1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ekmek parası peşinde… Yitip giden 6 can!
Ekmek parası peşinde…  Yitip giden 6 can!

Ekmek parası peşinde… Yitip giden 6 can!

2017 yılının ilk dokuz ayında 6 işçi, ‘iş kazası’ nedeniyle hayatını kaybetti. Temmuz’dan bu yana ise 2’ Sİ ağır olmak üzere, 4 işçinin yaralandığı 3 iş kazası gerçekleşti.

A+A-

2017 yılının ilk dokuz ayında 6 işçi, ‘iş kazası’ nedeniyle hayatını kaybetti. Temmuz’dan bu yana ise 2’ Sİ ağır olmak üzere, 4 işçinin yaralandığı 3 iş kazası gerçekleşti.

Fehime ALASYA

İş cinayetleri bu yıl da 6 işçinin yaşamını kaybetmesiyle devam ediyor.

2017 yılının ilk dokuz ayında 6 işçi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti. Bunun yanında temmuz ayından bu yana ise ikisi ağır olmak üzere, dört işçinin yaralandığı üç iş kazası gerçekleşti.

Ekmek parası için ter dökerken işçilerin yaşamını yitirmesi veya ağır yaralanması, sürekli gündemden düşmeyen denetimsizlik konusunu her seferinde gündeme getiriyor.

Tedbirsizlik, duyarsızlık ve denetim yetersizliği yanında ‘Ucuz işgücü’ altında ezilen işçiler ise tüm tedbirsizlik ve kural tanımazlığa ekmek parası için göğüs gerip, hayatını riske atarak çalışmaya devam ediyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde sonu gelmeyen iş kazaları bilançosu gün geçtikçe ağırlaşıyor… Çok sayıda yaralanma ve ölümle neticelenen iş kazalarında Eylül ayına gelinen şu günlerde 6 işçinin hayatını kaybettiği kayıtlara geçti…

Son iki ayda ikisi ağır dört yaralı…

Ülkede meydana gelen iş kazalarının yarısından fazlasının ise inşaat sektöründe olduğu görülüyor.  
2017 yılının ilk iş kazası, beton mikserine düşerek hayatını kaybeden Bangladeş uyruklu işçi ile yaşanırken yıl içerisinde görülen en son ölümlü iş kazası çalışma izni bulunmadan inşaata görev yapan 42 yaşındaki Suat Ağcabey oldu.
Girne’de çalıştığı inşaatın 5’inci katından aşağı düşerek hayatını kaybeden 25 yaşındaki Ahmet Karasu’nun ölümü 2017’nin 5’inci ölümlü kazası olarak kayıtlara geçerken, Girne'de Zeytinlik yolu üzerinde bir inşaatta ‘çalışma izinsiz’ çalıştığı sırada iş kazası geçiren 42 yaşındaki Suat Ağcabey, 2017 yılının 18 Temmuz’unda hayatını kaybeden altıncı kişi oldu.
Bu ölümlü iş kazasının ardından ikisi ağır olmak üzere, dört işçinin yaralandığı üç iş kazası gerçekleşti.

‘Yüksekten düşme’ büyük neden…

1 Şubat, 22 Şubat, 8 Nisan, 21 Nisan, 26 Nisan, 18 Temmuz gibi tarihlerde gerçekleşen iş kazalarında ‘yüksekten düşme’ veya ‘denge kaybına bağlı düşme’ gibi nedenleri göze çarptı.
Ozanköy’de yaşanan iş kazasında 4 metre yüksekten düşen 40 yaşındaki Yuri Kumish yoğun bakıma alındı. Kumish, güneş enerji sistemi kurmaya gittiği evde 4 metre yüksekten beton zemine düştü…
1 Mart tarihinde de gerçekleşen iş kazasında Lapta’da, yapımı devam eden iki katlı inşaat halindeki binanın çatısında, dengesini kaybetmesi sonucu yaklaşık 13.50 metre yükseklikten düşmek suretiyle ağır şekilde yaralanan işçi, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yoğun bakım servisinde müşahede altına alınmıştı.  

2016 yılındaki 7 işçi hayatını kaybetmişti

Yıl içerisinde meydana gelen iş kazalarında hayatını kaybeden veya yaralanan işçiler arasında yabancı uyruklu kişiler olduğu da gözlemlendi.
Öte yandan 2016 yılındaki 83 iş kazasında 7 işçi hayatını kaybetmişti.
Sendikaların birçoğu ise devleti sorumlu tutarak, görevini yapmadığını ve cinayete yardım ve yataklık ettiğini ileri sürüyor.

Ölümlü kazaların yıllara dağılımındaki acı tablo:
2011: 6 ölüm
2012: 4 ölüm
2013: 7 ölüm
2014: 6 ölüm
2015: 13 ölüm
2016: 7 ölüm
2017: 6 ölüm (ilk 9 ayda)

 

Ne yapılan uyarılar, ne de hayatını kaybeden işçilerin oluşturduğu tablo, iş kazalarının önüne geçemedi…

Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşanan iş kazaları son altı yılın tablosunda bir kez daha gözler önüne serildi. Son 6 yılda 49 kişi hayatını kaybetti. Ne yapılan uyarılar, ne de hayatını kaybeden işçilerin oluşturduğu tablo, iş kazalarının önüne geçemedi.

İnşaat patlaması yaşanan ülkemizde sorumlu müteahhit firmalar, işçilerine gerekli önlemleri almada ‘uyarıcı’ olmazken, işçilerin de duyarsızlığı bu noktada devam etti. ‘Denetim’ konusunda ise yaşanan yetersizlik ortaya çıkan tabloda kendini bir kez daha gösterdi. Ölümlü iş kazalarındaki tablo, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner’in “genel bir denetim yaparsak inşaatların tümünü durdurmamız” gerekiyor sözlerini yeniden akıllarda getirdi.

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 2545 defa okunmuştur
Etiketler :