDİ? YURTTAŞ NE DEDİ? YURTTAŞ NE DEDİ?

y1-063.jpg

Nazlı Aktepe: “Daha ucuz olduğu için tüplü soba kullanıyoruz”

“Çok soğuk bir kış geçiriyoruz. Isınmak için, tüplü soba kullanıyoruz. Elektriğin fiyatı çok pahalı, bu yüzden elektrikli soba veya klima kullanmak söz konusu bile değil. Tüplü soba ise, hem tüm odayı ısıtmıyor, hem de diğer odalarda başka bir ısınma aracı olmadığı için yine soğuk kalıyor. Mecburen hep birlikte oturma odasında ısınıyoruz. Yeterli olmasa da, şu an en ucuz ısınma yöntemi gaz ve tüp olduğu için, bunları kullanmak durumunda kalıyoruz. Merkezi ısınma sistemi olması ve evin tüm odalarının sıcak olmasını isterdik…”

Hamit Atlar: “Isınamıyoruz”

“Ev sahibim izin vermediği için, odun sobası kullanamıyorum. Bana kalsa, daha iyi ısıtacağı ve daha ekonomik olduğu için odun sobasını kullanmayı yeğlerdim. Yeterli olarak ısınamasak da, gazlı sobayı tercih ediyoruz. Çünkü piyasada en ucuz ısınma aracı gaz. Fakat gaz da, tüm odayı ısıtmıyor ve diğer odalar da yine soğuk kalıyor. Maalesef ısınamıyoruz. Elektrik fiyatının çok pahalı olması sebebiyle de, elektrikli soba kullanamıyoruz.”

Pembe Gündüz: “Tüplü soba neredeyse iki hafta gidiyor”

“Elektrik, gelen zamla birlikte daha da pahalı oldu. Bu sebeple de, elektriği olabildiğince az tüketmeye çalışıyor, soba veya klima kullanmıyoruz. Evde ısınmak için, yeterli ısı vermese de tüplü soba kullanıyoruz. Eğer hava çok soğuksa ve gündüzleri de kullanırsak, iki hafta kadar yeterli oluyor. Yine de tüpün daha uzun dayanması için gündüz az kullanmaya çalışıyoruz. Maalesef ısınmak çok pahalı.”

y2-057.jpg

Mustafa Cemal: “Gazlı soba, tüm odayı ısıtmıyor”

“Evde, ucuz olduğu için gazlı soba kullanıyorum. Ancak gazlı soba, tüm odayı ısıtmıyor. Benim torunlarım olduğu için, onlar olduğunda üşümesinler diye elektrikli sobayı kullanıyorum. Tabii ki bu beni maddi olarak kötü etkiliyor, çünkü elektrik çok pahalı ve ödemekte zorlanıyoruz. Kışı gazlı soba kullanarak geçireceğim.”

Kemal Baysaloğlu: “Klima evde süs olarak duruyor”

“Elektrik çok pahalı olduğu için, tüplü sobayı tercih ediyorum. Aslında tüp de pahalı, ama ısınmak için bir yöntem bulmak zorundayız, bu yüzden mecburen tüp daha ucuz olduğu için onu kullanıyorum. Evde klimamız var, kullanamıyoruz. Elektrik faturası zaten normal koşullarda da çok fazla geliyor, bir de klima kullansak, ödeyemeyeceğiz. Tabii ki kendi tercihime kalsa klima kullanmak isterim, en azından tüm odayı ısıtır. Bu şekilde doğru düzgün ısınamıyoruz ama evde küçük çocuklar olduğu için mecburen idare etmeye çalışıyoruz.”

Mahmut Miskil: “Pahalıya gelse de mecburen ısınmaya çalışıyoruz”

“Elektrik fiyatı çok pahalı. Aldığım emekli maaşı yetersiz. Eve torunlarım da geldiği için, mecburen soğukta titreyerek oturmayalım diye odun sobası kullanıyoruz, ama bu da pahalıya geliyor. Klimayı almaya zaten gücümüz yetmiyor. Alsak da kullanamayacağız. Aldığım emeklilik maaşıyla evin tüm giderlerini karşılamaya çalışıyorum ve kendime para ayıramıyorum. Sebze meyvenin bile fiyatları çok pahalı. Günlük yaşamın her yerinde pahalılık olduğu için, ödemekte zorlanıyoruz.”

Kıymet Özada: “Tüplü soba kullanıyoruz”

“Evde ısınmak için tüplü sobayı tercih ediyoruz. Tüplü soba, diğer seçeneklere göre daha ekonomik geliyor. Elektrik çok pahalı olduğu için klima veya elektrikli soba hiç kullanmıyoruz. Bir tüp, eğer gündüzleri kullanmazsak iki üç hafta gidiyor. Bu sebeple bize daha hesaplı geliyor. Zaten hayat pahalılığı varken, masraflarımızı azaltmaya çalışıyoruz.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190111102613.jpg

Bu haber toplam 2023 defa okunmuştur