1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Güzelyurt'ta zanlılara AĞIR TAZMİNAT ŞARTI
Güzelyurtta zanlılara AĞIR TAZMİNAT ŞARTI

Güzelyurt'ta zanlılara AĞIR TAZMİNAT ŞARTI

Güzelyurt’taki ‘14 yaşındaki erkek çocuğu ile cinsel münasebette bulunma’ iddiasıyla ilgili tutuklu bulunan 13 zanlı ile ilgili soruşturma tamamlandı, gözler yargı sürecine çevrildi

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)
Toplumda infiale neden olan ‘14 yaşındaki erkek çocuğu ile cinsel münasebette bulunma’ iddiasıyla ilgili olarak zanlılar hakkında yürütülen soruşturma tamamlanırken, Mahkemede gergin saatler yaşandı. Meseleyle ilgili olarak 13 zanlı mahkemeye çıkarılarak teminata bağlanırken, zanlı yakınları görüntü almak isteyen basın mensuplarına tepki gösterdi. Mahkeme sürecini izlemeye çalışan basın mensupları polis gözetimi altında işini yapmaya çalıştı. Gergin anların yaşandığı Mahkeme ve polis avlusunda basın mensupları uzun süre zanlı yakınlarının ayrılmasını bekledi. Ancak aile yakınlarının binadan ayrılmaması üzerine, basın mensupları polis gözetiminde Lefkoşa’ya kadar takip edilerek güvenlik sağlanmaya çalışıldı. Bu arada anayolda konvoy halinde ilerleyen basın mensupları beyaz bir BMW araç tarafından fotoğraflandığı görüldü.

13 kişi tutuklandı, teminata bağlandı
Güzelyurt bölgesindeki bir köyde ikamet eden 14 yaşındaki çocuk ile Mayıs 2013 ve Haziran 2014 tarihleri arasında, cinsel münasebete girdikleri iddiasıyla; N.B (E-26), R.C (E-26), B.K (E-20), M.R (E-30), B.A (E-27), F.B (E-21), M.Y (E-31), C.A (E-23), M.A (E-19), Ö.Y (E-17), M.Y (E-19), M.Ç (E-22) ve C.A (E-26)  dün Güzelyurt Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı. Mahkeme Başkanı Yargıç İlker Sertbay, huzurunda görüşülen teminat duruşmasında, İddia Makamı ve Savunma Avukatları ile bazı zanlılar şahsen hazır bulundu. İddia Makamı meselenin tahkikat memuru Polis Çavuşu Şükrü Baz’ı mahkemeye tanık olarak dinletti.  Polis Çavuşu Şükrü Baz, mahkemede yeminli şahadet vererek, olayla ilgili olguları aktardı. Baz, 2013 Mayıs ile 2014 Haziran ayları arasında meydana gelen suçla ilgili olarak; ; N.B, R.C, B.K, M.R B.A, F.B, M.Y, C.A, M.A, Ö.Y, M.Y, M.Ç  ve C.A isimli zanlıların tutuklandığını belirtti. Şükrü Baz, meseleyle ilgili tahkikatın tamamlandığını belirterek, tüm zanlıların mahkemenin uygun göreceği bir teminata bağlanmalarını talep etti.

İlk 10 zanlı eski yasaya göre son 3 zanlı ise yeni yasaya göre bakılacak
Bunun üzerine Güzelyurt Kaza Mahkemesi Başkanı Yargıç İlker Sertbay, zanlılar;  ; N.B, R.C, B.K, M.R, B.A, F.B, M.Y, C.A, M.A, Ö.Y söz konusu suç unsurunu Şubat 2013 tarihinde işledikleri iddiasıyla Fasıl 154 Ceza Yasası’na göre ‘ahlaka aykırı’ suçlar bölümüne göre yargılanmaları gerektiğini ifade etti.  Sertbay, Zanlılar; M.Y (E-19), M.Ç (E-22) ve C.A (E- 26) ise  yeni Fasıl 154 Ceza Yasası’na göre ‘cinsel nitelikli suçlar’ bölümüne göre ’ 16 yaşından küçük çocuğu cinsel tecavüz’ suçuyla alakaları olduklarının iddia edildiğine vurgu yaptı.
Eski ve yeni Fasıl 154 Ceza Yasası arasında ciddi bir ayırım yapıldığına değinen İlker Sertbay, yeni yasada ‘16 yaşından küçük çocuğu cinsel tecavüz’ suçunun müebbet hapis içerdiğini, eski Ceza Yasası’na göre ise’16 yaşından küçük biri ile cinsi münasebette bulunma’ suçunun 5 yıla kadar hapis öngördüğün ifade etti.

İlk 10 zanlıya 25 bin, son 3 zanlıya 50 bin nakdi teminat
Buna bağlı olarak zanlı 1’den zanlı 10’a kadar ki zanlılar için farklı teminat emri verilmesi gerektiğine değinerek, zanlı 11 , 12 ve 13’ün ise farklı teminatlara bağlanmasının söz konusu olduğunu söyledi. Yargıç İlker Sertbay, tüm zanlıların yurt dışına çıkışını men ederek, tüm seyahat ve pasaport belgelerini polise teslim etmelerine direktif verdi. Ayrıca zanlılar N.B, R.C, B.K, M.R, B.A, F.B, M.Y, C.A, M.A, Ö.Y’nin 25’er bin TL nakdi teminat yatırmalarına, zanlılar M.Y, M.Ç  ve C.A’nın ise 50’şer bin TL nakdi teminat yatırmalarına emir veren Sertbay, şartların yerine getirilmemesi halinde zanlıların davaları görüşülünceye kadar 3 ayı aşmayan bir süre Merkezi Cezaevi’ne gönderilmelerine emir verdi.
Bu arada 13 zanlıdan 8 tanesi teminat şartlarını yerine getirerek serbest kalırken, zanlılardan F.B (21), M.A (19), M.Y (19), Ö.Y (19) ve M.Ç (22) şartları yerine getiremeyerek 3 ay Merkezi Cezaevine gönderildi

Basın zor anlar yaşadı
Öte yandan tahkikat duruşması başlamadan önce zanlıların yakınları basın mensuplarıyla tartışmaya girdi. Oldukça kalabalık olan yakınlar, basına tepki göstermesi üzerine kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Güzelyurt polis ekiplerinin olaya müdahale etmesiyle, basın mensupları Mahkeme avlusundan uzaklaştırılarak polis merkezi yanına götürüldü. Basın, merkezin avlusunda yakın bir yerden görüntü almayı beklerken, polis zanlıları uzak bir noktan geçirerek Mahkeme salonuna götürdü. Basın mensupları zor şartlar altında görüntü almaya çalışırken, zanlıların yakınları basına tepki göstermeye devam etti. Mahkeme sonrasında binadan ayrılmak isteyen basın mensupları, herhangi bir olay yaşanmaması için uzun süre polis merkezinde bekletildi. Mahkeme avlusundan ayrılamayan aileler, basın mensuplarının dışarı çıkmasını bekledi. Bir arbedeye maruz kalmamak için basın mensupları polis gözetiminde binadan çıkabildi. Polis ekipleri, gazetecileri Lefkoşa’ya kadar takip ederek güvenliği sağlamaya çalıştı. Gazeteciler anayolda konvoy halinde ilerlerlerken beyaz bir BMW araç hızla yanlarından geçerken içindeki şahsılar tarafından fotoğraflandıkları görüldü. Polis ekipleri, Gönyeli Çemberi’ne kadar gazetecilere eşlik ettikten sonra ayrıldı.

Bu haber toplam 3762 defa okunmuştur
Etiketler : , ,