1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ERCAN-İNGİLTERE UÇUŞLARINDA YENİ ÇİLE
ERCAN-İNGİLTERE UÇUŞLARINDA YENİ ÇİLE

ERCAN-İNGİLTERE UÇUŞLARINDA YENİ ÇİLE

Artık Türkiye üzeri transit uçuşlarda uçakta beklemek yok... Uçak değişimi ve güvenlik kontrolü şart.

A+A-

Fehime ALASYA

Ercan Havaalanı kullanılarak Türkiye aktarmalı İngiltere uçuşlarında artık transit yolcuların uçakta bekleyerek uçuş yapmaları engellendi. İngiliz Sivil Havacılığı'nın yeni güvenlik uygulamasına göre Ercan’dan çıkış yapan yolcular, artık Türkiye’de uçaktan inecek, transit yolcu bölümünden geçip, yeniden uçağa binecek.

Bu durumun, İngiltere'ye seyahat etmek isteyen yolcuları, direk uçuşlara yani Larnaka kanalına iteceği belirtiliyor.

Yeni uygulama turizm çevrelerince Ercan Havaalanı’ndan İngiltere’ye uçan insan sayısına önemli oranda zarar vereceğinden korkuluyor. Yeni formaliteler ile uçuş saatlerinin uzayabileceği endişesinin yanında, yaşlılar, öğrenciler ve engelliler gibi yolcu sayısında azalma yaşanabileceği de öngörülüyor. 

Türkiye temasında uçaktan bagajları ile indirilerek, Türkiye'deki güvenlik kontrolünden geçmeleri ve nihai varış yeri için yeni bir uçak almaları, yolcuların yorucu formalitelerle karşı karşıya kalması olarak değerlendirilirken, bu durumdan dolayı direkt uçuşların tercih edileceği belirtiliyor.

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, bu uygulamayı YENİDÜZEN’e değerlendirdi, “Karar son derece olumsuz bir karardır” dedi.

Uygulamaya yönelik eleştirilerde bulunan Sofi, kararın İngiliz Sivil Havacılığı tarafından alındığını fakat kendilerine henüz yazılı bir açıklama ulaşmadığını kaydetti.

Uygulamanın nedeninin tahmine dayalı yorumlayan Sofi, bunun güvenlik gerekçesi il yapıldığını ifade etti. “Bunun aslında elle tutulur hiçbir tarafı yoktur” diyen Sofi, Ercan Havaalanı’nda uygulanan güvenlik önemlerini de değerlendirdi. Sofi, Ercan Havaalanı’nda tüm uluslar arası güvenlik kurallarına uygun çalışıldığının altını çizerek, uzun yıllardır, güvenliği tehdit eden hiçbir durumla karşılaşılmadığını anımsattı.  

Bu uygulamadan dolayı, Pegasus yolcularının uçaktan inmek zorunda kaldığını ve bu durumun yolcular üzerinde olumsuz etki yaratacağının altını çizen Sofi, endişelerini paylaştı.

 Sofi, yaklaşık bir ay önce İngiltere tarafından yapılan yeni bir uygulama ile elektronik aletlerin elde taşınmasının yasaklanmış olup, bagaja verme zorunluluğunun getirildiğini anımsatarak, bunun yanında yeni uygulama ile birlikte hem öğrenci hem de yaşlı yolcu kesiminde düşüş yaşabileceğine dair endişeli. 


 

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi:
"Bir kısım yolcumuz bu yüzden Larnaka Havaalanı'na kaçıyor, bu artacak"

“Bu kararın tamamen İngiliz Sivil Havacılığıyla ilgisi vardır, onların aldığı bir karardır ve bize bu uygulamayla ilgili herhangi bir yazılı karar henüz ulaşmamıştır.

Türk Hava Yolları zaten yıllardır Ercan-İngiltere uçuşlarında Türkiye’ye inip, uçak değişimi yapıyordu. O yüzden bu uygulamada sadece Pegasus’un adı geçiyor. Pegasus ile olan uçuşlarda, uçak İstanbul’da durur, İngiltere yolcuları uçaktan inmez, uçaktan ayılan veya katılanlar olur ve doğru devam ederdi.

“Bu kararın tamamen İngiliz Sivil Havacılığıyla ilgisi vardır, onların aldığı bir karardır ve bize bu uygulamayla ilgili herhangi bir yazılı karar henüz ulaşmamıştır.

Şimdiki uygulamada İngiliz Sivil Havacılığı buna izin vermiyor. Resmi bir açıklama tarafımıza ulaşmadı. Tahminime göre güvenlik gerekçesidir diye düşünüyorum. Bunun aslında elle tutulur hiçbir tarafı yoktur.

Burada sadece uçaktan inip binme olacak. Önceden inip binme değil de bekleme oluyordu, o yüzden zaman olarak büyük bir kayıp yoktur. Fakat bu inip binde olayının olumsuz etkiler yaratacağını düşünüyorum.

 “Türk Hava Yolları zaten yıllardır Ercan-İngiltere uçuşlarında Türkiye’ye inip, uçak değişimi yapıyordu. O yüzden bu uygulamada sadece Pegasus’un adı geçiyor. Pegasus ile olan uçuşlarda, uçak İstanbul’da durur, İngiltere yolcuları uçaktan inmez, uçaktan ayılan veya katılanlar olur ve doğru devam ederdi.Şimdiki uygulamada İngiliz Sivil Havacılığı buna izin vermiyor.”

“Bir kısım yolcumuz bu yüzden Larnaka hava alanlarına kaçıyor, bu tür olayların artacağından endişe duyuyorum”

İngiltere’de okuyan birçok öğrenci var, dünya pahası olan bilgisayar ve elektronik aletlerini bagaja vermek istemiyor. Yaklaşık bir ay önce yine İngiltere tarafından geçirilen uygulamada, bu tarz elektronik aletleri elde taşıma izni kaldırıldı, bagaja verme zorunluluğu getirildi. Bir de bunun üzerine uçaktan inip binme durumu hem öğrencileri, hem de yaşlıları olumsuz etkileyip insanları direk uçuşlara yönlendirecek. 

“Türkiye’ye olan giriş çıkışlarda uygulama bu kadar zamandır nasılsa aynı şekilde devam edecek, vizeye tabii değil.”

Zaten bir kısım yolcumuz bu yüzden Larnaka hava alanlarına kaçıyor, bu tür olayların artacağından endişe duyuyorum.
Firmalarımızın farklı önlem ve tedbir alma yoluna gideceğini düşünüyorum.
Karar son derece olumsuz bir karar.
Türkiye’ye olan giriş çıkışlarda uygulama bu kadar zamandır nasılsa aynı şekilde devam edecek, vizeye tabi değil.

“Bu güne dek uçak ve yolcularımızda hiçbir güvenlik zafiyeti yaşanmamıştır”

Biz tüm uluslar arası güvenlik kurallarına uyuyoruz, hatta birçok yerde tek, bizde çifte x ray güvenlik uygulaması vardır. Bu güne dek uçak ve yolcularımızda hiçbir güvenlik zafiyeti yaşanmamıştır. Ercan, Türkiye Sivil Havacılık tarafından etkin bir biçimde denetlenmektedir. Daha önce hiçbir sorun yaşanmayan bir şirketle veya ülkeyle neden bu tür kararlar alıyorlar anlamıyoruz. “

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 10118 defa okunmuştur
İlgili Haberler