1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. EĞİTİME SERVET
EĞİTİME SERVET

EĞİTİME SERVET

Yeni eğitim yılında ilkokula 'özel' bir okulda başlayacak olan öğrenci için yıllık, 14,580 TL ile 28,520 TL arası bir okul harcı ödenmesi gerekiyor

A+A-

Kreşten liseye kadar süren üniversite öncesi süreçte özel okullara harcanan giderler kalem kalem hesaplandığında ortaya servet değerinde bir mali tablo çıkıyor.

 

Fehime ALASYA

Okulların açılmasına sayılı günler kala, çocuklarını özel okullarda okutan velilerin gözü okullardaki fiyatlara ve ödeme şartlarına yöneldi, YENİDÜZEN, okul öncesinden lise sonuna dek özel okullardaki rakamları mercek altına aldı.
2017-2018 Eğitim yılında özel okula gidecek olan bir öğrenci için yıllık 14,580 TL’den başlayıp 28,520 TL’ye kadar çıkabilen rakamlar ödenmesi gerekirken, henüz kalem tutma çağında olan kreş çocukları için de bu rakam aynı oranlarda seyrediyor.
Yıllık ödenen rakamların yanında, yıl içerisinde harcana okul ihtiyaçları veya aktivite giderleri ile bu rakamlar yılsonuna dek hayli değişiyor. 

 

Bir veli çocuğunu özel okulda eğitime yönlendirdiğinde, günlük kur ve ücretler üzerinden ilk ve orta eğitim için en düşük rakamlarda 61 bin TL ile 120 bin TL arasında parayı gözden çıkarıyor.

Söz konusu fiyatlar ‘taksitli’ ödemeler için geçerli olurken, ödemelerin peşin yapılması halinde ise fiyatlar düşüyor.
Bir veli çocuğunu özel okulda eğitime yönlendirdiğinde, günlük kur ve ücretler üzerinden ilk ve orta eğitim için en düşük rakamlarda 61 bin TL ile 120 Bin TL arasında parayı gözden çıkarıyor.
Özel okullara harcanan paralar henüz üniversite eğitimine başlamadan velilerin cebinden servet çıkmasına neden olurken, tek amaç ‘iyi bir eğitim’
Yapılan araştırmada, Orta ve Lise öğreniminin, okul öncesi ve İlkokul öğreniminden daha pahalı olduğu göze çarptı.
Genel olarak yıllık, ilk kalemlerden oluşan rakamların ödemesinde en uygun fiyat olarak Yakın Doğu başı çekerken, onu takip eden diğer eğitim kurumları TED ve Levent oldu.  
Okul öncesinden, üniversiteye kadar olan değişken eğitim harçları, gerek okullar arası gerekse sınıflar arası değişkenlik gösteriyor. Ada genelindeki okulların neredeyse tamamı döviz üzerine ödenirken, eğitim yılı başında kuru sabitleyen veya Türk Lirası üzerinden ödeme alan okullar da mevcut. 
Kimi özel okullarda kayıt ücreti içerisinde bir kat üniforma verilirken, kimi okulda üniformalar da ekstra ödemeyle velilere veriliyor. Hemen hemen tüm okullarda ise ekstra ödenen kalem arasında servis ücreti yer alıyor.
Aynı durum kırtasiye malzemeleri için de geçerli. Veliler, kitap ve defter giderlerini kimi zaman okul kayıt ücreti içerisinden, kimi zaman ise ekstra maliyetle karşılamakla yükümlü.  
Okul servisi ödemelerinde ise en uygun şehir içi servisler, 650 Euro ile 910 STG arasında değişiklik gösteriyor. 2 bin 600 TL ile 4 bin TL’yi aşkın rakamlara ulaşıyor.

Okulöncesinde fark

Okul Öncesi eğitimlerde, henüz kreş aşamasında bulunan çocuklar için ödenen özel okul ücretleri 11 bin TL ile 29 bin TL arasında değişirken, en pahalı okullar arasında English School of Kyrenia (ESK) olduğu gözlemlenirken, en uygun fiyatların Yakın Doğu’da olduğu görüldü. Yakın Doğu’yu TED ve Levent takip etti.

Eğitim yılının başında okula ödenen ‘kayıt ücreti’ özel okullarda 80 Euro’dan başlayıp 500 Euro’ya kadar çıkarken, bu rakam devlet okullarında 100 TL.

Devlet okullarında kayıt ücreti 100 TL

Eğitim yılının başında okula ödenen ‘kayıt ücreti’ özel okullarda 80 Euro’dan başlayıp 500 Euro’ya kadar çıkarken, bu rakam devlet okullarında 100 TL.
Son yıllarda kayıt ücreti ve üniforma ödenekleri ile gündeme gelen devlet okullarında ise geçen yıla oranla kayıt ücretlerinde bir farklılık görülmediği gözlemlendi.
Lefkoşa Türk Lisesi, 100 TL kayıt ücreti yanında okula yeni başlayanları üniforma almaya mecbur kılıyor. Ayrı ayrı da satın alınabilecek olan üniformalar, yazlık ve kışlık paket halinde, mont ve beden eğitimi kıyafetleri de dahil olmak üzere tüm üniformaları barındıran paketle 450 TL’ye satılıyor.
Bunun yanında bazı devlet okulları ise belirli firmalar ile anlaşarak, üniformalar için aileleri mağazalara yönlendiriyor.

Peşin veya erken ödemelerde indirim

Okulların tamamında ise peşin ve erken kayıt dönemlerinde, yani ortalama mayıs- Eylül dönemleri arasında yapılan ödemelerde, fiyatlarda yaklaşık 400 ila bin TL arasında indirim olduğu görülüyor.

İndirimler de var

Bazı okullarda uygulanan indirimler ise dikkat çekiciydi. Yüzde 50 ile yüzde 10 arası değişen indirim oranları arasında personel indirimi, Kardeş indirimi, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri indirimi, TC Büyükelçilik Çalışan indirimi, GKK indirimi, Sivil Savunma Teşkilatı indirimi,   Kamu Görevleri indirimi gibi çeşitli indirimler de mevcut fiyatlar üzerinden yapılmakta.
Bazı okullarda kardeş indirimi yüzde 20 iken, bazı okullarda bu rakam yüzde on olarak görülüyor.

 

Özel okullara harcanan paralar henüz üniversite eğitimine başlamadan velilerin cebinden servet çıkmasına neden olurken, tek amaç ‘iyi bir eğitim’

Her okulda farklı ödeme şartları

Türk Eğitim Derneği (TED) Kuzey Kıbrıs Koleji, Yıllık ödemelerine KDV, yemekhane ve kayıt ücretini dahil ederken, okul servisi ve kırtasiye giderlerini bu ücretin dışında tutuyor. Her yıl belirlenen kitap veya kırtasiye giderleri, ailelere ekstra ödeme yapılması koşuluyla veriliyor.

Levent Eğitim Kurumları ve Yakın Doğu bünyesindeki eğitim kurumlarında ise yapılan uygulamada okulun bünyesinde bulunan ve eğitime devam eden öğrencilerine farklı, yeni kayıt olan öğrencilere ise farklı kayıt yapılmakta. Ortalama 300-400 Euro arası değişen bu rakam, eski ve yeni kayıt olmak üzere ayrılıyor.

English School of Kyrenia (ESK) ana okul öncesi eğitim grupları için kayıt ücreti olan 100 STG yanında 350 STG de son taksitinde geri ödenmesi koşuluyla kaparo olarak alınıyor. Ana okul öncesi kayıt için toplamda 450 STG yani 2 bin 20 TL kayıt ücreti ödeniyor.

e-tablo-1.jpge-tablo-2.jpg

 

Bu haber toplam 4252 defa okunmuştur
Etiketler : ,