1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Guterres düğümü çözebilecek mi?
Guterres düğümü çözebilecek mi?

Guterres düğümü çözebilecek mi?

Gözler, zirveye katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık edeceği bugünkü toplantılara çevrildi.

A+A-

SAAT: 15.14

Kıbrıslı Türk lider  Mustafa Akıncı öğleden sonra Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ile görüşme yapacak.

Akıncı, saat 16.30'da Duncan, 17.00'de de Çavuşoğlu ile görüşecek.

(TAK)


SAAT: 15.00

Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, toplantı sonrası basına kısa açıklama yaptı:

Genel Sekreter konuları sıralandırmamıza yardımcı oldu. Garantileri konusunda ne yapabileceğimizi konuştuk. Amacımız Kıbrıs'ın normal bir AB ülkesi haline gelmesi. Bu yüzden hepimiz buradayız.


SAAT: 14.40

Guterres,  taraflarla çalışma yemeğinde bir araya geldi. Katılımın kısıtlı tutulduğu yemeğe Eide, iki Kıbrıslı lider ve müzakerecileri katılıyor 

cal.jpg


SAAT: 14.25

 Kıbrıs Konferansı’nın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres başkanlığında bu sabah gerçekleştirilen beşli toplantısı az önce sona erdi.
Guterres,  taraflarla çalışma yemeğinde bir araya geliyor.

Delegasyonların kaldığı otelde gerçekleşmesi planlanan yemeğe, liderlerle birlikte müzakerecilerin de katılacağı belirtildi.

BM Genel Sekreteri’nin 15.00 (Kıbrıs saatiyle 16.00) sıralarında konferans merkezinde bir basın açıklaması yapması da bekleniyor.

Esra Aygın son gelişmeleri Crans Montana'dan aktarıyor 

 

SAAT: 13.20

 İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında devam eden Kıbrıs Konferansı’nın üçüncü gün toplantıları, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlığında başladı.

Le Regent Kongre Merkezi’nde Kıbrıs saatiyle saat 11.30’da başlayan toplantı, Kıbrıs’taki taraflar ve garantörlerin katılımıyla beşli formatta gerçekleşiyor. Saat 12.00’e kadar geniş delegasyonlu devam eden 5’li toplantı, daha sonra daraltılmış formatta sürüyor.

Genel Sekreter Guterres başkanlığında liderlerin müzakereci ve daraltılmış müzakere heyetleriyle katıldığı toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ı Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, İngiltere’yi Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen temsil ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ise Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ve Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar eşlik ediyor.

KONGRE MERKEZİ’NE ÖNCE AKINCI GELDİ

Le Regent Kongre Merkezi’nde yer alan konferansın bugünkü toplantısına, ilk önce Kıbrıslı Türk lider  Mustafa Akıncı geldi. Akıncı, kongre merkezine gelmeden önce Eide ve Crans-Montana’ya bu sabah gelen Guterres ile kısa birer görüşme gerçekleştirdi.

ANASTASİADİS: “HAVA GÜZEL”

Akıncı’nın ardından merkeze gelen Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadais, kısa bir süre sonra dışarı çıkarak sigara içti. Gazetecilerin “İyimser misiniz?” sorusuna “Hava güzel” yanıtını veren Anastasiadis, kapıda bulunduğu sırada merkeze gelen Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias’la da kısa bir sohbet yaptı.

Bugünkü toplantı, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in art arda merkeze gelmesiyle başladı.

KOCIAS’TAN ŞANTAJ İDDİASI

Bu arada Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, merkeze gelişinde bir grup gazeteciye yaptığı kısa açıklamada, Türk tarafının şantaj yaptığını iddia etti.

Elde edilen bilgiye göre, Kocias, Yunanistan’ın bunu “açık ve net bir şekilde önlediğini” söyleyen Kocias, tüm tarafların kabul edebileceği bir uzlaşı için müzakere ettiklerini savundu.

Kocias, Rum tarafı ve Yunanistan’ın arkasında uluslararası hukukun ve haklılığın olduğunu ifade etti.

İKİ GÜNÜN ARDINDAN

Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması amacıyla BM'nin ev sahipliğinde başlayan Kıbrıs Konferansı'nda ilk iki günün sonunda, sıkıntıların aşılıp ilerleme sağlanabilmesi için konuların bir paket anlayışıyla ilişkilendirilip ele alınması gündeme gelmişti.

Kıbrıs müzakerelerindeki 6 başlığın tümünü kapsayan bir paket anlayışı fikri yanında, değişik başlıklardan seçilecek belli başlı konuları içerecek mini paket anlayışı masaya geldi. Öneriler garantör ülkelerden İngiltere tarafından masaya sunuldu.

Türk tarafı her iki alternatife de açık olduğunu, Crans-Montana'ya kapsamlı çözüme gidebilmek için gelindiğini, siyasi karar verilmesini kolaylaştırabilecek bu yaklaşımları destekleyebileceğini ortaya koydu.

Rum tarafı ise bu önerilere olumlu cevap vermemiş ve bugüne kadar süre istemişti.

(TAK)


SAAT: 12.30

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’ta çözüme varmak için hem akılcılığa, hem de duygusallığa ihtiyaç olduğunu belirtti.

Kıbrıs’ta federal ortaklık yönünde önemli mesafeler kaydedildiğini ancak hala zorlu müzakerelere ihtiyaç duyulan konular bulunduğunu kaydeden Guterres, bu konular üzerine cesaretle gidilmesi gerektiğini söyledi.
Guterres, her iki toplumun da kendi adasında güven içinde olması gerektiğini belirtti.

LİDERLERE TEŞEKKÜR

Elde edilen bilgiye göre Antonio Guterres konuşmasına, süreci bu seviyeye getirmek için koydukları yoğun çaba ve katkıdan dolayı liderlere teşekkür ederek başladı.

Guterres, Kıbrıs Konferansı’na katılımında yaptığı konuşmada, Akdeniz’in her yanından insanlarla sıcak temaslar kurduğunu söyledi.

Kendisinin de Batı Akdeniz’den olduğuna işaret eden ve Akdeniz’in doğusundaki Kıbrıslı Türk ve Rumlarla kültürel ve birçok açıdan birbirleriyle çok benzediklerini kaydeden Guterres, 1975’te Türkiye’yi ilk kez ziyaret ettiğinde Amerikalı turistlerin kendisini Türk sanıp, adres sorduğunu ve benzer durumları Atina ziyaretinde de yaşadığını belirtti.

Guterres, “Ancak bir Portekizli olarak ben sizden farklı olarak, Atlantik rüzgarlarını da alıyorum” dedi.

“HEM AKILCILIĞA, HEM DE DUYGUSALLIĞA İHTİYAÇ VAR”

Antonio Guterres, iki liderin bugüne kadar süreci bu seviyeye getirmek için koyduğu yoğun çaba ve katkıya dikkat çekerek, çözüme varmak için hem akılcılığa hem de duygusallığa ihtiyaç olduğunu söyledi.

Guterres, “Duygusallık bazen tek başına kaldığında, durum karmaşık ve çelişkili bir hale gelebilir; duygularımızı akılcılıkla uyumlu, dengeli yaşadığımız zaman ise çok pozitif başarılar elde edebiliriz” dedi.

“KUCAK AÇMA VE CÖMERTLİKLE BİRLEŞİK FEDERAL KIBRIS’IN ORTAK GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞMALIYIZ”

10 yıl kadar mültecilerle ilgili yoğun çalışmalar yaptığını ve bölgeyi çok iyi bildiğini kaydeden Guterres, özellikle Türkiye ve Yunanistan’ı bu bakımdan ayrı bir yere koyduğunu belirtti.

Guterres, “Türkiye en çok mülteci ağırlayan ülke konumundadır. Yunanistan da bütün sorunlarına rağmen mültecilere cömert davrandı. Bu kucak açma ve cömertlik duygularıyla birleşik federal Kıbrıs’ın ortak geleceği için çalışmalıyız” dedi.

“BÖLGE VE DÜNYA İÇİN ÇÖZÜM İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ”

 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ta çözüm, iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı bir federal ortaklık olacak. Bu çerçeve içinde önemli mesafeler kaydedildi. Fakat hala zorlu müzakerelere ihtiyaç duyulan konular var. Bu konular üzerine cesaretle gidilmeli ve her iki toplum da kendi adasında güven içinde olmalıdır. Bugün sizlerle birlikte yoğun bir çalışma içinde olacağız. Bölge ve dünya için iyi haber olmasını umduğum çözüme ulaşmak amacıyla birlikte çalışacağız”

(tak)


SAAT: 12.10

Kıbrıs sorununa iki kurucu devletin siyasi eşitliğine dayalı çözüm bulma amaçlı müzakereler çerçevesinde İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında üçüncü gününe giren Kıbrıs Konferansı’nda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in başkanlığında 5’li konferans başladı.

top.jpg

Guterres’in planlanandan daha erken geldiği Crans-Montana’daki Le Regent Kongre Merkezi’nde yer alan konferans, Kıbrıs saatiyle 11.30 sıralarında başladı.

Konferansa, Kıbrıs’taki taraflar yanında garantör ülkeler de katılıyor. AB ise gözlemci statüde yer alıyor.

Genel Sekreter Guterres, Crans Montana’ya gelişinde Kıbrıslı Türk  lider Mustafa Akıncı,  Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ve garantör ülkelerin temsilcileriyle kısa süre sohbet etti.

Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ise bu sabah liderlerle ayrı ayrı görüştü.

5’li konferansta,  Kıbrıslı Türk  lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığındaki heyetler yanında, garantör ülkelerin temsilcileri de yer alıyor.

Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan’ı Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, İngiltere’yi Dışişleri Bakanlığı Avrupa'dan Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan ve İngiltere Dışişleri Bakanlığı Savunma ve İstihbarat Genel Direktörü Jonathan Allen temsil ediyor.

Konferansta ayrıca AB’yi temsilen gözlemci olarak da AB Komisyonunun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans bulunuyor. (TAK)


KIBRIS ZİRVESİNDEN KARELER

z1-003.jpg

z2-003.jpg

z3.jpg

 


SAAT: 10.30

Kıbrıs’ta iki kurucu devlet esasına dayalı federal bir çözüm hedefiyle başlatılan Kıbrıs Konferansı üçüncü gününde...

Tarafların yanı sıra garantörlerin katılımıyla iki gündür sürdürülen müzakerelerin ardından bugünkü çalışmalara BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de katılıyor.

Crans-Montana’ya bu sabah gelen Guterres’in, liderlerle ayrı ayrı görüşmesi; sonra da çalışma toplantısı yapması bekleniyor.

Guterres, Kıbrıs saatiyle 11.15’te konferansın yapıldığı merkezde liderlerle bir araya gelecek.

Akşam saatlerinde basın toplantısı düzenlemesi planlanan Guterres’in daha sonra beşli toplantıya katılması öngörülüyor.

Bu arada BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin bu sabah liderlerle gerçekleştirmeyi planladığı görüşmeler, Guterres’in beklenenden erken gelmesinden dolayı aksadı.

Görüşmenin yapılıp yapılmayacağı, yapılacaksa ne zaman yapılacağı henüz açıklanmadı.  (TAK)


Esra AYGIN

 
İsviçre’nin Crans Montana kentinde Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafları, ve garantör devletler Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık’ın katılımı ile yeniden toplanan Kıbrıs konferansında ikinci gün tarafların pozisyonlarında ısrar etmesi sonucunda herhangi bir ilerleme kaydedilmeksizin sona erdi.
 
Türkiye, konferansın ilk gününde önemli miktarda askerin çekilmesi ve geriye kalan askerin çekilmesini federal Kıbrıs’ın işleyişine bağlı olarak takvimlendirme önerisini getirmiş, ve güvenlik ve garantiler başlığında daha ileri bir adımı, Rum tarafından dönüşümlü başkanlık veya Türk ve Yunan vatandaşlarına eşdeğer muamele ile ilgili bir adım ile ilişkilendirmişti.
 
Türkiye, Rum tarafından bu konularda herhangi bir açılım gelmedikçe pozisyonunu koruyacağını net şekilde ortaya koyarken, Rum tarafı da Türkiye’nin önerisini tatmin edici bulmayarak, garantilerde daha iyi bir öneri görene kadar dönüşümlü başkanlık veya Türk ve Yunan vatandaşlarına eşdeğer muamele konularında adım atmayı reddetti.
 
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, gün sonunda yaptığı açıklamada, diğer başlıklarda adım atabilmek için Türkiye’nin esas niyetini anlamaya çalıştıklarını belirtti.
 
Gün boyunca güvenlik ve garantiler başlığını açıkta kalan diğer konular ile bağlantılandırmaya ve tarafların eşzamanlı adımlarla tıkanıklıktan çıkmasını sağlamaya çalışan BM, bu konuda henüz bir ilerleme sağlayamadı.
 
BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide toplantı çıkışında “güvenlik ve garantileri açıkta kalan diğer konularla bağlantılandırmaya çalışıyoruz ve bu kolay bir iş değil” dedi.
 
Konferansta bir masada, Kıbrıs’taki iki taraf ve garantör devletler güvenlik ve garantiler başlığını müzakere ederken ikinci masada yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet ve toprak ele alınıyor. İkinci masada görüşülen başlıklarda açıkta kalan konular ise dönüşümlü başkanlık, toprak düzenlemesine tabi olacak ve olmayacak bölgelerde kimlerin mülklerine dönme hakkının olacağı ve haritanın son hali.
 
Görüşmelere yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Kıbrıs Rum tarafı dönüşümlü başkanlığı kabul etmeye hazır, ancak bu adımı Omorfo karşılığında atmak konusunda kararlı. Kıbrıs Türk tarafı ise şu anda harita konusunu konuşmaya kesinlikle yaklaşmıyor.
 
Görüşmelere yakın bir kaynak, konferansın ikinci gününde bir tıkanıklık yaşanmasının normal olduğunu, tüm tarafların BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in gelişinden önce pozisyonlarını korumaya çalıştığını söyledi.
 
Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis’in kamuoyuna açıklamasa da, kapalı kapılar ardında Türk tarafının önerisinin başlangıç pozisyonundan çok öte ve iyi olduğunu kabul ettiğini belirten kaynak, taraflardan hiçbirinin başarısızlıktan sorumlu tutulmayı istemeyeceğini, bu nedenle bugün bazı gelişmeler yaşanmasının çok olası olduğunu ifade etti.
 
Ancak Crans Montana’daki diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin güvenlik ve garantilerle ilgili yapabileceği en ileri önerilerin bile Anastasiadis için kabul edilebilir olmayacağından endişe ediyor. Bu konuda yorum yapan bir diplomatik kaynak, “Anastasiadis, Rum kamuoyuna, 0 asker 0 garanti dışında hiçbir formülü kabul ettiremeyeceğine inanmış durumda. Bunun dışındaki her türlü formülün referandumda halk tarafından reddedileceğini düşünüyor ve referandumda bir yenilgi yaşamaktan korkuyor” dedi.
 
Bugün Crans Montana’da olması beklenen Guterres’in tıkanıklığı aşmak ve karşılıklı adımların önünü açmak için bazı formüller geliştirebileceği umut ediliyor.

Zirvede kritik gün

Kıbrıs Zirvesi'nin ikinci gününde, "güvenlik ve garantiler"e yönelik Türkiye'nin önerisinden sonra İngiltere de masaya müzakere yöntemine dair bir öneri koydu, Kıbrıs Rum liderliği yanıt için süre istedi. Gözler, zirveye katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık edeceği bugünkü toplantılara çevrildi. Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı, İsviçre saatiyle 09.00'da Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşecek

İngiltere’den öneri

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; günün ikinci 5’li toplantısında, gelinen aşamada, sıkıntıların aşılıp ilerleme sağlanabilmesi için konuların bir paket anlayışı ile ilişkilendirilip ele alınması gündeme geldi. Görüşmede Tüm 6 başlığı kapsayan bir paket anlayışı fikri yanında, değişik başlıklardan seçilecek belli başlı konuları içerecek mini paket anlayışı da masaya geldi. İngiltere tarafından masaya getirilen öneri, Türk tarafı her iki alternatife de açık olduğunu, kapsamlı çözüme gidebilmek için gelindiğini, siyasi karar verilmesini kolaylaştırabilecek bu yaklaşımları destekleyebileceğini ortaya koydu. Kıbrıs Rum tarafının bu önerilere olumlu cevap vermediği ve bugüne kadar süre istediği bildirildi.

Akıncı ile Guterres görüşecek

Bugün bilindiği üzere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de Crans Montana'ya gelecek ve  Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, İsviçre saatiyle 09.00'da Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşecek.

Yoğun çapraz ve ikili görüşmeler

Kıbrıs Konferansı’nda 09:30 civarı başlayan  ve taraflarla garantörlerin katıldığı beşli toplantı saat 11.00 (Kıbrıs saati ile 12.00) sıralarında tamamlandı. Konferans, 10 dakikalık aradan sonra, liderlerin, müzakere heyetleriyle birlikte 5 başlıkta askıda kalan tüm konuların birbiriyle ilişkili ele alınacağı ikinci masada sürdü. Toplantının bu bölümünde, bütün taraflar arasında yoğun çapraz ve ikili görüşme gerçekleştirdi


SAAT: 10.10

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplantının yapılacağı konferans salonuna geldi.


SAAT: 09.58

Gözler, zirveye katılacak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in başkanlık edeceği bugünkü toplantılara çevrildi. Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı, İsviçre saatiyle 09.00'da Guterres'in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüşecek

 

Bu haber toplam 5030 defa okunmuştur
İlgili Haberler