1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. GÜNEYDE GÖZLER "ORTAK BELGE"DE
GÜNEYDE GÖZLER "ORTAK BELGE"DE

GÜNEYDE GÖZLER "ORTAK BELGE"DE

Adanın güneyinde Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, konferansta kılavuz olarak kullanılmak üzere hazırlamakta olduğu belge bekleniyor

A+A-

BM’nin, Cenevre’de düzenlenecek 5’li Kıbrıs Zirvesi’nin 28 Haziran’da yapılacağını açıklamasının ardından adanın güneyinde tarafında, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, konferansta kılavuz olarak kullanılmak üzere hazırlamakta olduğu belge konu oldu. KıbrıslıRum Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos’un, belge 28 Haziran’a kadar hazır olamazsa “Cenevre’ye gidemeyiz” dediği haber verildi. 

Alihtia, haberi “Cenevre 2, 28 Haziran’da… Konferans Tarihi Belirlendi ve BM Tarafından Açıklandı… Viktoras Papadopulos: O Zamana Kadar Ortak Belgenin De Hazır Olacağına Dair Yazılı Teyit Aldık, Olmazsa, Cenevre’ye Gitmeyiz” başlık ve spotlarıyla birinci sayfasında değerlendirdi.



Gazete, 28 Haziran’da başlamasına karar verilen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in himayesinde yapılacak ucu açık Kıbrıs konferansında, Güvenlik ve Garantiler konusunun masaya yatırılacağını, nihai anlaşma başarılamasa bile “dikenli” konularda önemli ilerleme sağlanmaya çalışılacağını kaydetti. 

Kıbrıslı liderler Mustafa Akıncı ve  Nikos Anastasiadis’in geçen hafta başında Guterres’le görüşmesinde kararlaştırıldığı üzere Cenevre’de Toprak, Mülkiyet, İç Yönetim ve Güç Paylaşımı konularının da müzakere edileceğini kaydeden gazete, Eide’nin, konferansta Güvenlik ve Garantiler ile ilgili görüşmelere kılavuzluk edecek ortak belgeyi hazırlamaya devam ettiğini yazdı.

Habere göre, Kıbrıs’taki BM Barış Gücü Sözcüsü Alim Sıddık dün akşam yaptığı açıklamada, Güvenlik ve Garantiler görüşmesi için kılavuz olacak ortak belgenin zamanında hazır olmaması diye bir şeyin söz konusu olmadığını, Eide’nin şu anda yoğunlaştığı tek konunun konferans hazırlıkları olduğunu ve bütün katılımcılarla sürekli temas halinde olduğunu açıkladı.

Konferans tarihinin Eide’nin bir haftadır üç garantör güçle telefonla yaptığı istişareler sonucunda belirlendiğine işaret edilen haberde, daha dün Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile (Eide’nin) Atina’ya gidişi, Cenevre 2’nin tarihi ve Eide’nin konferans için hazırlamayı üstlendiği ortak belgenin yazılımı konularını ele aldıkları yeni bir telefon görüşmesi yaptığı belirtildi. 

Habere göre Eide’nin gerek  Anastasiadis gerekse müzakereci Andreas Mavroyannis’le telefon görüşmesi yaptığını açıklayan Sözcü Vekili Victoras Papadopulos dünkü açıklamasında, BM’den (kılavuz) ortak belgenin 28 Haziran’a kadar hazır olacağına dair yazılı teyit aldıklarını belirterek “bunun mümkün olmaması halinde Cenevre’ye gidemeyiz” dedi. 

Politis manşet haberini “Valizler Son İşlem Maksadıyla Cenevre İçin… 28 Haziran’da Güvenlik İçin Eide’nin Belgesiyle… Bu Sefer De Antonio Guterres’in Huzurunda… Kıbrıs Sorunuyla İlgili Yeni Konferans Ucu Açık Olacak… Çözüm Veya Prosedürün Kesin Çöküşü Belirleniyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.



Gazete, DİKO’nun, konferans tarihinin ilan edilmesiyle birlikte, “Ulusal Konsey’e, halen hazır olduğu aşikar olan belge konusunda neden bilgi verilmedi” sorusunu ortaya koyarak, Eide’nin hazırlamakta olduğu belge konusunu gündeme getirdiğine dikkat çekti; Viktoras Papadopulos’un açıklamasına yer verdi.

Fileleftheros haberi “Yeni Cenevre İçin (Tarih) Belirlediler… 5+1 Kıbrıs’la İlgili Konferansa Devam Etmek İçin 28 Haziran’da Dönüyor… Eide Güvenlik ve Garantiler Belgesini Hazırlamaya Koşuyor” başlığıyla manşete çekti.


Gazete, müdahillerin (Türkiye, Yunanistan, İngiltere, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı) 28 Haziran’da Cenevre’ye gitmeyi kabul ettiğini, Eide’nin önümüzdeki iki hafta içerisinde, Güvenlik ve Garantiler başlığının görüşülmesinde kılavuz olacak belgeyi hazırlamak için bütün taraflar nezdinde hareket edeceğini yazdı.

Liderlerin, Genel Sekreter’le görüşmesinin ardından (Rum tarafında) konferansın, Eide’nin belgesi hazır olduğunda ilan edileceği algısı oluştuğuna işaret eden gazete, Norveçli diplomatın belgeyi sonraya bırakarak Pazartesi-Perşembe arasında, önce konferansın başlamasına dair anlaşma için çalıştığını yazdı. Gazete dünkü (BM tarafından konferans tarihinin ilanı) gelişmede, öğle saatlerindeki Eide-Kocias telefon görüşmesinin anahtar olduğuna dikkat çekti. 

Gazete, Eide’nin ortak belgenin içeriğini hazırlamak ve AB’nin konferansa gözlemci statüsüyle katılması konusunda görüşlerini almak üzere önümüzdeki hafta 5 müdahille (Kıbrıs Türk ve Rum tarafları ile garantörler) yoğun temas edeceğini haberine ekledi. 

Haravgi haberi manşetten “Cenevre Öncesinde Ortak Belge Yapım Aşamasında” başlığıyla verdi. 
 

Bu haber toplam 2413 defa okunmuştur