1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Eski günleri mumla arar olduk”
“Eski günleri mumla arar olduk”

“Eski günleri mumla arar olduk”

YENİDÜZEN, bayram öncesinde esnafın nabzını tuttu, farklı sektörlerdeki esnafa satışlarını sordu. Bayram öncesinde küçük bir hareketlilik olduğunu belirten esnaf, eski bayramları “mumla” aradıklarını söyledi.

A+A-

YENİDÜZEN, bayram öncesinde esnafın nabzını tuttu, farklı sektörlerdeki esnafa satışlarını sordu. Bayram öncesinde küçük bir hareketlilik olduğunu belirten esnaf, eski bayramları “mumla” aradıklarını söyledi, satışların azalmasını ise ekonomik krize bağladı.

Hüseyin ÖZBARIŞCI

Türk Lirası’nın döviz karşısında rekor seviyelerdeki değer kaybına bağlı hayat pahalılığı karşısında alım gücü iyice düşen vatandaş, bayram öncesinde alış veriş yapamıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Lefkoşa esnafı, yaz sezonu nedeniyle satışlarda küçük bir hareketlilik olduğuna vurgu yapsa da, eski bayramlarda olan hareketliliğin bu bayramda olmadığına dikkat çekti, durumu ekonomik krize bağladı.

Düşüncelerini aktaran farklı sektörlerdeki Lefkoşa esnafı, yaşanan hayat pahalılığının artık bir yerde durması gerektiğini söylerken, açıklanan ekonomik paketlerin sokağa yansımadığının altını çizdi, alım gücünün yükselmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

Lefkoşa esnafı ne dedi?

Veysel Aksoy (Butik işletmecisi):  “Eski bayramlara göre satışlar düşük”

veysel-aksoy.jpg

“Satışlarda birkaç aydır durgunluk var. Son dönemde satışlarda bir hareketlilik başladı. Şu anda bayram öncesindeyiz. Bu hareketlilik bayramdan dolayı değil. Eski bayramlara göre satışlar düşük. Son dönemde bizim uygun olarak yüzde 40 indirimle sattığımız ürüne insanlar pazarlık yapmaya başladı. İnsanlar da haklı, çünkü alım gücü iyice düştü. İnsanlar markete gidemez oldu. Asgari ücreti yükseltmek çare değil… Çare alım gücünün yükselmesi ve enflasyonun düşmesidir.”

Fatih Altun (Butik işletmecisi): “Şu anda işlerimiz, çok iyi de değil, çok kötü de değil…”

fatih-altun.jpg

“Geçmiş yıllara göre biraz daha durgun bir bayram geçiyor. Herkes de bunun bilincindedir. Bunun sebebi tabii ki ekonomik daralmadır. Biz yıllardadır buradayız, müşterilerimiz belli. Yine de yeni sezona giriş yaptığımızdan dolayı bir hareketlilik var. Şu anda işlerimiz, çok iyi de değil, çok kötü de değil…”

Emrah Eser (Kuaför): “Eskiden bayram haftası yoğunduk, şimdi dükkân boş…”

emrah-eser.jpg

“Ekonomik kriz işlerimizi çok etkilemiş durumda… Eskiden bayram haftası girildiği zaman bir yoğunluk oluyordu, şimdi ne yazık ki böyle bir yoğunluk yok. Hatta sayılı müşteriler geliyor. Gelen yine de geliyor ama kuaför işi de lükse kaçmış vaziyette… İnsanlar markete girmekten korkuyor. Artık insanlar için öncelik temel ihtiyaçları karşılamak.”  

Suat Kurt (Çikolata-şeker işletmecisi): “Eski rağbet yok ama insanlar bayram için şeker veya çikolata almaya geliyor”

suat-kurt.jpg

“Bayram olduğu için bir telaş var ancak bu telaş buruk bir telaştır.  Burukluğun olmasının sebebi hem ekonomik kriz, hem de deprem felaketinin olmasıdır. Geçen yıllardaki gibi bayramlar kadar olmasa da, bu bayram öncesinde de küçük bir hareketlilik var… Eski rağbet yok ama insanlar bayram için şeker veya çikolata almaya geliyor. Genel anlamda bir değerlendirme yapacak olursak. Esnafın kan ağladığı bir gerçek… Bence artık yetkililerin artık esnafa inip, esnafın dertlerini bir dinlemesi gerekiyor. Özellikle böyle bir dönemde düşük kredili esnaf kredisi şart… Ekonomik paketlerde milyonlar açıklanıyor ama bu kaynak sahaya yansımıyor. ”

Hazel Kafidir (Ayakkabı mağazası işletmecisi): “Eskiden 2-3 çift ayakkabı alan müşterilerimiz bile şu anda 1 çift ayakkabıyı almakta zorlanıyor”

hazel-kafidir.jpg

“Şu anda yaz sezonuna giriyoruz, bayramın da yaklaşmasıyla birlikte satışlarımızda bir hareketlenme oldu ancak eski sezon açılışları ve eski bayramlara göre satışlar çok düşük… Bunun en büyük sebebi döviz kurlarının TL’ye göre çok yüksek olması ve alım gücünün düşmüş olmasıdır. Bundan dolayı indirimlerimizi yapıyoruz ama yine de insanlara fiyatlar çok pahalı geliyor. Eskiden 2-3 çift ayakkabı alan müşterilerimiz bile şu anda 1 çift ayakkabıyı almakta zorlanıyor. Yine de yaz ayının kış ayına göre daha iyi geçeceğini ümit ediyorum.”

Dilek Türker (Restoran Sahibi): “Ekonomik kriz, işlerimizi çok etkiliyor”

dilek-turker-001.jpg

“Bizim tarzda bir restoranların bayramdan bir beklentisi pek olmaz ama yine insanlarımız eskiden daha mutluydu. Eskiden insanlar restorana gelip rahat rahat yemeğini yiyordu ancak şu anda restoranda yemek yemek lükse kaçmış durumda… Artık hayat pahalılığının bir yerde durması gerekiyor. Ekonomik kriz, işlerimizi çok etkiliyor”

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur
Etiketler : , ,