1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. El-Sen’den eylem:  Kıb-Tek önünde ateş!
El-Sen’den eylem:  Kıb-Tek önünde ateş!

El-Sen’den eylem:  Kıb-Tek önünde ateş!

EL-SEN, Kıb-Tek önünde ateş yaktı. Geçtiğimiz günlerde süresiz eylem kararı alan EL-SEN, bugün Kıb-Tek önünde ateşli eylem yaptı.

A+A-

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nda (Kıb-Tek) dün süresiz greve giden, bugün de hem Ekonomi ve Enerji Bakanlığı hem de kurum önünde eylem yapan Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), görüşmelerden olumlu sonuç alındığını açıkladı. 

EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç, Kıb-Tek Yönetim Kurulu ile sendika arasında toplu iş sözleşmesinin imzalanacağını açıkladı. 

Neler yaşanmıştı?

Sabah saatlerinde Elektrik Kurumu önünde toplanan sendika üyeleri, ardından bakanlığa yürüdü.

Eylemciler, bakanlığa girmek istedi, polis izin vermedi, gerginlik yaşandı.

“Özelleştirmeye Hayır”, “Dilene Dilene Değil, Direne Direne Kazanacağız”, “Son Kale Kıb-Tek, Yaşatma Savaşımız Bitmeyecek” pankartlarının yanı sıra dövizlerin de taşındığı eylemde, “Arıklı İstifa” sloganları atıldı.

Eylemde yapılan açıklamaların ardından, EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç, bakanlık kapısına “bayram şekeri” döktü.

Eylemciler ise, bakanlığa su şişeleri attı.

Saat 14.00'e kadar süre

Eylem sırasında El-Sen ile Kıb-Tek yönetimi bir araya geldi. Görüşme sonrası El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç, Kıb-Tek Yönetim Kurulu'nun  kendilerinden saat 14.00'e kadar süre istediğini açıkladı.

Özkıraç, sendikanın Kıb-Tek Yönetim Kurulu'na taleplerini ilettiğini, Yönetim Kurulu'nun Bakan Arıklı ile görüşeceğini belirtti.

"Olumlu adım varsa 10 adım atacağız" diyen Özkıraç, "Hiç bir siyasi partinin arka bahçesi değiliz" dedi.

Özkıraç:  “Ne Kıb-tek’i, ne bu toplumu yedirtmeyeceğiz”

EL-SEN Başkanı Kubilay Özkıraç eylemde yaptığı açıklamada, “Erhan Arıklı’ya ne Kıb-tek’i, ne bu toplumu yedirtmeyeceğiz” diyerek, Arıklı’nın, Kıb-Tek çalışanlarına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi.

Bu anlayışa er ya da geç dur denileceğini savunan Özkıraç, “Yüreği varsa, anlayışı varsa, insansa buraya gelsin” ifadelerini kullandı.

39 saattir Teknecik Elektrik Santrali’nde üretim yapan arkadaşlarının sağlık durumlarının bozulduğunu dile getiren Özkıraç, “Ambulans istedik yok. Çalışma Bakanlığı’nı aradık, ‘Sağlık Bakanlığı’na ulaşamıyorum’ diyor. Bugün o santral da durabilir” diye konuştu.

Kaşif: “Gözlerinin zayıflığına bağlıyoruz”

EL-SEN Genel Sekreteri Ersan Kaşif de, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın bir televizyon programında El-SEN’in eylem paketinin içi boş olduğunu ve bunu anlamadığını söylediğini savunarak, “İçi boş gördüğü paketi gözlerinin zayıflığına bağlıyoruz. Biz burada emekçiler olarak paketi doldurmaya geldik. Bu paketi görsünler” dedi.

Kaşif, sonuna kadar mücadele edeceklerini ve yılmayacaklarını dile getirdi.

Bıçaklı:” Koçan etmiyorlar sizi bu kurumları”

El-Sen’in bağlı olduğu Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen) Genel Başkanı Arslan Bıçaklı da, ülkedeki sorunların en büyüğünün ciddi bir yanlış anlamadan kaynaklandığını dile getirerek, “Bu ülkede devlet halkındır, devlete bağlı kurumlar toplumun malıdır. Siz buraya geçici geliyorsunuz. Koçan etmiyorlar sizi bu kurumları” şeklinde konuştu.

Yöneticilerin ülkedeki sorunları çözmek için makamlara geldiğini ifade eden Bıçaklı, “Geldiğinizde ‘elektriği ucuzlatacağım’ dediniz, toplum sizden bunu bekler” ifadelerini kullandı. Elektriğe zam yapılacağının söylendiğini ileri süren Bıçaklı, kurumun geliri ile gideri tutmadığı gerekçesiyle zam yapılacak denmesini eleştirdi.

AKSA’ya ayda 65 milyon TL ödendiğini iddia eden Bıçaklı, yetkililere, “AKSA’yı çağırıp görüştünüz mü, maliyetleri aşağı çekmek için bir şey yaptınız mı?” diye sordu.

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı’nın “Kıb-Tek’in, 344 milyon borcu, 677 milyon alacağı var” dediğini savunan Bıçaklı, kurumun nasıl zararda olduğunu sordu.

Arslan Bıçaklı, devlette devamlılık olması gerektiğini, 4 ay içinde 60 megavat santral alınması için dönemin başbakanının imza attığını dile getirerek, “244 ay oldu, hani nerede atılan imzanın karşılığı?” sorusunu yöneltti.

MADDE MADDE EL-SEN'İN EKONOMİ BAKANLIĞI'NDAN TALEPLERİ:

-EL-SEN ile Kıb-Tek arasında toplu iş sözleşmesi imzalanması

-Elektrik zammına yönelik çalışmanın askıya alınması

-Uluslararası hukuka aykırı olmayacak şekilde yakıt ihalesine çıkılması

-Emekli personele kıdem tazminatı ve ikramiye ödemeleri yapılması

-Ambarlarda boş olan tüm malzemelerin takvimlendirilerek ihaleye çıkılması

-Sayaçların alınması.

 

“17 aydır toplu iş sözleşmesi imzalanmadı”

El-SEN’in niye greve gittiğinin anlaşılmadığına dair açıklamayı da eleştiren Bıçaklı, 2019 Aralık’ta süresi sona eren toplu iş sözleşmesinin 17 aydır imzalanmadığını kaydetti.

Eski, kullanılmayan evlerden saatlerin sökülüp yeni evlere takıldığı iddiasında da bulunan Bıçaklı, bu konunun mahkemelik bir mesele olduğunu savundu.

Bıçaklı, sendikanın sorunların çözülmesi için çağrılmamasına tepki göstererek kurumun satılması niyeti varsa, bunu “Kıb-Tek’te cereyan var, kim elini uzatırsa teper” sözleriyle eleştirdi. Bıçaklı son olarak, sendikanın çağrılması ve bozulan çalışma barışının düzeltilmesini istedi.

Kişmir: “Genel grev dahil her şeyi ortaya koyacağız”

Sendikal Platform adına açıklama yapan Basın Emekçileri Sendikası (BASIN-SEN) Başkanı Ali Kişmir ise, EL-SEN’in yanında olduklarını belirterek, gerekli toplantıları yaparak, Pazartesi gününden itibaren ülke genelinde genel grev dahil her şeyi ortaya koyacaklarını kaydetti.

Kıb-Tek’in toplumun kurumu olduğunu vurgulayan Kişmir, Kıb-Tek çalışanlarının zor şartlar altında çalıştığına dikkat çekerek, “Bu insanların maaşlarını ya da özlük haklarını tartışmak Erhan Arıklı’nın haddine değildir” şeklinde konuştu. Kişmir, eylemcilerin bakanlığa girmesine polisin izin vermemesini de eleştirdi.

EL-SEN, hükümetin, Kıb-Tek’e karşı duyarsız ve ilgisiz olduğu gerekçesiyle, 10 Mayıs Pazartesi gece yarısından sonra süresiz greve gitmişti.


 

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz’dan EL-SEN’e:

“Hangi hakkınızı almadınız da grev yapıyorsunuz?”

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, EL-SEN’in ‘grev gerekçesi’ olmadığını savundu, “Neden grev yapıyorsunuz? Neyi, hangi hakkınızı alamadığınızı anlatın, konuşalım. KIBTEK’de çok yüksek maaşları olmasına rağmen, her türlü haklarını almalarına karşın neden greve gittiklerini söylesinler, halk da bilsin” dedi.

El-Sen’in cuma günü Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanması talebi olduğunu ifade eden KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, EL-SEN’e masada görüşülmeden Toplu İş Sözleşmesi’nin imzalanmasının mümkün olmadığını ilettiklerini söyledi.

Büyükyılmaz, “Neden grev yapıyorsunuz? Neyi, hangi hakkınızı alamadığınızı anlatın, konuşalım. KIBTEK’de çok yüksek maaşları olmasına rağmen, her türlü haklarını almalarına karşın neden greve gittiklerini söylesinler, halk da bilsin. Ben EL-SEN’i görüşmeye de çağırdım, bizi muhatap kabul etmediklerini, Başbakanlık nezdinde bir görüşme istediklerini söylediler” dedi.

BRT’de Manşet+ Programı’nda konuşan Büyükyılmaz, Kıbrıs Türk Halkı’nın her şeyi göreceğini belirtti, El-sen’e de ‘kabadayılıkla olmaz’ mesajı iletti.

e1-091.jpg

a2-106.jpg

EL-SEN “Ateş deyip geçme. Bu ateş işçinin emekçinin haklı davasının ve kavgasının ateşidir. Bu toplumun öz varlığı KIB-TEK’in korunması ateşidir” derken, Kıb-Tek önünde hareketli dakikalar yaşandı

a1-127.jpg

 EL-SEN, Kıb-Tek önünde ateş yaktı. Geçtiğimiz günlerde süresiz eylem kararı alan EL-SEN, bugün Kıb-Tek önünde ateşli eylem yaptı

a5-012.jpg

a6-007.jpg

a7-005.jpg

Ekonomi Bakanlığı'na giden çalışanlar, Bakan Arıklı ile görüşemedi. Kurum önüne gelerek ateş yaktı.

a8-003.jpg

e3-029.jpg

El-Sen, Kıb-Tek önüne 'Bayram Şekeri' bıraktı.

 

 


Fotoğraflar Burçin Aybars/ Ayşe Güler

Bu haber toplam 2389 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler