1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Etteki fark artıyor
Etteki fark artıyor

Etteki fark artıyor

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında listelenen market fiyatlarında bir haftada güncel rakamlarda yaşanan değişiklik en fazla et ve sebze ürünlerinde… 

A+A-

Et fiyatlarında bu hafta Kıbrıs’ın kuzeyinde dana etinde görülen 4 ile 7 TL’lik artışa karşın güneydeki fiyatlar hala aynı… Kuzeyde 48 TL’den 59 TL’ye çıkan tam yağsız dana kıyma, güneyde 35 TL.

Bir hafta arayla alınan güncel fiyatlarda birçok sebze meyve fiyatlarında yükseliş görülürken, sebzelerden taze fasulye başı çekti. Geçtiğimiz hafta 6 TL’ye reyonlarda yer alan taze fasulye bu hafta 9,75 TL’den tüketiciye ulaştı. 

Fiyatı düşüşte olan tek ürün ise meyvelerden kiraz oldu. Sezona yüksek fiyatı ile 40 TL ve üzerinde giriş yapan kiraz, bir hafta arayla 1 TL’lik düşüş ile 20 TL’den 18,95 TL’ye geriledi. 

Fehime ALASYA

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında listelenen market fiyatlarında bir haftada güncel rakamlarda yaşanan değişiklik en fazla et ve sebze ürünlerinde…  

Et fiyatlarındaki ‘uçurum fark’ kuzeyde yapılan artış ile yükselmeye devam ederken, sebze fiyatlarında görülen değişiklik de oldukça şaşırtıcı.

Et fiyatlarında bu hafta Kıbrıs’ın kuzeyinde dana etinde görülen 4 ila 7 TL’lik artışa karşın güneydeki fiyatlar hala aynı… Kuzeyde 48 TL’den 59 TL’ye çıkan tam yağsız dana kıyma, güneyde hala 35 TL.

Geçtiğimiz hafta 6 TL’ye reyonlarda yer alan taze fasulye ise bu hafta 9,75 TL’den tüketiciye ulaştı. 

Listedeki sebze, meyve ve market ürünlerinde yapılan güncel fiyat listesinde özellikle döviz kurlarındaki değişiklikten dolayı küçük bir artış görüldü.

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında yapılan incelemede sebze ve meyve reyonlarında kuzeyde birçok ürünün fiyatındaki artış olurken, et fiyatlarında yine kuzeydeki marketler başı çekti.

Market ürünlerinde ise her iki bölgede de fiyatların sabit kaldığı görülürken, döviz kurlarındaki kıpırdanmadan dolayı tüketicinin cebinden çıkan rakamlarda küçük bir artış görüldü.

 

Sebze ve meyve fiyatları kuzeyde yükselişte

Bir hafta arayla alınan fiyatlarda Kıbrıs’ın kuzeyindeki meyve sebze reyonlarında birçok üründe yaşanan yükseliş, kavun, karpuz, patates, kuru soğan, elma gibi ürünlerde olurken sadece kirazın fiyatında gerileme yaşandı.

Buna göre bir hafta önceki fiyatlar ile güncel fiyatlar ürünlerin kilosuna şöyle yansıdı;

Kavun 3,50 TL’den 3,75 TL’ye, Karpuz 1,75 TL’den 2,45 TL’ye, patates 2,65 TL’den 3 TL’ye, kuru soğan 2,40 TL’den 3 TL’ye, elma 7,25 TL’den 7,95 TL’ye, taze fasulye ise 6 TL’den 9,75 TL’ye yükseldi.

Sebze fiyatlarında en hızlı yükselişi taze fasulye gösterirken, bunu elma, kuru soğan ve karpuz takip etti.

Fiyatı düşüşte olan tek ürün ise meyvelerden kiraz oldu. Sezona yüksek fiyatı ile 40 TL ve üzerinde giriş yapan kiraz, bir hafta arayla 1 TL’lik düşüş ile 20 TL’den 18,95 TL’ye geriledi.

 

Bir hafta arayla 16 TL’lik artış

Yükselen dövize karşın güneyde birçok ürün alışveriş cazibesini kaybetmeye devam ederken, bazı ürünler, hala kuzeye göre cazip fiyatta.

Market reyonlarında yer alan tüm ürünlerin bir haftada sabit kaldığı görülürken, küçük de olsa dövizdeki hareketlilik, tüketicinin cebinden çıkan rakamlarda küçük farkların görülmesine neden oldu.

Marketteki ürün fiyatlarının sabit olmasına karşın geçen hafta 5,42 TL’den hesaplanan Euro, bu hafta yerini 5,47 TL’ye bıraktı.

Listedeki değişmeyen ürünleri bir hafta arayla kuzeydeki marketten alan tüketicinin cebinden 16,4 TL daha fazla çıktı. Geçen hafta toplamda kuzeyde yapılan alışverişe 710,05 TL ödeyen bir kişi, bu hafta 726,45 TL ödedi. Güneyde yapılan alışverişte ise birkaç gün arayla toplam rakam 815,16 TL’den 826,21 TL’ye çıktı.

 

Et fiyatlarındaki ‘uçurum fark’ giderek yükseliyor

Et fiyatlarında bu hafta Kıbrıs’ın kuzeyinde dana etinde görülen 4 ila 7 TL’lik artışın, bayram sonrasında kuzu etine de yansıyacağı endişeleri sürüyorken, güneydeki fiyatlar hala aynı…

Güneydeki market kasaplarında uzayıp giden kuyrukların çoğunluğu Kıbrıslı Türklerden oluşuyorken, bu durumun et fiyatlarındaki yükselişle devam edeceği öngörülüyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde market reyonlarında 48 TL’ye yer alan tam yağsız dana kıyma bir hafta sonra 59 TL’ye çıktı, güneyde ise rakam geçen haftaki fiyatlarla sabit, 35 TL olarak kaldı.

fiyat-tablo-002.jpg


yeniduzen-satin-aliniz-531.jpg

Bu haber toplam 2799 defa okunmuştur
Etiketler : , ,