1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ELAM’dan çirkin provokasyon
ELAM’dan çirkin provokasyon

ELAM’dan çirkin provokasyon

Kıbrıs’ta barış karşıtı, ırkçı ve ayrılıkçı örgütlenmeler yeniden yüzünü gösterdi, faşist ELAM partisinden bir grup bayrak yaktı.

A+A-

Kıbrıs’ta barış karşıtı, ırkçı ve ayrılıkçı örgütlenmeler yeniden yüzünü gösterdi, faşist ELAM partisinden bir grup bayrak yaktı.

Çözüm ve barış karşıtı duruşuyla bilinen aynı zamanda yabancı düşmanlığı ve ırkçı çıkışlarıyla da bilinen ve tepki çeken neo-nazi ELAM örgütü, dünkü eylem ile yeni bir provokasyona daha imza attı.  

Akıncı'dan kınama mesajı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs'ta ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınadı. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklaması şu şekilde:
“Güney Kıbrıs'ta ırkçı, faşist Elamcılar tarafından KKTC bayrağı yakılmasını kınıyorum.
Kıbrıs'ın eşit ortağı Kıbrıslı Türk'lere ve sembollerine tahammülü ve saygısı olmayan bu örgütün sık sık tekrarladığı yanlışlarına bir yenisi daha eklenmiştir. Nefret söylemini aşarak nefret eylemine geçen ELAM’ın siyaseten beslendiği düşmanlığa hizmet ettiği açıktır. Kıbrıs'ın geçmişini acılarla dolduran böylesi nefret ve şiddet eylemlerinden hala ders çıkarılmaması endişe vericidir. Ada'mızın ihtiyacı gencecik insanların yürekleriyle zihinlerini nefretle doldurmak değildir. Nefret hem Kıbrıs hem de insanlık için ağır bir yüktür.
Doğru olan, nefret yükünü çoğaltmak değil, o yükten bir an önce kurtulmaktır. Akdoğan'daki ilkokuldan Türk bayrağını alıp kaçan Rum çocuğun ailesinin, çocuklarının yanlışını anlayıp pişman olduğunu belirterek Kıbrıs Türk Halkı’ndan özür dileyerek yapılan yanlışa karşı attıkları doğru adım, örnek alınması gereken bir davranıştı. ELAM faşistlerinin bu yanlış davranışına karşı doğru seslerin öncelikle Rum toplumundan çıkmasını beklediğimizi belirtmek isterim. Toplumların ortak değer ve sembollerine saygının esas olacağı bir Kıbrıs için, nefret söylemi ve nefret eylemlerine yer olmamalıdır. Bunun için ihtiyaç kötü örnekler değil, doğru ve iyi örneklerdir.

Tatar: “Hükümet olarak olayın peşini bırakmayacağız."

Başbakan Ersin Tatar da KKTC bayrağının yakılmasına tepki gösterdi.

Tatar şunları kaydetti:

"Rum öğrencilerin her yıl olduğu gibi bu yıl da sınırlarımıza gönderilerek bizden intikam almak için slogan atmaları, Rum Temsilciler Meclisi’de milletvekili bulunan ELAM militanlarının KKTC bayrağını yakmaları nasıl bir zihniyetle karşı karşıya olduğumuzun yeni bir örneğidir. Hükümet olarak konunun üzerinde önemle duruyoruz. Ancak şu bilinsin ki, kimsenin mili değerlerine bir sözümüz yoktur ama Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve egemenliğinin simgesi bayrağımızın yakılması da kimsenin haddine düşmüş değildir. Hükümet olarak olayın peşini bırakmayacağız."

Özersay: “Medeniyetten nasibini almadılar”

Başbakan yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Polis Genel Müdürlüğü, Başsavcılık ve BM ile istişarelere başladıklarını belirterek, “Kendinden farklı olanın bayrak ve benzeri sembollerine ve değerlerine saygı duymayanlar medeniyetten nasibini almamış olanlardır” ifadelerini kullandı.

Erhürman: “Anastasiadis’ten somut adım istenmeli”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhüman ise yaptığı açıklamada, ELAM’ın eyleminin iki halk arasında güvensizliği besleme çabalarından bir yenisi olduğunu kaydederek, “Başta BM olmak üzere güven tesisi konusunda hassasiyet belirten uluslararası kuruluş ve devletlerin barış çabalarını olumsuz etkileyen bu davranışlar karşısında duyarsız kalma hakkı yok. Bu konudaki duyarlılığın Sayın Anastasiadise aktarılması ve somut adım istenmesi gerekiyor” dedi.

İşte açıklama:

“ELAM bu kez de KKTC bayrağını yakarak iki halk arasında güvensizliği besleme çabalarına bir yenisini ekledi. Başta BM olmak üzere güven tesisi konusunda hassasiyet belirten uluslararası kuruluş ve devletlerin barış çabalarını olumsuz etkileyen bu davranışlar karşısında duyarsız kalma hakkı yok. Bu konudaki duyarlılığın Sayın Anastasiadise aktarılması ve somut adım istenmesi gerekiyor. Biz de ilgili kuruluşlarla, büyükelçilerle ve siyasi partilerle görüşmelerimizde bu konuyu gündem yapacağız.”

Bu haber toplam 3638 defa okunmuştur
Etiketler :