1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ercan’da Anadolujet uçağı dakikalarca havada tur attı
Ercan’da Anadolujet uçağı dakikalarca havada tur attı

Ercan’da Anadolujet uçağı dakikalarca havada tur attı

Airport habere göre, Ercan Havaalanı’nda localizer arızası yaşanıyor.

A+A-

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan:

“Uçakların inişi Allah’a emanet”

Ercan Havalimanı'nda uçaklara yardımcı olan Vasi ve İLS sistemlerinin çalışmadığı gerekçesiyle uçakların alana inişinde sıkıntı yaşanıyor. Bazı uçakların, iniş için dakikalarda havada tur attıktan sonra geri Türkiye’ye döndüğü ifade edilirken, söz konusu sistemdeki arıza ve diğer bazı eksikliklerin giderilmesi için T&T şirketinin yükümlülüğünü yerine getirmediği belirtiliyor.

Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Ercan Havaalanı’nda örgütlü Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, uçakların inişlerinde yardımcı ‘localizer’ sisteminin arızalı olması ve yedeğinin de olmaması nedeniyle Ercan Havalimanı'nda çok ciddi riskler oluştuğunu belirtti.

Bengihan, “VASI yani iniş için yaklaşma esnasında pilotlara emniyetli süzülüş hattını muhafaza etmelerinde yardımcı olan ışıklı, görsel bir sistem ve ILS yani yine inişle ilgili Aletli İniş Sistemi uzun zamandır eksik ve yetersizdi, şimdi tamamen işlevini yitirdi.” dedi.

Anadolujet’e ait Adana-Ercan seferini yapan uçağın da söz konusu arıza nedeniyle sorun yaşadığını, dakikalarca havada tur atmak zorunda kaldığını ifade eden Bengihan, “Uçaklar sadece Batı tarafından ve gündüzleri inebiliyor. Gece uçakların inişi Allah’a emanet” dedi.

“Çözüm üretilmiyor”

‘Localizer’ sisteminin yanında itfaiye araçlarının da miadının dolduğunu, yenilenmesi gerektiğini anlatan Bengihan, hiçbir sıkıntı için T&T şirketi tarafından adım atılmadığının altını çizdi. Bengihan, “Olası bir tehlikeli durumda mevcut itfaiye araçları ile müdahale edilmesi çok zordur. Bunlar için de bir adım atılmadı. Yeni açılacak olan alanın Uluslararası Hava alanı kurallarına da uygun değildir, yeterli değildir ama hiçbir çözüm üretilmiyor” dedi.

“Durumu defalarca söyledik”

Durumu birçok kez defalarca hem bakanlığa hem de T&T’ye anlatarak uyarılarda bulunduklarını belirten Bengihan, “Bir buçuk aydır daha Ulaştırma Bakanı ile görüşmek için bile Bakandan randevu alamadık” şeklinde konuştu.

Bengihan: “Tek sıkıntı bu sistem değil, itfaiye de yetersiz, eksik”

Alandaki tek sıkıntının Vasi ve İLS sistemlerinin olmadığına vurgu yapan Bengihan, “Bunun yanında alandaki itfaiyenin de eksiklikleri var. Dünya standartlarına uygun değil, yetersiz ve bunu da defalarca belirttik ama önlem alınmıyor” dedi.

Airport Haber'de yer aldı

Havacılık haberlerine yer veren Airport haber sitesi ise Ercan'daki arızayı şu şekilde duyurdu:

"Ercan Havaalanı’nda localizer arızası yaşanıyor.
Yaşanan arıza nedeniyle Anadolujet’e ait Adana-Ercan seferini yapan uçak dakikalarca havada tur atmak zorunda kaldı.
Yanan localizer kartının değişimi için İstanbul’dan kart gönderildiği öğrenildi. Yarın saat 17.00’a kadar 29 yaklaşma notamı yayımlandı. "

Bu haber toplam 8768 defa okunmuştur