1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Erhürman: Hedefimiz “sessiz” değil turizme aktif katkı koyan rehberler
Erhürman: Hedefimiz “sessiz” değil turizme aktif katkı koyan rehberler

Erhürman: Hedefimiz “sessiz” değil turizme aktif katkı koyan rehberler

Cumhuriyetçi Türk Partisi, sivil toplum örgütlerine başlattığı ziyaretler çerçevesinde bugün Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’ni ziyaret etti

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi, sivil toplum örgütlerine başlattığı ziyaretler çerçevesinde bugün Kıbrıs Türk Rehberler Birliği’ni (KITREB) ziyaret ederek turizm konusundaki politikalarını paylaştı, sektörün sorunlarını dinledi. KITREB binasında saat 11.30’da gerçekleşen ziyarette Genel Başkan Tufan Erhürman, CTP’nin turizm konusunda hayata geçirmek istediği projelerden bahsederken, KITREB Başkanı İbrahim Altıner turizm sektörünün ve rehberlerin yaşadığı problemleri aktardı.

ERHÜRMAN: REHBERLERİN ÖNEMLİ FONKSİYONLARI VAR

Konuşmasına Dünya Turist Rehberleri Günü'nü kutlayarak başlayan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, rehberlerin turizm sektöründe önemli fonksiyonları olduğunu belirtti. CTP olarak ülke ekonomisinde turizmi merkeze alıp diğer sektörleri etrafında planlama çabası içerisinde olduklarını kaydeden Erhürman, turizmden elde edilen gelirleri artırmak ve bu gelirleri adil paylaştırmak gibi konuların üzerinde durduklarına değindi. Ülkeyi ziyaret eden turistleri rehberlerin yönlendirdiğini anımsatan Erhürman, diğer sektörlerin turizmden beslenmesi açısından bunun önemli bir fonksiyon olduğunu belirtti.

“SESSİZ REHBER UYGULAMASINI KABUL ETMİYORUZ”

Eko-agro turizm, köy turizmi, spor turizmi gibi farklı turizm türlerinin de gündemlerinde olduğunu ifade eden Erhürman, hedeflerinin ülkede turizmi 12 aya yaymak olduğunun altını çizdi. Gastronomi haritasının da gündemlerinde olduğunu dile getiren Erhürman, bu konuda KITREB ile ortak proje yapmak istediklerini kaydetti. Turizm sektörünün kısır bir döngüye girdiğini belirten Erhürman, sektörde çok ciddi bir planlama sorunu yaşandığını, bir yandan turistleri cezbedecek ürünleri üretmek ve pazarlamak konusunda, diğer yandan da turistlerin otellerden dışarıya çıkması konusunda sorunlar bulunduğunu, bu sorunların birbirini beslediğini ve sonuç itibarıyla turizmden elde edilen gelirin artırılamadığını ve adil paylaşılamadığını vurguladı. “Sessiz rehber” uygulamasına da değinen Erhürman, “Güneyden gelen turistlere güneyden gelen rehberlerin, Türkiye’den gelen bazı turistlere de Türkiye’den gelen rehberlerin rehberlik yapıp, Kıbrıslı Türk rehberlerin sessizce onlara refakat etmesi kabul edilebilir değildir. Bu ülkeyi en iyi biz bilir, en iyi biz tanıtırız” dedi.

ALTINER: BAKAN REHBERLERE ÖNEM VERMİYOR

KITREB Başkanı İbrahim Altıner de kabinede görev yapan Turizm Bakanı’nın rehberlere gereken önemi vermediğini söyledi. Kendilerinin Turizm Bakanlığı’na karşı yaklaşımlarının hep samimi olmasına rağmen bekledikleri ilgiyi göremediklerini ifade eden Altıner, bu konunun bir an önce düzelmesi gerektiğini çünkü turizmde rehberlerin önemli rol oynadığını kaydetti. Rehberlerin turizm acentelerine bağlı olduklarını hatırlatan Altıner, ‘sessiz rehberlik’ probleminin baş göstermesinden dolayı kendilerinin iş yapamadığını vurguladı. Güneyden gelen turistlere güneyden gelen rehberlerin, Türkiye'den gelen turistlere de Türkiye'den gelen rehberlerin rehberlik yaptığını, bizim rehberlerimizin ise refakatçi olarak sessizce yanlarında oturduğunu kaydeden Altıner,  yaratılan teşvik modelinin de çalışamaz hale geldiğini belirtti. Altıner, CTP’nin gündeminde olan gastronomi haritasının hayata geçmesi gerektiğini de vurgulayarak, turizmde yaşanan rekabetten dolayı adaya ucuz turistin geldiğini, gelen turistlerin ülkedeki fiyatları pahalı bulduğunu sözlerine ekledi.

 

Bu haber toplam 1941 defa okunmuştur
Etiketler : ,