1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Girneli’nin derdi çok: “Trafik bezdiriyor, ses ve çevre kirliliği artıyor!”
Girneli’nin derdi çok:  “Trafik bezdiriyor,  ses ve çevre kirliliği artıyor!”

Girneli’nin derdi çok: “Trafik bezdiriyor, ses ve çevre kirliliği artıyor!”

Girne’de ikamet eden yurttaş, trafik sıkışıklığı, park yeri sorununun yanı sıra çevre ve ses kirliliğinden dert yanıyor…

A+A-

Dila ŞİMŞEK

Girne’de yaşayan yurttaşlar, gün geçtikçe artık trafik ve buna bağlı gelişen sorunlardan muzdarip…

Ulaşımın yetersizliği sebebiyle herkesin bir araç edinmek zorunda kaldığını savunan yurttaş, bunun trafiğe sebep olduğunu, artık park edecek yer kalmadığını kaydetti.
Girneliler, çevre ve ses kirliliğinin de günlük yaşamlarını olumsuz etkilediğini belirtti, “Bir an önce bir şeyler yapılmalı” dedi.
Girneliler, park yeri sorunu yüzünden limana veya çarşıya gitmeye korkar olduklarını dile getirdi, çoğu aracın kaldırıma veya yasak yerlere park etmek durumunda kaldığını ifade etti.
Ulaşımın yetersizliğini vurgulayan yurttaşlar, herkesin araç edinmesinin sebebi olarak toplu taşıma olmamasını gösterdi.

Talepler: Çok katlı otopark, toplu taşıma, düzen ve farklı mekanlar

Günlük yaşantılarında karşılaştıkları sorunları dile getiren Girneliler, ulaşım ve trafik sorununa ‘gerçekçi bir çözüm’ olarak toplu taşımaya işaret etti. “Toplu taşıma olursa çoğu kişi özellikle de şehir içinde işe, okula gidip gelirken onları tercih eder, araba kullanan kişi azalacağı için trafiğin açılmasına da yardımı dokunabilir” diyen yurttaş, mevcut otobüslerin yetersiz ve pahalı olduğunu kaydetti. Yurttaşlar, artık park edecek yerin kalmadığını söyledi, “Ücretli otoparklar hem küçük, hem de pahalı. Çok katlı otoparklar şart” dedi.
Girneliler, kafe, restoran ve eğlence mekanlarının hep tek düze olduğunu kaydetti, “Ailece gideceğimiz yerler bulamıyoruz. Yapılan her şey öğrenciye yönelik. Aynı mekanları farklı isimlerle sunuyorlar” şeklinde konuştu.
Çevre ve ses kirliliğine değinen yurttaşlar, yetkililerin bir an önce bu konuda daha sıkı denetim yapması gerektiğini vurguladı.

 


Girneliler ne dedi?

y1-078.jpg

Levent Şomya “Acilen çok katlı bir otoparka ihtiyacımız var”

“Girne’nin en büyük sorunu park yeridir. Özellikle ben, limanda çalışan birisi olarak aracımı park etmekte oldukça zorlanıyorum. Özel otoparklar ise yeterli büyüklükte veya hizmette değil. Haftasonu buraya gelmek mümkün olmuyor. Araçlar yol kenarlarına, kaldırıma, nereye boş bulursa park ediyor. Acilen çok katlı bir otoparka ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra trafik de cabası. Çünkü trafikte oldukça fazla zaman harcıyoruz.”

Sinem Nur Toy “Bir an önce toplu taşıma oluşturulmalı”

“Ulaşımın yetersizliği benim için en büyük sorun. Toplu taşımanın olmaması, aracı olmayan insanlar için çok büyük sıkıntılara sebep oluyor. Taksi var evet ama taksimetre yok, herkes kafasına göre bir fiyat biçiyor. Devletin planlı bir şekilde bir sistem oturtması gerekiyor. Mevcut otobüslerin saatleri kısıtlı ve tek bir güzergahları var. Bir an önce düzenleme yapılmalı.”

Sude Cicu “Benim için en önemli sıkıntı ulaşımdır”

“Benim için en önemli sıkıntı ulaşımdır. Özel aracım olmadığı için ya her yere giderken taksi ile gitmek, ya da yürümek zorundayım. İkisi de benim için soruna yol açıyor. Toplu taşıma olsa her yere onunla giderdim ve cüzi bir miktar ödemiş olurdum. Günlük hayatımı etkileyen, çok büyük bir problem benim için. Yetkililerin bu konuya önem vererek düzenleme yapması gerekiyor.”

Ali Bozbaş “Hep öğrenciye yönelik tek tip mekanlar var”

“Girne’deki en büyük sorunlardan birisi park yeri ve trafiktir. Bence Girne’nin çok katlı otoparklara ihtiyacı var. Trafik sorunu yüzünden, Çatalköy’e veya çarşıya gitmez olduk. Limana ise hiç gitmek istemiyoruz. Çünkü 10 dakikalık yolu trafik ile bir saatte gidiyoruz. Bunun dışında ise, hep öğrenciye yönelik tek tip mekanların olması da kötü bir şey bence. Açılan tüm mekanlar öğrencilere yönelik ve hep aynı tarzda, ailece gidip, çocuklarım park veya eğlence alanındayken bir şeyler yiyebileceğimiz mekanlar yok maalesef. Bu da günlük hayatımızı daha sıkıcı yapıyor çünkü dışarı çıkamaz olduk.”

Sultan Gönlügenç “Gelişmiş otoparklar yapılması gerekiyor”

“Ben hâlâ her yere özel aracımla gidiyorum çünkü başka bir şansımız yok. Toplu taşıma olsaydı eğer, kendim süreceğime çoğu yere otobüsle giderdim. Bunun dışında ise arabayı park edecek alan bulmak çok zor. Herkes kaldırıma veya yol kenarlarına park eder oldu. Gelişmiş otoparklar yapılması gerekiyor.”

Halime Gül “Mevcut otobüsler tek güzergahlı ve saatleri de oldukça kısıtlı”

“İşe kendi aracımla gidip geliyorum. Hem trafik, hem de park yeri sorunu yaşıyorum. Toplu taşıma olsa yakın mesafelerle onunla gider, tasarruf da yapmış olurdum. Mevcut otobüsler tek güzergahlı ve saatleri de oldukça kısıtlı. Özel otoparkların da yeterli olduğunu düşünmüyorum.”

y2-069.jpg

İhsan İşoğlu “Trafik en büyük sıkıntı”

“İşim sebebiyle liman bölgesine sık sık gitmem gerekiyor. Bu sebeple trafiğin devamlı yoğun olması benim için çok büyük bir sorun. Ancak bu konuda ne yapılabilir hiç bilmiyorum çünkü yollarımız oldukça dar ve genişletilebilecek durumda değil. Park yeri bulmakta da oldukça zorlanıyorum bu sebeple daha iyi otoparkların yapılması gerekiyor.”

Burcu Oksan “Alışveriş merkezi gibi çok amaçlı mekanların biraz daha yayılması gerekiyor”

“Benim üç çocuğum var ve onlarla sık sık dışarıya çıkıp gezebilmeyi istiyorum. Ancak alışveriş merkezi gibi, kapalı büyük merkezler olmadığı için özellikle kışta açık alanda bulunmak çok zor oluyor. Bir çarşıyı gezeceksek kalabalıktan ve trafikten de kaçınmamız gerekiyor. Ama kapalı bir alan olsa rahatça gezebiliriz. Bence alışveriş merkezi gibi çok amaçlı mekanların biraz daha yayılması gerekiyor.”

Fatih Türkmen “Hem çevre kirliliği hem de ses kirliliği çok yoğun bir şekilde”

“Girne’nin başlıca sorunları trafik, ulaşım ve kirliliktir. Hem çevre kirliliği hem de ses kirliliği çok yoğun bir şekilde. Park alanları ise yetersiz. Bu sebeple çok katlı otoparkların yapılması gerektiğine inanıyorum. Trafik sorununu ise toplu taşımaların çözebileceğini düşünüyorum.”

Ali Kılıç “Özellikle akşamları trafik felç”

“Ben taksiciyim, işim sebebiyle devamlı trafikteyim ve yoğunluk bizleri hem çok yoruyor hem de zaman oluyor. Özellikle akşamları trafik felç 15 dakikalık yolu en az 45 dakikada gidiyoruz. Bu sebeple işimiz çok daha zorlaşıyor. Park yerlerinin yetersiz olması sebebiyle insanlar da olmayacak yerlere park ediyor.”

Mehmet Tahir Akıncı “Çevre kirliliği ve gürültü en büyük sorunlar”

“Çevre kirliliği ve gürültü en büyük sorunlar diyebiliriz. Sokaklar çöp içinde. Trafik sebebiyle de devamlı gürültü var. Bir an önce yetkililerin daha sıkı denetim ile çalışma yapması gerektiğini düşünüyorum. Trafik sıkışıklığı da hayatı zorlaştıran bir diğer etken.”

Neşet Tamer “Girne’ye kesinlikle toplu taşıma gerekli”

“Girne’ye kesinlikle toplu taşıma gerekli. Şu anda maalesef şehir içi ulaşım yok, olan ise oldukça yetersiz. Toplu taşıma olsa, herkes rahatlıkla işine okuluna gidebilir, araba sahibi olmak zorunda kalmazdı. Bence ulaşımın yetersizliği, trafik sıkışıklığına da sebep oluyor çünkü her evde en az bir araba bulunuyor. Bu da, park yeri sorunu da yaratıyor. Çok katlı otopark sisteminin yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190422105210.jpg

Bu haber toplam 2283 defa okunmuştur