1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Evrensel Hasta Hakları Derneği, Hastanın Sesi II projesini hayata geçiriyor.
Evrensel Hasta Hakları Derneği, Hastanın Sesi II projesini hayata geçiriyor.

Evrensel Hasta Hakları Derneği, Hastanın Sesi II projesini hayata geçiriyor.

Evrensel Hasta Hakları Derneği,  2018 yılında başarıyla tamamladığı savunuculuk  odaklı  Hastanın Sesi projesinin devamı olarak  Hastanın Sesi II projesini hayata geçiriyor.

A+A-

 

Evrensel hasta haklarının ülkede yasallaşması için savunuculuk odaklı 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği,  2018 yılında başarıyla tamamladığı savunuculuk  odaklı  Hastanın Sesi projesinin devamı olarak  Hastanın Sesi II projesini hayata geçiriyor.

Hastanın Sesi projesi kapsamında hasta haklarının yasallaşması için yapılan savunuculuk çalışmaları ve hasta hakları konusunda sağlık çalışanlarının, hukukçuların,basın çalışanlarının, sağlık alanında çalışan derneklerin ve halkın farkındalığını artırmaya yönelik bir dizi eğitim ve etkinlik yürütülmüştü.

Proje kapsamında yapılan çalışmalarda bazı hasta gruplarının diğerlerine göre daha dezavantajlı olduğu ve temel insan haklarından olan sağlıklı yaşam hakkından mahrum bırakıldıkları görülmüştü. Bu nedenle, Hastanın Sesi II projesinin odağında marjinalize olmuş grupların yaşadığı sorunların detaylı olarak tespiti ve yaşadıkları hak ihlallerinin düzenli olarak izlenip raporlanması ve bu ihlallerin asgariye indirilebilmesi için yapılacak savunuculuk ve lobicilik çalışmaları yer alıyor. Ayrıca, tüm hastalar için hasta hakkı ihlallerinin izlenip raporlanabilmesi ve düzenli veri tabanı oluşturulabilmesi için merkezi hastanede pilot bir uygulama olarak hasta hakkı unitesi oluşturulması  da Hastanın Sesi II projesinin temel amaçlarından birisidir.

Birinci proje kapsamına hasta hakları konusunda farkındalık yaratmak ve ilgili paydaşların hasta hakları konusunda kapasitelerini artırmak için düzenlenen bir dizi eğitimin devamı olarak hukukçuklar, sağlık çalışanları ve basın çalışanları için ileri seviye hasta hakları eğitimleri de düzenlenecek.

Evrensel Hasta Hakları Derneği’nin 2002 yılından beri hasta hakları yasasının yürürlüğe girmesi için verdiği mücadele bu  projede de devam edecek. Hastanın Sesi projesi çalışmaları sonucunda hasta hakları yasa taslağı yasa yapıcılara gönderilmişti; yeni proje kapsamında da yasa taslağının bir an önce görüşülüp yürürlüğe girmesi için mücadele devam edecektir.

EHHD’den yapılan açıklamada yeni ofisin Ocak 2019’da hizmete gireceği ve yapılacak açılış etkinliğinin de tüm halka duyurulacağı bildirildi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde hasta ve hasta yakınlarının haklarının korunması için 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Aralık  2018 itibarı ile hak izlemesini merkeze alan “Hastanın Sesi II” projesini yürütmeye başladı. AB tarafından finanse edilen  ve EHHD tarafından yürütülen “Hastanın Sesi II” projesi, hasta ve hasta yakınlarının yüksek menfaatinin korunması ve haklarının tesis edilmesi için çalışmalar yürütmektedir.

Bu haber toplam 1977 defa okunmuştur