1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Eroğlu Downer Belgesi'ni reddetti"
Eroğlu Downer Belgesini reddetti

"Eroğlu Downer Belgesi'ni reddetti"

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığında dün toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’nun, müzakereler masasında sunduğu yol haritasını “reddettiği” belirtildi.

A+A-

Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığında dün toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’nun, müzakereler masasında sunduğu yol haritasını “reddettiği” belirtildi.  Kıbrıs Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin ortak tespitinin ise, müzakerelerin al-ver aşamasına girmesinin mümkün olmadığı yönünde olduğu da haber verildi. Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına ve bu çerçevedeki haberlere geniş yer verdiler.
Haberi; “Hükümet ve Partiler Eroğlu’nun Yol Haritasını Reddetti” şeklinde veren Alithia gazetesi Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis ile birlikte, Kıbrıs Türk tarafının, müzakere masasına koyduğu yol haritasını, oy birliğiyle reddettiğini yazdı.
Kıbrslı Rum lider Nikos Anastasiadis başkanlığında toplanan Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nin, Anastasiadis tarafından, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler, müzakereler süreci, Atina’da Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Yunan partilerle gerçekleştirdiği temaslar konusunda bilgilendirildiğini yazan gazete, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in toplantı sonrasında yaptığı açıklamaya dayanarak, Anastasiadis’in toplantı sırasında Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu ile gerçekleştirdiği görüşmeye vurgu yaparak Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmelere değindiğini belirtti.

“Al-Ver Ham (olgunlaşmamış)”

Politis gazetesi “Al-Ver Ham (olgunlaşmamış)” başlıklı haberinde, siyasi partilerin, müzakerelerin bugünkü koşullarıyla, üçüncü aşamaya geçmesinin mümkün olmadığı konusunda mutabık kaldıklarını yazdı.
Kıbrıs Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısına yer veren gazete dünkü toplantıyı “diğerlerinin aynısı” olarak nitelendirdi.
Gazete elde ettiği bilgilere dayanarak, toplantı sırasında, DİSİ ve AKEL’in, prosedürel engellerin aşılmasıyla mümkün hale geldiği sürece, müzakereler sürecinin devam etmesi şeklinde önyargıda bulunduğunu ayrıca “müzakerelerin kesilmesinin Kıbrıs Rum tarafının yararına olup olmayacağı ve böylesi bir durumun, bugünkü statükonun sabitleşmesine neden olup olmayacağı ve KKTC’nin yükseltilmesi fırsatlarını verip vermeyeceği” sorularının en azından yanıtlanması gerektiğine vurgu yaptığını yazdı.

“Işık görünmüyor”

Fileleftheros gazetesi ise ilgili haberi “Alçak Uçan Süreç-Parti Başkanlarını Kıbrıs Sorununda Bilgilendiren Anastasiadis Işık Görmüyor” başlığıyla verirken, Kıbrıs sorunundaki müzakereler sürecinin alçak uçuşlarda seyrettiğini buna bağlı olarak Şubat ayından bu yana olan görüşmelerden özlü sonuçların üretilmediğini belirtti.
Gazete Rum Siyasi Parti Başkanları Konseyi toplantısının iki saat sürdüğünü yazdı.
Siyasi parti başkanlarının bilgilendirilmesi temelinde, ilk olarak, “Kıbrıs Rum tarafı için, müzakerelerin ikinci aşamasının, metodoloji konusunda uzlaşmaya varılmaması nedeniyle, henüz bitmediği, bu nedenle, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun istediği gibi al-ver sürecine geçmesinin mümkün olmadığı” sonucunun ortaya çıktığını yazdı.

“Eroğlu, Downer Belgesi’ni reddetti”

Kıbrıs Türk tarafının, Downer belgesini kabul etmediğini, geçmişte sunduğu 31 belgede ısrarlı olduğunu yazan gazete Kıbrıs Rum tarafının ise, bir sütunda görüş birliklerinin, ikincisinde hemen hemen üzerinde anlaşmaya varılanların, üçüncüsünde ise görüş ayrılıklarının bulunduğu üç boyutlu bir şekillendirme önerdiğini belirtti.
Gazete Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, beş istasyonlu, bir yol haritası önerdiğini ve bunun tüm siyasilerce reddedildiğini de hatırlattı.
Siyasi parti başkanlarının bilgilendirilmesi temelinde ortaya çıkan ikinci bir noktanın ise, “Atina ile gereke AB gerekse ABD’ye yönelik ortak faaliyetler ve inisiyatifler konusunda uzlaşmaya varıldığı” şeklinde olduğunu yazan gazete üçüncüsünün ise “BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Kıbrıs Özel Danışmanlık görevine yapacağı yeni atamayla ilgili olduğunu, Alexander Downer’dan boşalan bu göreve Lynn Pascoe’nin atanmasının Kıbrıs Rum tarafınca kabul görmediği” yönünde olduğunu belirtti.

-------------

Üç günlük ‘Ulusal Konsey Toplantısı’

Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Anastasiadis’in, BM Genel Kurulu için New York’a gitmesinden önce üç günlük bir Ulusal Konsey toplantısının yapılması konusunda uzlaşmaya varıldığını ifade etti.
Hristodulidis ayrıca Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru’nun talebi üzerine, Meclis’in de, kapalı kapılar ardında, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler konusunda bilgilendirileceğini söyledi.

Partiler

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Talat-Hristofyas görüş birliklerini kabul etmesi yönünde Anastasiadis’e çağrıda bulunurken bu yöntemle, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun taraf olmaya mecbur kalacağı şeklindeki inancını dile getirdi.
DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos açıklamasında, Kıbrıs sorununun mevcut aşamasının idare edilmesinde sıkıntı ve karışıklık bulunduğunu belirtti ve Türk tarafının planlarının göğüslenmesindeki alternatif planlamalar eksikliğinin, sürece ve öze ilişkin olarak Kıbrıs sorunu müzakerelerini çıkmaza sürüklediğini ifade etti.
KS EDEK ve Meclis Başkanı Yannakis Omiru ise açıklamasında, Türk metotlarının bertaraf edilmesi için bir planlamanın olması gerektiğini yineledi.
Omiru, kendilerinin daha önceden, müzakerelerin, yeterli müzakere zeminin şekillenmesi halinde başlaması gerektiği uyarısında bulunduklarını anımsattı.
EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın, AB’nin, Kıbrıs sorununun çözüm sürecine daha ileri müdahil olması şeklindeki ortak niyetini memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.
Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Genel Sekreteri Yorgos Perdikis, Kıbrıs Türk tarafının yol haritasını kabul etmeyen Anastasiadis’e destek belirtti.
Rum Vatandaşlık İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise Kıbrıs Rum tarafının, resmi çıkmazın ilan edilmesi ihtimaline hazırlanması gerektiğini söyledi.
DİSİ Başkanı Averof Neofitu toplantı sonrasında açıklama yapmadı.

Bu haber toplam 2036 defa okunmuştur