1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ertuğruloğlu, Vakıflar Genel Müdürü Benter'i ziyaret etti
Ertuğruloğlu, Vakıflar Genel Müdürü Benter'i ziyaret etti

Ertuğruloğlu, Vakıflar Genel Müdürü Benter'i ziyaret etti

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Vakıf mallarına sahip çıkılması ve korunmasının Kıbrıs Türk halkının geleceği açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

A+A-

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Vakıf mallarına sahip çıkılması ve korunmasının Kıbrıs Türk halkının geleceği açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.

Ertuğruloğlu, kurulduğu günden beridir Kıbrıs Türk halkının hakları ve geçmiş nesillerin yadigârı olan malların korunması ve geleceğe taşınması için çalışan Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin 446. Kuruluş yıldönümünü kutladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bugün Kıbrıs Vakıflar İdaresi’ni ziyaret ederek, Vakıflar Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim F. Benter ile görüştü.

Görüşmede Kıbrıs Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Akyön de yer aldı.

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin kuruluşunun 446. yıldönümü dolyısıyla mesaj yayınladı

Ertuğruloğlu, Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin kuruluşunun 446. yıldönümü ve İngiliz İdaresi’nden devralınışının 61. yılı dolayısıyla mesaj da yayınladı.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulan Vakıfların, 1878 yılında Kıbrıs’ın İngiltere’ye kiralanmasının ardından yapılan düzenlemelerle kendine Fözgü idari yapısını büyük ölçüde yitirdiğini anımsattı.

Vakıfların geçen süre içerisinde gerçek sahipleri olan Kıbrıslı Türklere devredilmesini sağlamak amacıyla büyük mücadeleler verildiğini ifade eden Ertuğruloğlu, bu dönemde Vakıfların, Kıbrıslı Türklerin temel ve toplumsal ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yoğun çalışmalar gerçekleştirdiğini kaydetti.

Ertuğruloğlu, Vakıfların, o dönemde; “Türk okullarının inşaatları ve mevcutların iyileştirilmesi, öğretmen ve imam maaşlarının temini, yeni camiler yaptırılması ve mevcutların tamiri ile geçmiş nesillerin yadigârı olan han, hamam, değirmen, su kemeri, çeşme, türbe ve benzeri yapıların onarımı, öğrencilere burs ve köylüye kredi sağlayarak eğitime ve tarıma destek olmak, Türk toplumunun haklarını korumak amacıyla Şer’i Mahkemelerin örgütlenmesini denetlemek” konularında yoğun ve gönüllü çaba harcandığını ifade etti.

15 Nisan 1956’da Vakıfların Türk Toplumu’na iade edilmesinin gerçekleşmesinde, Evkaf Yüksek Meclisi Başkanlığı görevini de sürdüren Doktor Fazıl Küçük ve çalışma arkadaşlarının büyük emeği geçtiğine işaret eden Ertuğruloğlu, bu tarihten başlayarak düzenlenen mevzuatla Vakıflar İdaresi’ne dini ve toplumsal görevlerinin yanında mali, ticari, endüstriyel, tarımsal ve turistik girişimlerde bulunmak, işletmeler kurmak, mevcut işletme ve şirketlere ortak olmak gibi haları kapsayan ekonomik görevler verildiğini kaydetti.

Bugün de Kıbrıs Türk halkına ait Vakıf mallarının Vakıflar İdaresi tarafından korunduğunu ve gelecek nesillere aktarılması için çalışıldığını vurgulayan Ertuğruloğlu, Vakıf mallarına sahip çıkılmasının toplumun geleceği açısından büyük önem taşıdığına işaret etti.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, kurulduğu günden beridir “iyilik için çalışan” Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin kuruluşunun 446. Yıldönümünü kutladı.

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur