1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Drabez Restoran
Drabez Restoran

Drabez Restoran

Başkent Lefkoşa’da gerçek anlamda bir Kıbrıs mekanı. Adı da Drabez Restoran. Burada gerçek anlamda anne eli değmiş gibi bir Kıbrıs mutfağı bulursunuz

A+A-

Zekai Altan

Değişen lezzetlerimiz ve damak tadımız. Bu değişim hiç de kendiliğinden olmadı. İşin gerçeği. Nüfus. Hangi nüfus. Taşıma ve ülkenin azınlığa düştüğü nüfustan bahsediyorum. Mönülerimizde ve damak tadımızda acılı hiç olmadı. Lahmacun ve döner gibi pide gibi yiyecekler de olmadı. Kıbrıs mutfağında bildiğimiz (şu an için) bideye kebap koyarak yenir. Ancak yeni lezzetlerimizde Türk mutfağı pidesi var. İçerisine kebap koymazsınız. Bunun diğer adı tırnak pidedir. Yeni nesil tırnak pideyi öğreniyor. Kıbrıs bidesini de unutmaya başladı. Mangal yakılan günler dışında. Ayrıca dil olarak kIbrıslılar bide, Türk dilinde de pide denir. Bu nüfus değişimi ve artışı süre zaman içerisinde lezzetlerimizden dilimize ve kullandığımız yemek, tatlı isimlerine kadar ciddi bir değişime uğrayacaktır. Bu da Kıbrıs kültürünün yaşam içerisinde unutularak yok olmasını sağlayacaktır. Bu nedenle Kıbrıs Mutfağı tadlarını, gelenek ve kültürünü yaşatmak gerekir. Bunu yaşatan mekân sayılarının da sayısı parmak kadar az.  Bunlardan biri, kendi olanakları içerisinde bu tadları ve bu kültürü herşeye rağmen direnerek yürütmeye çalışan özel bir mekân vardır. Drabez Restorant.  Evet bu haftaki lezzet mekanımız da Başkent Lefkoşa’da gerçek anlamda bir Kıbrıs mekanı. Adı da Drabez Restoran. Burada gerçek anlamda anne eli değmiş gibi bir Kıbrıs mutfağı bulursunuz. Sakın t-bone steak veya lahmacun istemeyin ve beklemeyin de.

DOYANA KADAR YİYİN

Drabez Restoran Lefkoşa Polis Müdürlüğü ile Kalkınma Bankası’nın yanında. Drabez Kıbrıs Türkçesinde masa anlamına gelmektedir. Türklerin ve Rumların ortak kullandığı bir kelime. Özellikle kırk beş elli yaşlarında ve üzeri Kıbrıslı Türklerin kullandığı genç neslin bilmediği bir sözcük. Etkin asimilasyonun bir göstergesi ve örneği. Sokak arasında bir mekân. İşletmecileri de Şenol bey ile eşi Afife hanım. Eşim ile birlikte önerilen Drabez Restoranta uğradık. Tipik bir ev. Kapısından anlarsınız. Çok hoş bir görünüm. Sade ve drabez adına oldukça uyumlu. İç mekana girdiğinizde küçük bir salon. Karşınıza Kıbrıs mutfağından lezzetlerin servis edildiği banko ve sıcak tutulan kaplarda yemekler. İşletmeci Şenol bey çok sevecen ve konukseverliğini hemen gösteriyor. Güleryüzlü. İlk imaj çok güzel. Eşi Afife hanım da mutfakta sunduğu lezzetler ile size gülümser. Non-guest contact dediğimiz birimde yani mutfakta çalışıyor. Mekân küçük ama çok temiz. Masalar düzenli. Öğle saatinde gittiğimiz mekân oldukça hareketli. Sevindirici.

MÖNÜ VE LEZZET

Mönü listesi renkli basılmış bir broşür. Fiyatlandırılmış ve fotoğraflı. Yelpaze oldukça geniş. En önemlisi tümü de Kıbrıs Mutfağı tadları. Sulu yemeklerden ızgaralara ve hamur işlerine kadar. Neler vardır; Bumbar, fırında patates tavuk, karışık et dolma, patlıcan karnıyarık, yumurtalı patates, Kıbrıs köftesi (diğer adı da ayak köftesi), magarına bulli, molehiya, çiçek lahanası, kolokas musakka, pirohu, mantı, tatar böreği, börek çeşitleri ve bulgur köftesi. Tatlılardan katmerden şamişiye kadar. Salatalar da altı çeşit. Burada bir prensip var. Doyana kadar yiyebilirsiniz. Bumbar hariç. Normal ve doğal olarak. Buraya giderseniz unutmayın; Kıbrıs damak tadlarını tatmış olacaksınız. Dilerseniz paket servis de verebilirsiniz. Günümüzde sayıları parmak kadar az bir mekânımız. Kıbrıs kültürünü de savunuyorsanız ve sürdürülmesini istiyorsanız bu mekâna uğrayın ve sunulan yemekleri, tatlıları tadın, Kıbrıs konukseverliğini yaşayın. Şenol bey ve Afife hanımı tanıyın. Toplu yemek servisleri de vermektedir.

 

TEL:  227 55 56 – 0533 851 13 03        
ADRES: LEFKOŞA POLİS MÜDÜRLÜĞÜ-TURKCELL ARASINDA
SERVİS SAATLERİ: SABAH 08.00-15.00
KAPALI GÜNLER: CUMARTESİ - PAZAR
Bu haber toplam 6018 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 371 Sayısı

Adres Kıbrıs 371 Sayısı