1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Gezici: Halk koalisyonlardan memnun değil
Gezici: Halk koalisyonlardan memnun değil

Gezici: Halk koalisyonlardan memnun değil

 Gezici Araştırma’nın ülke siyasetini konu alan anketinin sonuçları açıklandı. “KKTC Siyasi Araştırma Raporu”na göre, halk koalisyon hükümetlerinden memnun değil ve koalisyon hükümeti kurulmasını istemiyor.

A+A-

 Gezici Araştırma Şirketi’nin KKTC genelinde 13-15 Mayıs’ta yaptığı ankete katılan 1481 seçmenin yüzde 30.8’i bugün bir milletvekilliği seçimi olsa Halkın Partisi’ne (HP) oy vereceğini söyledi.

HP’nin bu oy oranıyla ilk sırada olduğu anket sonuçları, yüzde 23,4 ile Ulusal Birlik Partisi’ni (UBP) ikinci; yüzde 18,1 ile Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni (CTP) de üçüncü sırada gösteriyor.

Sıralamada, 10,2’yle Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), 7,8’le Demokrat Parti (DP), 4,8’le Yeniden Doğuş Partisi (YDP), 2,2’yle Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) 1,5’le Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), 1,2’yle Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) yer alıyor.

KKTC halkının sosyal, ekonomik, politik konularla ilgili seçmen algısını belirlemek üzere yapıldığı ifade edilen anketin sonuçlarına göre halkın yüzde 60,2’si şu anki hükümeti başarısız buluyor. Yüzde 25’e göre hükümet kısmen başarılı, yüzde 14,8’e göre ise başarılı.

“KENDİ PARTİMDEN BAŞKA PARTİYE OY VERMEM DİYENLER YÜZDE 16,9... KARMA OY KULLANACAKLAR YÜZDE 9,4”

Ankete katılanlar, seçim olsa, oy vermeyi düşündüğü parti dışında ikinci olarak yüzde 17,9 ile HP’ye yüzde 15,8 ile TDP’ye ve yüzde 10,5 ile UBP’ye oy vermeyi düşünüyor.

Sıralamada hiçbiri diyenlerin oranı yüzde 16,9. Karma oy kullanacaklar yüzde 9,4.

“Oy vermeyi düşündüğüm ikinci parti” sıralamasında DP 9,2’yle dördüncü, YDP 7,3’le beşinci, CTP 6,9’la altıncı, TKP-YG 2,3’le yedinci, BKP 2,1’le sekizinci, YKP ise 1,7 ile dokuzuncu sırada yer alıyor.

“HALK KOALİSYON HÜKÜMETLERİNDEN MEMNUN DEĞİL”

Son genel seçimden sonra koalisyon hükümetlerinde yer alan DP, UBP ve CTP’nin icraatlarından memnun olup olmadığı sorulan seçmenlerin yüzde 59,7’si memnun olmadığını belirtirken, memnuniyet oranı yüzde 9,6’da kaldı.

Ankette, “kısmen memnunum” diyenler yüzde 21,1; “fikrim yok” diyenler ise 9,6 oranında yer aldı.

Gezici Araştırma Şirketi’nin anketi, KKTC seçmenlerinin koalisyon istemediği sonucunu da ortaya çıkardı. “Yeni bir koalisyon hükümeti kurulsa, hangisini tercih edersiniz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 30,1’i “bence koalisyon olmamalı” yanıtını verdi.

“KOALİSYON OLASILIĞININ İLK SIRASINDA HP-TDP VAR”

Bunu yüzde 17,8 ile HP-TDP, 14,3 ile UBP-DP ve 8,6 ile CTP-TDP modelleri izledi. Diğerleri, UBP-CTP, CTP-DP, UBP-HP, CTP-HP, UBP-YKP ve diğer olarak sıralandı.

Anket sonuçları halkın çoğunun “barış yanlısı politikaları” beğendiğini ortaya koydu. “Hangi parti politikalarını beğeniyorsunuz?” sorununa katılımcıların yüzde 45,38’i “barış yanlısı politikalar” derken, bunu yüzde 33,28 ile milliyetçi politikalar izledi. Sosyal demokrat politika oranının ardından sosyal politikalar gelirken sosyalist politikalar yüzde 7,27; diğer politikalar yüzde 1,90 olarak belirtildi.

AKINCI YÜZDE 40,5’E GÖRE BAŞARILI, YÜZDE 18,1’E GÖRE ÇOK BAŞARILI, YÜZDE 15,5’E GÖRE BAŞARISIZ

Ankette Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakerelerdeki performansıyla ilgili değerlendirme de yer aldı. Buna göre, katılımcıların yüzde 40,5’i Akıncı’yı başarılı; yüzde 18,1’i çok başarılı, yüzde 17,3’ü ne başarılı ne de başarısız, yüzde 15,5’i başarısız, yüzde 7,2’si çok başarısız buluyor. Yüzde 1,4 ise fikir belirtmedi.

Katılımcılar; Akıncı’nın siyasi düşüncelerini, yüzde 42,1 ile TDP’ye, yüzde 34,5’le CTP’ye ve yüzde 10,1’le de TKP-YG’ye yakın buluyor.

EN BÜYÜK SORUNLAR KIBRIS SORUNU, YOLSUZLUK, SAĞLIK… ÇEVRE SON SIRADA

Kıbrıs sorunu, anket sonuçlarına göre halkın en büyük sorun gördüğü konuların başında gelmeye devam ediyor. Katılımcıların yüzde 33,11’i Kıbrıs sorununu, yüzde 26,59’u yolsuzlukları, yüzde 26,09’u sağlığı, yüzde 22,79’u eğitimi, 21,88’i plansızlığı, 21,14’ü işsizliği, 17,42’si partizanlığı, 16,27’si trafiği, 14,20’si kamuda verimsizliği, 13.13’ü pahalılığı, 9,99’u su sorununu ve 9,58’i çevreyi en büyük sorun olarak ifade etti.

MURAT GEZİCİ: “SONUÇLAR İLGİNÇ”

Gezici Araştırma Şirketi Genel Müdürü Murat Gezici, KKTC’de 13-15 Mayıs’ta yaptıkları araştırmanın sonuçlarını bugün Lefkoşa’da Golden Tulip Otel’de düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

18 yaş üstü seçmen nüfusunu temsil eden yaklaşık yarısı kadın olmak üzere 1481 kişiyle yürütülen anketin yüz yüze görüşme metoduyla evlerde hanelerden toplandığını kaydeden Gezici, 6 ilçede yaptıkları araştırmanın tesadüfü örnekleme yöntemiyle gerçekleştiğini söyledi.

Araştırmanın sonuçlarını “ilginç” diye niteleyen Murat Gezici, şirketiyle ilgili bilgi verirken Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimini ve son genel seçimin sonuçlarını yaptıkları anketlerde tam olarak bildiklerini kaydetti.
Gezici, KKTC’de bir yıl içinde 4-5 araştırma daha yapmayı öngördüklerini, ilkini eylül ayında yapacaklarını ifade etti.

“MECLİS’TE 5 PARTİ İHTİMALİ”

Anket sonuçlarını yorumlayan Gezici, şu an seçim olsa Meclis’te 5 parti olma ihtimalinin görüldüğünü, yeni kurulan partilerde de yükseliş söz konusu olduğunu ifade etti.

“ÇOĞU MECLİS’E GİREMEYECEK… UBP ERİYOR”

Gezici, “Seçmen yeni parti değil, yeni politika arayışında. Halk, bugün Meclis’te yer alan partiler yanına HP’yi eklemekte kararlı. Hükümette yer alan siyasi partilere ilgi azalırken, hükümette yer almamış partilere ilgi artmakta. Meclis’te bulunan ve halkın ilgisinin arttığı tek parti TDP. Son genel seçimde olduğundan da fazla, bugün milletvekili olan isimlerin pek çoğu Meclis’e dahi giremeyebilir. UBP’deki erime ciddi boyutta” yorumunda bulundu.

Mevcut iktidarın durumunu ölçmek amaçlı sorunun yanıtlarını değerlendiren Gezici, araştırmaya katılan halkın yüzde 60,2’sinin hükümete 1-4 arası puan verdiğine işaret etti ve “Mevcut iktidarın kendi tabanından dahi geçer not alamadığı görülüyor” dedi.

Murat Gezici, ankete göre halkın Kıbrıs sorunundan sonra en çok “yolsuzluk” sorununu ülkenin en büyük sorunu gördüğünü belirtti.
Gezici, “yolsuzluk” sorununun daha önceki araştırmalarında daha gerilerdeyken şu an ikinci sıraya çıktığının görüldüğünü söyledi.

Halkın sağlıkla ilgili sorunlara işaret ettiğini, hastaneler ve tedavi süresinin uzamasından yakınan bir toplum görüldüğünü kaydeden Gezici, sosyal ve ekonomik sorunların da neredeyse Kıbrıs sorunu kadar öncelikli hale geldiğini belirtti.

SORULAR

Murat Gezici, basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ankette milletvekilleriyle ilgili de soruları olduğunu ve bazı isimlerin parti başkanlarının bile önünde çıktığını söyledi. Gezici, belediye başkanlarıyla ilgili soruların yanıtlarını konu alan raporu 15 gün sonra yayımlayacaklarını belirtti ve Lefkoşa ve Güzelyurt’taki belediye memnuniyet oranlarının diğerlerine göre yüksek görüldüğünü açıklamakla yetindi.

Anketi hiçbir siyasi parti veya kurum için yapmadıklarını, bu anketin 90 sayfalık bilimsel bir raporu olduğunu ve abonelik sistemiyle bunu verebildiklerini ifade eden Gezici, “Kim isterse abonelik ücreti karşılığında paylaşıyoruz. Tarafsız ve objektif olmak için bu modeli kullanıyoruz. Dünyanın her yerinde böyle yapılır” dedi.

“SONUÇLAR 25 BİN TL”

Gezici, araştırma sonuçlarının ücretinin 25 bin TL olduğunu ve halihazırda 2 kişinin satın almak için başvurduğunu da açıkladı.

70 anketörün iki günlük eğitimden sonra eş zamanlı 6 ilçedeki yerleşim birimlerinde üç günlük çalışmasıyla 1481 kişiyle anket yapıldığını bildiren Murat Gezici, her birimde ertesi gün de sağlama yaptıktan sonra veri girişlerine geçtiklerini anlattı.

“HALKIN MECLİSTE GÖRMEK İSTEDİĞİ 85 İSİM”

Murat Gezici, araştırma sonuçlarına göre, halkın mecliste görmek istediği, güven kazanmış 85 isim bulunduğunu, yanlı görülmek istemedikleri için isimleri açıklamayacaklarını, ancak anket sonuçlarını satın almak isteyenlerin bunları görebileceğini söyledi.

Gezici, medyayla ilgili muhtemelen eylülde ve kasımda iki araştırma yapacaklarını bildirdi.

“GAZETE TAKİBİ YÜZDE 70”

Türkiye’de gazete takip etme oranı yüzde 7’lerdeyken KKTC’deki ankette yüzde 70 çıktığını da açıklayan Gezici,  ankette başkanlık sistemiyle ilgili bir soruyu “tepki almaktan çekindiği için” sormadığını ancak ileride sorulabileceğini kaydetti.

 

Bu haber toplam 6993 defa okunmuştur
Etiketler : ,