1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Gönül rahatlığı ile yerli üzüm alınabilinir”
“Gönül rahatlığı ile yerli üzüm alınabilinir”

“Gönül rahatlığı ile yerli üzüm alınabilinir”

Güzelyurt bölgesinde 11 üreticiye ait 60 dönüm sultani üzüm için toplama kararı çıkması nedeni ile Dayıoğlu üzüm üreticileri ile görüştü, üreticiler mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

A+A-

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, dün Yeşilyurtlu üzüm üreticileri ile görüştü.
Tarım Dairesi’nin Güzelyurt bölgesinde toplam 70 üreticinin ürünü analiz etmesinin ardından, önceki gün 11 üreticinin ürünü  imha edildi.
Yeşilyurt’ta 11 üreticinin üzüm bağlarında, limit üstü ilaç kalıntısının tespit edilmesinin ardından, yaklaşık 60 dönüm üzüm bağında, imha işlemi yapılması nedeni ile dün Dayıoğlu Yeşilyurt kahvehanesine giderek üzüm üreticilerinin, dertlerini dinledi. Dayıoğlu, mevcut durumun analizini yapıp, sorunun nerden kaynaklandığını üreticilere anlatırken, üreticiler de mağdur olduklarını kendilerinin bir suçu olmadığını sözü geçen ilacın kendilerine Tarım Dairesi tarafından önerildiğini mağduriyetlerin giderilmesini istedi.

“Gönül rahatlığı ile yerli üzüm alabilirler”
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, üzümde kalıntı çıkmasının üretici firmada bir hataya, iklim koşullarına, ilacın yanlış kullanılmasına prospektüsünün okunmamasına, ya da üreticinin ilaç tankında başka ilaç kalıntısı ile ilacın karışmasından kaynaklanabileceğini düşündüğünü belirtti. Ürünlerde kalıntı çıkmasının bu 4 nedenden olabileceğine dikkat çeken Dayıoğlu, bunların araştırmasını yapacaklarını ve kesin sonuca en kısa zamanda ulaşacaklarını açıkladı. Resmi verilere göre 11 üreticinin ürünlerinde limit üstü bulunan ilaç kalıntılı ürün miktarı 50.44 ton olduğu kaydeden Dayıoğlu bu ürünlerin denetim altında olduklarını kesinlikle piyasaya sürülmediklerini vatandaşlarımızın gönül rahatlığı ile yerli üzüm alabileceklerini belirtti.

“AB normları değişti”
Üzüm üreticilerinin AB normlarına göre kullandığı 16 adet farklı ilaç olduğuna değinen Dayıoğlu, buna rağmen iki firmanın ürettiği ilacı kullanan 11 üreticide bu sorunun çıktığını belirtti. Üreticilerin konusu geçen ilacı geçen sen de kullandıklarını iddia etmesi üzerine Dayıoğlu, geçen sene ilaç kalıntısının limit altı kalmasının nedeni AB normlarının bu sene tekrar düzenlenmesinden kaynaklandığını savundu.

“Yanlış yapmadık, zarar karşılansın”
Yetkililerin bu ilacın zararlı olduğunu bildikleri halde kendilerine kullanmaları için neden satıldığı sorusuna yanıt arayan üzüm üreticileri, kendilerinin ilaç kullanımında bir yanlış yapmadıklarını savundu.

Hasan SADIKOĞLU’nun haberi bugün gazeteniz YENİDÜZEN ve YENİDÜZEN e-gazetede

Bu haber toplam 2060 defa okunmuştur
Etiketler :