1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Güneyden 'ortak açıklama'ya 4 maddelik öneri
Güneyden ortak açıklamaya 4 maddelik öneri

Güneyden 'ortak açıklama'ya 4 maddelik öneri

Güneyden ortak açıklamaya ilişkin son belge…

A+A-

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in, tarafların müzakerelerin başlamasına ilişkin ortak açıklaması çerçevesinde son bir öneri sunacağı, bu önerinin kabul görmemesi durumunda ise “başka alternatif arayacağı” iddia edildi.
Simerini gazetesi: “Son Belge – Güney Kıbrıs’ın Hafif Değiştirilmiş Belgesi Take İt Or Leave İt Şeklinde – Türkler Eğer Yeni Önerileri De Kabul Etmezse Devlet Başkanı BM Kararlarına Değinen Daha Küçük Açıklama Mantığına Geri Dönecek” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis’in önceki gün Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarını bilgilendiren toplantısında, güneyin ortak açıklamaya ilişkin yeni önerilerine değindiğini yazdı.
Gazete, Anastasiadis’in önceki gün Güney Kıbrıs siyasi parti yetkilileriyle gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında ortak açıklamaya ilişkin son sözü, hazırladığı yeni önerilerle söylemeye hazırlandığını, partilerin ise bu konuda Anastasiadis’e sert biçimde karşı çıktıklarını belirtti.

“Daha küçük ve yalın bir belge”

Güney Kıbrıs’ın, daha önce sunulan ortak açıklama önerilerinden bazı farklılıklar içeren son önerisinin kuzey tarafınca kabul edilmemesi durumunda Anastasiadis’in “B Planını” yürürlüğe koyması ve “Güvenlik Konseyi kararlarında ve daha önceki anlaşmalarda yer alan unsurları yineleyen daha küçük ve yalın bir açıklamanın hazırlanmasının, yani bu sürecin başladığı noktaya dönülmesinin öngörüldüğünü” iddia etti.
Gazete, kuzeyin yeniden değişiklikler istemeleri veya karşı öneri sunmaları ihtimali göz önüne alındığında, B planına dönüşün büyük olasılık olduğu yorumunda bulundu.

Anastasiadis sorumluluğu üstlendi

Gazete, Anastasiadis’in yeni bir belgeyle ortak açıklama görüşmelerine devam etme kararını, güneydeki siyasi parti yetkililerinin itirazlarına rağmen aldığını ve partiler “şu anda süreçten çekilmesi durumunda çıkmazın sorumluluğunun kendisine yükleneceğini” belirterek “belge vererek devam etme kararı aldığını ve sorumluluğu üstlendiğini” partilere dile getirdiğini yazdı.

Bu haber toplam 4075 defa okunmuştur